Esküvői babonák, hagyományok

Esküvői babonák, hagyományok

Címlap / Szerelem / Esküvő / Esküvői babonák, hagyományok

Minden vallásnak megvannak a maga esküvői hagyományai, babonái, melyek – a hiedelem szerint- hozzásegítenek a hosszú és boldog házassághoz. Ezek persze nem véletlen alakultak ki. Hogy mégis mi áll a hátterükben, és mivel segítik az ifjú pár életét?

Fátyol

Igaz, a fátyol viselése ma már inkább a divat szempontjából lényeges, de régen nem csupán esztétikai szerepe volt. Úgy tartották, ez a lágy esésű anyag megóvja a menyasszonyt a szemmel veréstől, az átkoktól és a gonosz szellemektől.
Fontos, hogy a fátylat csak az esküvő napján lehet felvenni, máskülönben a pár házassága nem lesz hosszú életű.

Koszorúslányok

Manapság szinte természetesnek és kötelezőnek vesszük a koszorúslányok jelenlétét, de mégis kevesen vannak azok, akik tudják is, pontosan miért kellenek az menyasszony köré.
Persze több indok is áll a hátterében, mégis a legelfogadottabb nézőpont az, hogy így megvédik a menyasszonyt azt ártó démonoktól, és erejük megtöbbszöröződését mutatja, hogy egyforma ruhában díszelegnek.

Pohártörés

A zsidó hagyományok szerint az esküvő végeztével a férjnek egy értékes poharat kell eltörnie. Ennek oka egyrészt az, hogy felhívja a figyelmet a veszteségre, másrészt a babona úgy tartja, a házasság addig fog tartani, amíg a darabkák újra össze nem állnak.

A feleség átvitele a küszöb felett

Régi hagyomány, hogy mikor a friss házasok hazamennek, a férj átemeli nejét a küszöb felett, úgy viszi be őt a lakásban.
Ez amiatt alakult ki, mert régen úgy tartottál, a rontást hozó szellemek a küszöb alatt megbújva várják, hogy a menyasszony hazaérjen. Ennek elkerülése érdekében a férfi megóvja újdonsült feleségét.

Konzervdobozok

Szintén a gonosz szellemek elűzésére szolgál, hogy az ifjú párt szállító autóra konzervdobozokat kötnek.
Ez leginkább Amerikában szokás, ahol úgy gondolják, a ricsaj elűzi a hangzavartól rettegő démonokat.

Valami régi

Az esküvő napján a menyasszonyon négy kötelező dolognak kell lenni: valami régi, valami kék, valami új és valami kölcsönbe vett.
A régi lehet ruha, vagy kiegészítő, ami az eddigi családjával való kapcsolatot szimbolizálja, hogy amiért elmegy tőlük, nem jelenti azt, hogy elfeledkezik róluk.

Valami kék

A kék szín az állandóságot és a végtelent szimbolizálja, a hiedelem szerint aki ezt az árnyalatot (is) viseli, annak házassága örökké fog tartani. Ezen kívül a fiatalságot, az ártatlanságot és a tisztaságot is jelképezi.
A menyasszony bármely formában magára aggathat kék dolgot, lehet az virág, csat, ruhanemű, de általában a harisnyakötő szokott ebben a színben pompázni.

Valami kölcsönbe vett

A kölcsönbe vett dolog jelentősége, hogy a menyasszony ezzel azt üzeni a barátainak és a családjának, hogy a házasság ellenére mindig mellettük lesz, és segíti őket, amikor csak kell.
Fontos, hogy az esküvő végeztével adjuk vissza tulajdonosának, még véletlenül se maradjon nálunk, mert az a kapcsolat megromlásához vezethet.

Valami új

A valami új az új életben való szerencsét és a hűséget szimbolizálja. Ezzel valamennyire maga mögött hagyja a régi életét és a jövőbe tekint. Ha újonnan vásárolt ruhadarab van rajtunk, akkor házasságunk hosszú és boldog lesz.  

Sorfal

A ceremónia végeztével, ahogy kijön az ifjú pár a templomból, a család és a barátok sorfalat állnak. Ezzel azt üzenik, bármilyen problémájuk is lesz az életben, ők mellettük fognak állni, és közös erővel legyőzik azt.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!