Edd vagy ne edd? Étkezés, ha pajzsmirigy problémáid vannak

Edd vagy ne edd? Étkezés, ha pajzsmirigy problémáid vannak

Címlap / Életmód / Egészség / Edd vagy ne edd? Étkezés, ha pajzsmirigy problémáid vannak

Már-már természetesnek vesszük, hogy van valamilyen betegségünk, vagy éppen a környezetünk úgy gyűjti be a súlyosabbnál súlyosabb kórokat, hogy pusztán egy dolog változik az életükben: öregszenek. Nem muszáj, hogy a korral, vagy az élettel együtt járjanak a különféle súlyos, „civilizációs ártalomnak” titulált betegségek! Az étkezés iszonyúan sokat számít a különféle elváltozások elkerülése során. Most megmutatjuk, milyen ételek fogyasztását kell minimalizálnod akkor, ha szeretnéd magadtól távol tartani a pajzsmirigygondokat!

Ami fontos: bár az étkezésről szól a cikkünk, pajzsmirigygondok esetén nem mehetünk el szó nélkül a stressz mellett. Sokszor felmerül az emberekben, hogy vajon miért van ilyen sok pajzsmirigyprobléma manapság? Nem csak a helytelen étkezés áll ennek a hátterében, hanem a magas stressz szint is. Stressz hatására a mellékvese kortizolt kezd el termelni, amivel párhuzamosan növekedni szokott a TSH szint, a többi, aktív pajzsmirigy-hormonszint viszont csökken.

A tartósan magas kortizol szint a komplett hormonrendszer működését ellehetetleníti. Szóval, meglévő pajzsmirigybetegség, vagy egyéb hormonprobléma esetén mindenképpen gondolni kell a stresszre, de akkor is próbáld minimumra csökkenteni a húzós időszakokat, ha szeretnéd megelőzni ezeket a problémákat.

Edd, vagy ne? – Zsiradékok

A válasz egyértelműen nem. Visszacsatolva az előbbi ponthoz, manapság messze nem csak a stressz okozza a gyakori pajzsmirigygondokat, hanem bizony a szénhidrátszegény (low carb) és a fehérjedús (ketogén) életmódok, amiket alaphangon követendőnek és egészségesnek gondolunk. Sajnos egyre több kutatás megerősíti, hogy a túl sok fehérje nemhogy jó, kifejezetten ártalmas.

Óhatatlan, hogy a fehérjékkel együtt zsír is kerüljön a szervezetünkbe, általában állati zsír, ami pedig kifejezetten káros. Még a legszárazabb húsoknak és a legdiétásabb tejtermékeknek is jelentős a zsírtartalma, és napi, heti szinten komoly károsodásokat okoznak – különösen szénhidrátszegény étrend mellett.

Edd vagy ne edd? Étkezés, ha pajzsmirigy problémáid vannak

Sokan nem tudják, de a pajzsmirigyre evolúciós okok miatt gátló hatást gyakorol a zsír. Ennek az az oka, hogy néhány ezer évvel ezelőtt az ember akkor kezdett el állati zsírokat, és húsokat fogyasztani, amikor nem volt más: tehát télen. Ezen kívül, amikor csak tehette, növényi étrendet folytatott, és azokból fedezte a szükséges zsírbevitelt – őszre pedig pont beértek a magvak, amik mintegy jelezték a szervezetnek, hogy itt az idő felkészülni a hidegre. Ezzel az étrenddel automatikusan csökkent a pajzsmirigy aktivitása, amivel párhuzamosan lassult az anyagcsere. Ez tulajdonképpen életbevágóan fontos volt az emberek számára.

Manapság viszont messze nem ez a tendencia, azonban ezt közvetítjük a zsírokban és fehérjékben gazdag étrenddel a szervezetünk számára! Amennyiben eközben a szénhidrátfogyasztásod alacsony (ami gyakorlatilag óhatatlan, ha nem akarsz villámgyorsan és nagyon alaposan elhízni), a szervezeted állandó stresszhelyzetbe kerül, hiszen a belső szervek túlnyomó része glükózzal működik. Míg pár hónapos helytelen életmódot a szervezet kijavít, addig az éveken át tartó hibákkal nincs ilyen szerencsénk, és sok egyéb gond mellett gyakran megjelennek a pajzsmirigy betegségek is.

Edd, vagy ne? – Glutén és tej

Edd vagy ne edd? Étkezés, ha pajzsmirigy problémáid vannak

Az autoimmun pajzsmirigyproblémák és az alulműködés esetén nagyon sokszor áll a háttérben egy felfedezetlen, és így kezeletlen ételintolerancia. Ezeknél a gondoknál nem termelődik elegendő gyomorsav a szervezetben, továbbá az enzimtermelés sem kielégítő – nagymértékben utóbbi felel azért, hogy kialakulnak az érzékenységek.

A pajzsmirigyproblémák esetén nagyon gyakoriak a fehérje-intoleranciák, amik közül kiemelkedő a glutén és a kazein, avagy a tejfehérje. A problémásan működő emésztés miatt fehérjetöredékek kerülnek a bélrendszerből a szervezetbe, és a test támadólag lép fel ellenük, ahogy azt tenné más egyéb betolakodókkal szemben is.

Egy darabig működik a harc, de sajnos eljöhet az a pont, amikor a szervezet már nem tudja megkülönböztetni a saját és az idegen fehérjéket: ezzel ki is alakul az autoimmun betegség.

Pajzsmirigy gondok esetén javasolt a glutén- és tejmentes étkezés, de egy intolerancia vizsgálat feltétlenül. Ezen túl sokat segíthet a savas ételek fogyasztása az étkezések során, pl. frissen facsart citromlé, savanyú káposztalé, továbbá az enzimeket célszerű lehet akár táplálék kiegészítők formájában is pótolni.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»