6 dolog, ami a reggeli fejfájásod hátterében állhat

6 dolog, ami a reggeli fejfájásod hátterében állhat

Címlap / Életmód / Egészség / 6 dolog, ami a reggeli fejfájásod hátterében állhat

A legrosszabb, ami a reggeleddel történhet, ha már alapból fejfájással ébredsz. Nem csak bosszantó, hogy mi történhetett éjszaka, hogy így kezded a napot, de persze ha nem múlik el néhány percent belül, akkor az az egész napodat megbélyegzi majd. Van néhány dolog, ami a reggeli fejfájásod hátterében állhat, amin tudsz segíteni, sőt könnyen meg is előzheted, és van, amiről csak jobb, ha tudsz, így ha kell, segítséghez fordulhatsz. Lássuk a leggyakoribbakat!

Kevés vagy túl sok alvás

Mivel a szervezetednek a megfelelő működéshez napi hat-nyolc óra alvás szükséges, így ha egyik éjszaka csak a felét sikerült aludnod, akkor a tested rögtön pániküzemmódba vált, hiszen valami nincs rendben, amit fejfájással jelez neked.

A túlélési ösztönöd beindul, a vérnyomásod magasabb lesz és elkezdesz stresszelni, amire semmi szükséged.

Ugyanez van a túl sok alvás esetén is, hiszen ilyenkor az agyadban lévő serotonin nevű hormon szintje lecsökken, ami erőteljesebb véráramlást okoz az agyad felé, amitől könnyedén megfájdulhat a fejed.

Tipp: Állíts be hétvégén is ébresztőt és ne egy nap alatt próbáld meg behozni a heti lemaradásod, és ha nem bírod, vegyél be egy gyógyszert, de szigorúan csak azután, hogy reggeliztél!

Hormonok

A boldogságért felelős hormonok, az endorfinok szintje és termelése a kora reggeli órákban a legalacsonyabb.

Ez közvetetten az agyadba vezető erek minimális szűkületét is okozhatja, amitől hirtelen megfájdulhat a fejed és persze a hangulatod is elromlik.

Sajnos nem lehet tudni, hogy ez valakinél miért okoz fejfájást, valakinél miért nem, de a lényeg, hogy ha te is tapasztaltál már reggeli fejfájást, akkor ez állhat a hátterében.

Tipp: Segíthetsz a dolgon, ha beiktatsz néha egy kis reggeli edzést, hiszen a testmozgás megemeli a tested endorfin szintjét, így a problémát a gyökerénél kezelheted és búcsút mondhatsz ezeknek a bosszantó reggeli fejfájásoknak!

Esti iszogatás

Nyilvánvaló és biztosan a legtöbb alkalommal számítasz is rá, hogy amikor este alkoholt iszol, akkor nem csak egy nyugtalanabb alvás áll előtted, de a reggeli fejfájás is esélyes.

Ez valószínűlg azért alakul ki, mert dehidratált állapotba kerülsz, aminek következtében az agyadba kevesebb vér jut el, ez pedig fejfájást okozhat.

A legjobb, amit tehetsz, hogy lefekvés előtt és felkelés után is háromszor vagy négyszer annyi vizet megiszol, mint amennyit alapból kívánnál, sőt egy C vitamin tabletta vagy magnézium is segíthet, hogy a májadnak is adj egy kis löketet, amivel gyorsabban tudja feldolgozni a bevitt alkoholt.

Horkolás

Furcsa összefüggés, hogy a horkolás és a reggeli fejfájás között kapcsolat lehet, pedig mégis igaz.

Amikor horkolsz, akkor néhány pillanatig nem megfelelően veszed a levegőt, rendszertelen lesz a légzésed, ami hatással van az agyadba áramló vér és oxigén mennyiségére is.

Ha tudod, hogy horkolsz vagy már minden más lehetőséget kizártál és reggelente gyakran fáj a fejed, akkor látogass meg egy szakembert, aki segíthet a probléma megoldásában.

Kávéhiány

A koffein egy gyenge drog, amit ha minden nap ugyanabban az időpontban viszel be a szervezetedbe, könnyen hozzászokik.

Így ha a reggeli kávéd valamilyen oknál fogva egyik nap kimarad vagy csak órák múlva érkezik meg, az egy nyomasztó fejfájást eredményezhet.

Ha úgy döntesz, hogy ezek után inkább egy kicsit visszafogod a koffeinbeviteled, akkor azt javasoljuk, hogy csináld lassan, fokozatosan, így ugyanis könnyebben és fájdalommentesebben tudod leszoktatni a szervezeted a kávéról.

Magas vérnyomás

Ha magas a vérnyomásod, akkor a fejedbe is több, nagyobb erővel érkező vér kerül, mint amire szükséged van, ami egy nyomó, tompa fejfájást okozhat reggelente.

Lehet, hogy egy ideje csak azt tapasztalod, hogy sokat fáj a fejed, de nem is gondolnád, hogy a vérnyomásod állhat a háttérben, hiszen sokszor fogjuk a fejfájást a rossz alvásra, a frontokra vagy bármi másra.

A legjobb megoldás hosszútávon, ha nem folyamatosan gyógyszerrel kezeled a tüneteket, hanem megpróbálod a kiváltó okokat megszüntetni!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!