Ha meg vagy fázva és eldugul az orrod, az ízeket is kevésbé érzékeled – ez közismert és érthető állapot. De vajon van-e valami igazság abban, hogy az üveges kólának jobb az íze, mint a dobozosnak, és hogy a kotyogósban főtt kávé erősebbnek hat, mint a kávégépben készült? Meglepődnél, hogy az ízérzékelést milyen sok dolog befolyásolja!
4/5 A tányérod színe
Lehet, hogy a drága éttermekben most nagyon menőnek számítanak a fekete, palából készült desszertes tányérok, de egy tanulmány szerint -– hacsak nem olyan ételt kínálsz, aminek fekete a színe – nem ez a legjobb választás az ízlelési élmény szempontjából.
Egy kísérlet során azt találták, hogy a kóstolók a felkínált epres mousse-t sokkal ízletesebbnek és édesebbnek találták, ha fehér tányéron érkezett, mint amikor feketén.
A kísérletet végző kutatók szerint a kulcs az étel és a tányér színének kontrasztjában lehet, vagyis ha az édességet olyan tányéron kínálod, aminek a színe megegyezik a desszertével, a vendégeid sokkal finomabbnak fogják találni azt.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!