Ha meg vagy fázva és eldugul az orrod, az ízeket is kevésbé érzékeled – ez közismert és érthető állapot. De vajon van-e valami igazság abban, hogy az üveges kólának jobb az íze, mint a dobozosnak, és hogy a kotyogósban főtt kávé erősebbnek hat, mint a kávégépben készült? Meglepődnél, hogy az ízérzékelést milyen sok dolog befolyásolja!
5/5 A korod
Azt mondják, vannak ízek, amelyeknek az értékeléséhez fel kell nőni – bizonyára te is tudnál olyan ételt mondani, amit gyerekkorodban nem szerettél, mostanra pedig szívesen eszed, vagy olyan ízt, amit fiatalon nem kedveltél, most pedig izgalmasnak találsz.
De a kor a későbbiekben is befolyásolhatja az ízlésedet, sőt konkrétan azt is, ahogyan az ízeket érzed: ahogy idősödsz, az orrüregben lévő sejtek – amelyek részt vesznek az ízek azonosításában, gondolj csak a náthára! – egyre lassabban újulnak meg, ami befolyásolja azt, ahogyan a szagokat, illatokat érzed.
Ez pedig kihatással van az ízérzékelésre is, így könnyen lehet, hogy ha például 60 évesen lehetőséged lenne elfogyasztani pontosan ugyanazt az ételt, amit 30 évesen ettél, egészen más ízt éreznél.
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!