5 lehetséges ok, amiért felébredhetsz az éjszaka közepén

5 lehetséges ok, amiért felébredhetsz az éjszaka közepén

Címlap / Életmód / Egészség / 5 lehetséges ok, amiért felébredhetsz az éjszaka közepén

Nincs idegesítőbb annál, mint amikor az éjszaka közepén felriadsz, aztán reggel olyan fáradtan kelsz, mintha alig aludtál volna – talán csak az, ha nem is tudod, hogy miért történik az egész. Ha azt veszed észre, hogy egyre többször szakad meg az alvási ciklusod, és ötleted sincs, hogy mitől, olvasd át ezt az öt lehetséges okot, hátha megtalálod közöttük, ami a te pihenésedet szabotálja.

Lehet, hogy a szobád az oka

Ha nem megfelelőek a körülmények, nem fogod tudni kialudni magadat: a hálószobádnak a nyugalom szigetének kellene lennie, ahol semmi nem tereli el a figyelmedet a pihenésről.

Érdemes lecsekkolnod, hogy nincs-e túl hideg vagy meleg a szobában (egy kicsit mindig inkább hidegebb legyen, úgy ugyanis sokkal jobban tudsz aludni), nincs-e valami zavaró hang a környéken, vagy nem túl világos-e a helyiség.

 

Szorongsz

A szorongás komolyan hazavághatja a szervezeted hormonháztartását: ilyenkor túl sok stresszhormon termelődik a testedben, ami azt is megnehezítheti, hogy elaludj, de az éjszaka közepén fel is kelthet.

Sőt, ilyenkor egy komolyabb pánikroham is kibontakozhat, ha kifejezetten szorongó időszakodban vagy.

Próbálj kifejleszteni egy esti rituálét, ami megnyugtat, és kicsit helyrebillenti a hormonháztartásodat!

 

Sokat iszol esténként

Ha nagyon sok folyadékot iszol este, nem csoda, hogy a húgyhólyagod nem bírja ki reggelig, és felébredsz miatta éjszaka.

Bár mindig figyelj oda, hogy megfelelően hidratáld a szervezetedet, arra is ügyelj, hogy ne este akard visszahozni azt a mennyiséget, amit napközben nem tudtál meginni.

 

Alvási apnoéd van

Ez egy olyan rendellenesség, ami meglepően sok embert érint: leállítja vagy nagyon lelassítja a légzésedet éjszaka, erre pedig felébredsz, hiszen nem kapsz levegőt.

A legtöbbször a torokban található izmok okozzák, amelyek túlságosan ellazulnak, és ezért elzárják legalább részben a levegő útját.

A rosszul alvók viszonylag nagy része ennek tudhatja be azt, hogy sokszor felkel éjszaka, és nem tudja kialudni magát – érdemes kivizsgáltatnod, hogy apnoéban szenvedsz-e, ha gyakran felkelsz éjszaka.

 

Alkoholt ittál

Van, akinek az alkohol segít elaludni, és úgy érezheted, hogy egy hosszú nap után egy pohár bor csak jót tesz, de ez egyáltalán nem így van – az alkohol ugyanis felborítja az alvási fázisaidat, és sokkal éberebben alszol tőle, mint nélküle.

És mivel alapvetően éberebb vagy, nagyobb az esélye, hogy bármilyen kisebb külső hatásra felébredsz – olyanokra, amiket máskor simán végigaludnál.

 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!