5 elavult lakberendezési trend, aminek a csillaga már leáldozott

5 elavult lakberendezési trend, aminek a csillaga már leáldozott

Címlap / Otthon / Dekor / 5 elavult lakberendezési trend, aminek a csillaga már leáldozott

Évről évre folyamatosan térnek vissza olyan lakberendezési trendek, amik egyszer már virágoztak. Azonban persze olyanok is vannak, melyeknek csillaga már leáldozott. Most az utóbbiakat gyűjtöttük össze.

Emlékszel még, néhány éve mennyire menő volt a korallszín a lakberendezésben? Nos, idén már más árnyalatok vették át az irányítást, de ez a körforgás rendben is van. Azonban nem árt tudni, melyek azok a trendek, amik ma már inkább a felejtős kategóriába tartoznak, pláne akkor, ha éppen egy felújítás elején vagy. Nem kell a keresgéléssel bajlódnod, ugyanis összegyűjtöttük, mely stílusokat érdemes kerülni.

Férfias vagy nőies?

Ez a két jelző egyre inkább összemosódik a lakberendezésben is, szóval a virágos tapéta már egyre kevésbé számít nőiesnek, a kék szín pedig nem feltétlenül férfias. Persze a legtöbben ezekkel írják le egy helyiség kinézetét, viszont érdemesebb inkább más tulajdonságokra koncentrálni: ilyen például a rusztikusság, légiesség, elegancia, eklektika, praktikum, otthonos, romantikus – és a sort a végtelenségig lehetne folytatni. 

Nem lehet a színeket keverni?

Rengeteg helyen hallani arról, hogy bizonyos színek nem illenek össze: a rózsaszín és a piros, vagy éppen a sötétkék és a fekete mással remek párost alkot, csak éppen egymással nem. A helyzet az, hogy ez az állítás is megdőlt, ugyanis a megfelelő árnyalatokat kombinálva egyáltalán nem lesz csúnya a végeredmény. Ideje végre elfelejteni, hogy melyik szín mihez illik és mihez nem – inkább próbáld ki a gyakorlatban a színkeverést! Néhány díszpárnahuzat nem nagy befektetés és megnézheted, hogyan mutatnak egymás mellett a különböző árnyalatok.

Csak egyetlen stílusban lehet dekorálni

Az eklektikus lakberendezési irányzat előretörésével a modern, hagyományos, bohém stílusok is keveredhetnek. Ahogy egy tradicionális épületben jól mutathat a modern bútordarab, a klasszikus bútorokhoz is jól illik egy-egy menő falfestés. A különböző irányzatok mixelésével pedig nem kell attól tartanod, hogy kimegy a divatból az éppen aktuális kedvenced, hiszen mindig lesz valami a helyiségekben, ami az akkori trendeket követi.

Csempézett munkalapok

A ’70-es években szinte mindenhol találkozni lehetett a kisebb csempékkel burkolt munkalapokkal, idén viszont már ezek nem számítanak divatosnak. Az ehhez hasonló felületek hátránya, hogy elég nehéz őket tisztán tartani, ezért is számít praktikusabbnak a gránit és a márvány!

A csempe önmagában azonban nagyon is divatban maradt: a letisztult kőlapszerű mintázatoktól a tradicionális mintás kézműves darabokig bármit megálmodhatsz a falaidra!

Különféle feliratos dekorációk

Néhány éve mindent elleptek a különféle „Home”, „Love” és hasonló szöveget ábrázoló dekorációk. Ha ragaszkodsz a szavakhoz, remek rövid idézeteket találni, amik jobban megmutatják a személyiségedet és még motiválnak is, ráadásul könnyedén ki is tudod ezeket nyomtatni.

Fali dekorációnak választhatsz fotókat, rajzokat, régi térképeket és emlékeket, de egy-egy zöld növény vagy kerámia is sokkal jobban feldobja az otthonodat, mint egy közhelyes felirat.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!