5 jel, amivel a kutyád azt üzeni: megbízik benned

5 jel, amivel a kutyád azt üzeni: megbízik benned

Címlap / Életmód / Család / 5 jel, amivel a kutyád azt üzeni: megbízik benned

Hogy a kutyád úgy tekint rád, mint egy félistenre – vagy akár egészre – valószínűleg nem újdonság a számodra. De azt tudtad, hogy az alábbi dolgokkal egészen konkrétan azt üzeni neked, hogy megbízik benned? Ha észreveszed valamelyiket, simogasd meg barátod buksi kis fejét, és mondd el neki, hogy te is szereted.

Átvette a rutinodat

A bizalom és a biztonság érzete némiképpen más az emberek és az állatok között, és míg az ember számára is megnyugtató lehet a rutin, egy kutya egyenesen igényelheti azt.

Ha mindig ugyanabban az időben kap enni, ha tudja, hogy 6 óra 10 perckor érsz haza a munkából, és rögtön sétálni indultok, akkor egy idő után el is fogja várni ezeket a dolgokat.

A tál mellett toporgás vagy az ajtó figyelése első ránézésre talán mókásnak hathat, elvégre ki ne mosolyodna el egy türelmetlen Blöki láttán, de valójában sokkal több van emögött: a várakozás nem csak azt jelenti, hogy a kutyád elfogadta az általad felkínált rutint, de azt is, hogy feltételezi, te is tartod magad az egyezséghez.

Közös programtok van, és ő jelen van – hiszen fel sem merül benne a gondolat, hogy te ezt kihagynád.

A szobádban alszik

Megoszlanak a vélemények arról, hogy aludhat-e a kutya a gazdi ágyában, de abban gyakorlatilag minden szakértő egyetért, hogy érdemes legalább a hálószobába beengedni az állatokat, hiszen az együtt alvásnak komoly kötődés-erősítő szerepe van.

Az etológusok szerint a kutyák ott alszanak, ahol nyugalomban és biztonságban érzik magukat – hiszen mégis csak dolgozik bennük az ösztön, és tudják, hogy alvás közben kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Ha mégis a te közelségedben szenderülnek álomra, az azt jelenti, tudják, hogy a jelenlétedben nem kell tartaniuk semmitől, leengedhetik a falakat.

Ellopja a cipődet

Nem azt mondjuk, hogy nem idegesítő, vagy hogy nem kell leszoktatni róla – bár egy kölyökkutya esetében tudnod kell már az örökbefogadás előtt, hogy ez bizony a járulékos veszteségek listáján van – vigasztaljon a tudat, hogy a kutyád szeretetből lopja el és csócsálja meg a tárgyaidat, főleg akkor, amikor éppen távol vagy tőle.

Ugyanis például a cipődön érzi a szagodat, és ez segít neki elviselni a hiányodat, megnyugtatja őt.

Ezzel legalább vigasztalhatod magadat, ha egy újabb hajkefe vagy tornacipő esik áldozatául a rágicsáló lakótársadnak.

Figyeld a farkcsóválást!

Hogy a kutyák örömükben csóválják a farkukat, azt mindannyian tudjuk, de 2017-ben olasz kutatók arra jutottak, hogy nem mindegy, melyik irányba is lengedezik az a farok.

Ha a pamacs inkább a bal oldalra lengedez, akkor a kutatók szerint a kutya inkább valamilyen negatív érzelmet, például akár félelmet, bizonytalanságot, diszkomfortot próbál leplezni, míg ha jobbra lengedez ki a farka, akkor egyértelműen boldogságot, felhőtlen örömet jelez.

Hogy ezt mennyire kell szigorúan venni, nem tudjuk, de ha a kutyád legközelebb jobbra kezdi el csóválni a farkát, amikor meglát, nyugodtan veheted úgy, hogy hivatalosan is te vagy a kedvenc embere ezen a bolygón.

Hozzád fordul „tanácsért”

Gyakran hallani arról, hogy a kutyák intelligencia szintje egy kisgyermek képességeivel ér fel, a kutatók pedig nemrég egy újabb párhuzamot is észrevettek.

Amikor a kisgyerekek elbizonytalanodnak valamiben, nem tudják, hogy mit tegyenek, vagy hogyan oldjanak meg egy helyzetet, akkor a szüleikre néznek, felveszik velük a szemkontaktust, mert bíznak abban, hogy tőlük segítséget kapnak.

Hasonlóan tesznek ilyen helyzetekben azok a kutyák is, akik megbíznak a gazdájukban. Ha tehát legközelebb a blöki nem találja az eldobott labdát, nem érti a feladatot vagy nem tudja, odamehet-e valakihez, és zavart ki buksiját feléd fordítja, tudd, hogy éppen a kezedbe helyezi a döntést, mert tudja, hogy te segíteni fogsz neki.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást