Az egyik legnagyobb rizikófaktor az egészséges életmód elkezdésénél, hogy az ember előbb-utóbb megkívánja az édességet, és „bűnbe” esik. Lényegében magával az édesség fogyasztással nem lenne probléma, a gond a mértéktelenséggel és a nem megfelelő nyalánkságok elfogyasztásával kezdődik. Azért, hogy megmutassuk lehetséges egészségesen is nassolni, elhoztunk 4 csokoládés desszertet, ami ugyan mentes, az ízélményén mit sem változtat ez a tény! Vigyázat, a következő finomságok pillanatok alatt el tudnak fogyni!
1/4 Csokoládés ropogtatós
Hozzávalók: 1 bögre étcsokoládé, 2 evőkanál kakaóvaj (vagy más alternatíva), ízlés szerint feltét (granola használata a legegyszerűbb, de megszórhatjuk külön magvakkal is).
Elkészítés: A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd kis adagokban hozzá keverjük a vajat. Mikor kellően krémessé vált a csokoládé, egy sütőpapírral bélelt tepsibe folyatjuk, és vékonyan, kb. 2-3 mm vastagságban elkenjük. Gyorsan megszórjuk a granolával, vagy a kiválasztott magvakkal, aszalványokkal, majd hagyjuk kihűlni és megszilárdulni. Ezután tetszőleges darabokra tördeljük, és már kész is a finom ropogtatni való!
Gyors, egyszerű és olcsó recept, amit akár a gyerekeknek is könnyedén elcsomagolhatunk az óvodába/iskolába tízóraira.
Töltelék: 125g étcsokoládé, 90 ml aquafaba (házilag készített vagy boltban vásárolt), 90 ml kókuszkrém, ¼ teáskanál csilipor (opcionális), 1 bögre cukormentes málna lekvár.
Elkészítés: A magozott, darabolt mandulát forró vízbe áztatjuk 10 percig. Eközben a mandulát és a zabpelyhet egy aprító gép segítségével liszt állagura daráljuk, majd egy tálba téve elkeverjük a kakaóporral és a sóval.
Az áztatott mandulát kifacsarjuk, és szintén az aprítóba pürésítjük, majd a száraz alapanyagokhoz keverjük, majd kézzel tésztává gyúrjuk, közben hozzá adjuk az olvasztott kókuszolajat is.
Az elkészült masszát formába tesszük, egyenletesen eloszlatjuk, és hűtőbe tesszük. A töltelékhez az étcsokoládét és a kókuszkrémet egy tálba tesszük vízgőz fölé olvasztani. Ha szépen megolvadt, levesszük a gőzről, elkeverjük a csiliporral, és hagyjuk kicsit hűlni. Eközben az aquafaba-t habosra verjük, majd a kihűlt csokival lágyan elkeverjük.
A hűtőből kivesszük a tésztánkat, amit megkenünk először a lekvárral, majd ráöntjük a csokis krémet is. Legalább fél órára hűtőbe tesszük hűlni, majd csoki darabokkal, friss málnával (ez jelenleg nem kivitelezhető), vagy tetszőleges szóróanyaggal díszítjük.