Életmód / Receptek / Táplálkozás

Ez történik a testeddel, ha egy hónapig nem fogyasztol alkoholt

Ez történik a testeddel, ha egy hónapig nem fogyasztol alkoholt

A májad fellélegzik

Azoknál, akik sok alkoholt fogyasztanak, májcirrózis alakulhat ki, ami szerencsére az alkoholfogyasztás mérséklésével visszafordítható. Már egy-két hét után lehet érezni a változást, a májad pedig olyan fontos feladatokra tud majd végre koncentrálni, mint a méreganyagok lebontása

Csökken a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának esélye

Az alkoholt a májadban az úgynevezett dehidrogenáz nevű enzimek bontják le. Ha azonban túl sok alkoholt iszol, másik enzimek is bekapcsolódnak a feladatba, ezzel sok szabadgyök termelődik, ami oxidálja a véredben a rossz koleszterint, így lerakódások képződhetnek, és akár el is záródhatnak az artériáid is. Az alkohol mérsékelt fogyasztása vagy teljes elhagyása ezt megelőzheti.

Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

A fent felsorolt ráktípusokra mind óriási rizikófaktor a túlzott alkoholfogyasztás, így ha kevesebbet, vagy egyáltalán nem iszol, csökkentheted a kialakulásuk kockázatát. Bár a rák megjelenésében nagyon sok szerepe van a genetikai faktornak, az olyan életmódot érintő döntésekkel is befolyásolhatod az esélyét, mint a túlzott alkoholfogyasztás.

Csökkenhet a súlyod

Mint már említettük, az alkoholban rengeteg üres kalória található, ami azt jelenti, hogy úgy viszel be fölös energiát, hogy valójában a szervezeted nem kap semmiféle plusz pozitív hozadékot mellé.

Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy jól eszel, gyakran mozogsz, mégis sokat iszol, ezért a fogyás nem indul meg. Ráadásul az alkohol hatására a tested hajlamos visszatartani a vizet, amitől felpuffadhatsz.

Oldalak: 1 2

4 hozzászólás

 • Avatar
  Zoli
  2021.03.02., 15:53

  Fogyasztol????? Úristen!

  Válasz
 • Avatar
  Varga Lajos
  2021.03.02., 16:05

  “nem fogyasztol”. Hát mi a tököm van itt ? Újságírás ? Hol ?

  Válasz
  • Avatar
   Thomas
   2021.03.02., 16:48

   Ha nem iszol, kiszáradsz. Ha kiszáradsz, meghalsz.
   Ha nem fogyasztol, kövér maradol. Ennyi. 🙁

   Válasz
 • Avatar
  Pistike
  2021.03.02., 16:14

  LOL! Ekkora a baj, hogy már a takarító néni írja másodállásban a cikkeket? Nincs ott egy felelős szerkesztő, akit ki lehetne rúgni?

  Válasz

Írj egy hozzászólást