Életmód / Lélek

10 tipp, hogy visszaszerezd a motivációdat, és ki tudj lépni a lustaságból

Az első, és legfurcsább tanács: egyszerűen fogadd el!

Ma az az igazán menő, aki nagyon elfoglalt, akinek arra sincs ideje, hogy magával foglalkozzon, szinte már-már elvárjuk mindenkitől, hogy ne pihenjen egy percet sem. Hogy nem pörögsz minden nap legalább 14-16 órát? Mi van veled, lusta vagy? Nem akarod, hogy valaki legyen belőled? Pontosan ezt a felfogást kell végre elfelejteni, mert nagyon nagy nyomást helyez az emberre, teljesen feleslegesen. Lustaságra ugyanúgy szükségünk van, mint pörgésre, ne büntesd magad azért, mert éppen olyan időszakban vagy, amikor semmihez nincs kedved. Ez is az élet természetes velejárója.

Derítsd ki, vajon honnan jöhet!

Persze, szép dolog az elfogadás, de egy idő után azért például a munkahelyeden vagy a gyereknevelésben teljesíteni kell, úgyhogy ideje megkeresni, hogy honnan is jön az a bizonyos lustaság. Nekem volt olyan munkahelyem, ahol egy-két hónap után egyszerűen leblokkoltam, annyira nem motivált az ottani munka. Általában a stressz a motiválatlanság fő mozgatórugója, de ha figyelsz arra, hogy mikor, milyen körülmények között és hogyan veszíted el a lelkesedésed, és leszel lusta, akkor könnyen rájöhetsz, mi okozza.

Ne élj megszokásból többet!

Az unalom, lustaság és motiválatlanság általában a megszokásból ered: ha minden napod ugyanúgy néz ki, és ezt nem élvezed, nem csoda, hogy rád tör a letargia. Próbáld meg megváltoztatni a napi rutinodat, még ha csak olyan aprósággal is, hogy más úton mész dolgozni, vagy ha otthoni munkát végzel, elmész futni vagy sétálni reggelente.

Tűzz ki elérhetőbb célokat!

Persze, a határ a csillagos ég, de ha olyan célokat tűzöl ki magad elé, amelyek elérhetetlenek, vagy rengeteget kell értük dolgozni, előbb-utóbb motiválatlanná válsz, hiszen tudod, hogy nem igazán fogod elérni őket. Ezért inkább haladj apró lépésekben, és fogalmazz meg kisebb célokat, amelyek majd segítenek eljutni a nagyobbakhoz!

Csinálj meg valamit, amit már régóta halogatsz!

A sikerélmény nagy húzóerő tud lenni, akkor is, ha nagyon kicsi. Elég, ha végre rendet teszel a gardróbban (kipróbált trükk), vagy letudod azt a néhány e-mailt, amit hetek óta tologatsz későbbre. Így azonnal produktívnak érezheted magad, és garantáltan nagyobb lendülettel vágsz bele a többi teendődbe is.

Olvastad már?  5 súlyos stílusbaki, ami öregebbnek mutat
Karolina Grabowska/kaboompics.com

Találd meg a menekülési útvonalaidat!

Aztán jól zárd is le őket. Hogy ez mit jelent? Mindenkinek vannak olyan pótcselekvései, amit a kötelező munka helyett végez, amikor lustálkodik. Tévét nézel, pörgeted a telefonodat, szöszölsz a házimunkával, vagy egyszerűen lefekszel pihenni? Találd meg, mi az, amit a feladataid helyett csinálsz, és kényszerítsd magad, hogy ne pazarolj rájuk több időt akkor, amikor produktívnak kellene lenned.

Hallgass a szervezetedre!

Ha egyébként nem jellemző rád a lustaság, akkor valószínűleg a szervezeted jelezni akar vele valamit. Szinte biztos, hogy azt, hogy ideje egy kicsit lassítani, mert túlpörgetted magad. Ahelyett, hogy ellene dolgoznál, hallgass rá, és vegyél ki néhány napot, amikor tényleg semmit nem kell csinálnod! Nagy a valószínűsége, hogy utána sokkal energikusabban fogsz visszatérni.

Adj lejjebb a perfekcionizmusból, mert megölhet!

Nem viccelek: a tökéletességet hajszoló emberek (perfekcionisták) 51 százalékkal nagyobb eséllyel haláloznak el idő előtt, mint azok, akiknek nem fontos, hogy mindent a legjobban csináljanak. Ez valószínűleg a megnövekedett stressz-szint miatt lehet így, aminek közvetlen következménye lehet a motiválatlanság és lustaság is – pont, amit most érzékelsz. Fogadd el, hogy nem tudsz mindent tökéletesen csinálni, és az is jó munka, ami nem száz százalékos.

Jutalmazd meg magad!

Tűzz ki apró célokat magad elé, és ha eléred őket, jutalmazd meg magad! Lehet, hogy egyszerűnek hangzik, de a legtöbb embert motiválja a jutalom. Ha már nem találsz örömet magukban a feladatokban, az elérhető jutalomban majd fogsz.

Vedd körbe magad motivált emberekkel!

Könnyebb új lelkesnek és tettre késznek lenni, ha más is az körülötted. Ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik lusták, te is nagyobb eséllyel leszel az, ha viszont mindenki pörög és motivált, akkor előbb-utóbb rád is átragad a motiváció. Jól válogasd meg, hogy kikkel töltöd az idődet, mert akár az is múlhat rajta, hogy ki tudsz-e mászni ebből a lusta körforgásból.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást