8 zöldség, amit nyugodtan ehet a kutyád – és 5, amitől tartsd távol!

8 zöldség, amit nyugodtan ehet a kutyád – és 5, amitől tartsd távol!

Címlap / Életmód / Család / 8 zöldség, amit nyugodtan ehet a kutyád – és 5, amitől tartsd távol! / 2. oldal

Amit nem ehetnek

Nyers spárga

Önmagában a spárga nem veszélyes, és ha épp belekerül a kajájukba egy kevés (mert adsz neki például a megmaradt levesből), az égvilágon semmi baja nem lesz. Azonban olyan kevés a tápanyagtartalma, hogy a kutyád egészségi állapotára nincs hatással; ellenben nyers formában keményebb, és könnyedén okozhat toroksérülést, vagy akár fulladást. Ha mindenképp adni akarsz neki, inkább főzd meg előtte!

Fokhagyma, póréhagyma, vöröshagyma

A legtöbb hagymára igaz, hogy nem szabad kutyáknak adni. Ezek ugyanis nagyobb mértékben tartalmaznak tioszulfátot, ami rád lehet, hogy semmilyen hatással nincs, de a kutyák szervezetével nagyon rosszul reagál. A fokhagyma például vérszegénységet, letargiát és gyengeséget okoz náluk, míg a vöröshagyma kifejezetten mérgező lehet.

Arról nem is beszélve, hogy hasmenés, hányás is lehet a vége!

Gomba

A boltban megvásárolható, ellenőrzött gombától biztosan nem lesz baja a kutyádnak, de általában nem rajonganak az ízéért, és a tápanyagtartalma sem túl nagy. Viszont az erdőben talált, általad szedett gombától mindig tartsd távol, mert sok olyan van, ami mérgező rájuk nézve, és akár halálos is lehet az elfogyasztásuk!

Éretlen paradicsom

Érett, nyers paradicsomot adnál a kutyádnak? Nyugodtan megteheted, de előtte tényleg duplán ellenőrizd, hogy elég érett-e. Amikor ugyanis egy kutya még éretlen paradicsomot eszik, aminek ráadásul a levele is megvan, akár mérgezés is lehet a vége. Ez a zöldség ugyanis szolanint tartalmaz, akárcsak a burgonya; hatásukra azt láthatod, hogy a kutyád erőtlen és kedvetlen lesz, valamint hasmenéssel, gyengeséggel küzd.

Rebarbara

A rebarbara oxalátokat tartalmaz, ami vesekövet, valamint idegrendszeri gondokat okoz a kutyáknál. Ez már önmagában rossz hír, de ha ennek ellenére is megeszi, ráadásul nagyobb mértékben, úgy a fogaiból is kivonja a kalciumot, ami visszafordíthatatlan romlást eredményez.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • janika
    2021.03.20., 22:49

    ehedné ezeketde nemeszi! a rántothus nevü zőcxséget aszteszi! fene a szályát

    Válasz

Írj egy hozzászólást