Ma van a zacskómentes világnap: helyettesítsd a leglassabban lebomló műanyagokat

Ma van a zacskómentes világnap: helyettesítsd a leglassabban lebomló műanyagokat

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ma van a zacskómentes világnap: helyettesítsd a leglassabban lebomló műanyagokat

Július 3. a zacskómentes világnap, amiről 2008 óta emlékezünk meg két katalán szervezetnek köszönhetően. Ebből az alkalomból szeretnénk mi is felhívni a figyelmedet néhány mindennapos műanyag termék kiváltására, hogy ne csak egy halom műanyag szemetet találjon majd tőlünk az utókor – és egyáltalán, hogy legyen még utókor.

Műanyag szatyor: 200-1000 év

Bizony, amikor ezer évvel később egy régész megtalálja a kultúránk nyomait, a legnagyobb valószínűséggel egy halom reklámszatyrot talál majd utánunk. A már óceánokban is tömegével megtalálható szatyroknak pedig pofonegyszerű alternatívája van: vigyél magaddal többször felhasználható bevásárlószatyrot, ha pedig felvágottat, gyümölcsöt vagy húst veszel, ahhoz is vihetsz magaddal saját tárolóedényt vagy a megfelelő, többször használható szatyrot.

A legjobb, ha veszel tartalékba is egy olyan szatyrot, amit kicsire összehajtva mindig a táskádban tartasz, így sosem fordulhat elő, hogy véletlenül nélküle ugrasz be vásárolni.

Eldobható pelenka: 550 év

Számítások szerint egy gyermek, míg a szobatiszta kort eléri, akár 7 ezer eldobható pelenkát is elhasználhat. Szerencsére a mosható pelenkák használata ma már lényegesen egyszerűbb, mint a szüleink korában volt, alig jelent napi néhány perc plusz munkát, cserébe viszont jót teszel a bolygóval, jót teszel a gyerekkel, jót teszel a pénztárcáddal is.

Bár a mosható pelenka éppen olyan tökéletes a mindennapokban, mint eldobható társa – ha nem jobb –, az is járható út lehet, ha például utazáshoz, orvoshoz, más alkalmakhoz eldobhatót, az otthoni hétköznapokban pedig mosható pelenkát használsz, már ezzel is jelentősen csökkentve a hétköznapokban termelt szemét mennyiségét.

Kipróbáltuk egy hónapon keresztül a mosható pelenkát és erre a következtetésre jutottunk!

Kép: KateNovikova/depositphotos.com

Műanyag palack: 450 év

Ha csak egyet viszel magaddal minden nap, az is óriási mennyiség lesz néhány éven belül. Sokkal környezettudatosabb – és kifizetődőbb – megoldás beruházni egy jó kulacsra, amit aztán minden nap megtölthetsz.

Szerencsére egyre több az olyan hely a városban is, ahol szívesen után töltik csapvízzel a kulacsodat, így a napközbeni pótlás is biztosított, nem kell boltot keresned, és egy újabb műanyag palackot a szemétbe dobnod, amit előtte talán csak néhány percig használtál.

Habosított műanyag pohár: 50 év

Kávézók, sőt levesezők is gyakran dolgoznak ezzel, de a legtöbb helyen már egyáltalán nem lepődnek meg, ha viszed magaddal a saját újrahasználható poharadat, és kéred, hogy abba mérjék az italodat. Ahol ennek a kérésnek nem tesznek eleget, azt a helyet pedig egészen egyszerűen érdemes elkerülni: ha elég sokan így teszünk, előbb-utóbb üzleti érdek lesz abból, hogy a környezetbarát tárolóval érkező vevőket is kiszolgálják.

Tejes doboz: 5 év

Ugyan nem teljesen műanyag, nem is teljesen papír, hiszen az gyorsan átázna. A tetra dobozok kiváltása nem egyszerű, de már egyre több helyen kapni üveges tejet és gyümölcsleveket, amiknek sajnos többnyire az ára is magasabb, és persze ennek is csak akkor van értelme, ha az üveget szelektíven gyűjtöd vagy visszaváltod – az üvegnek ugyanis 1-2 millió (!) év a lebomlási ideje.

Ha van rá lehetőséged, akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogy termelői tejet vásárolsz, a gyümölcsleveket pedig otthon, magadnak készíted, így azokat mindig ugyanabba az elmosogatott üvegbe töltheted.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!