Fitt mama, egészséges baba!

Címlap / Életmód / Család / Fitt mama, egészséges baba!

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Csokorba szedtük azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek a leendő anyukáknak segítenek megőrizni saját- és babájuk egészségét!

A szülés egy nő életének egyik legszebb, ugyanakkor legnehezebb feladata. A helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás nemcsak a terhességet, hanem magát a baba világra hozatalát is megkönnyíti, csakúgy, mint egy minden kismama számára hozzáférhető speciális szülészeti gél, amely rövidebb, kevésbé fájdalmas hüvelyi szülést és nagyobb védelmet biztosít a születendő gyermek és az anya számára is. Csokorba szedtük azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek a leendő anyukáknak segítenek megőrizni saját- és babájuk egészségét!

Sok várandós nő beleesik abba a hibába, hogy „kettő helyett eszik”, vagy éppen ellenkezőleg; félve a nem kívánt zsírpárnák szaporodásától, kontrollálatlan diétába kezd, pedig mindkét véglet veszélyes az anyára és a magzatra nézve is! A legtöbb orvos és dietetikus szerint, egy változatlan életmódot folytató kismamának a korábbinál körülbelül napi 300 kalóriával több energiára van szüksége, ami egyetlen könnyű plusz étkezést jelent. Elsősorban tehát nem a mennyiség növelésére, hanem a megfelelő minőségű alapanyagokból összeállított táplálkozás megteremtésére kell törekedni.

Testünk fehérjékből, zsírokból, szénhidrátokból és vízből épül fel, tehát ahhoz, hogy a baba hónapról-hónapra egészségesen cseperedjen, változatos, az „építőkövek” mindegyikét biztosító étrendre van szükség. Egyes vitaminokból és ásványi anyagokból a kismamáknak a normális mennyiség többszörösét kell magukhoz venniük, ide tartozik például a baba csontjainak, fogainak kialakulásához szükséges kalcium, az oxigénszállításban esszenciális szerepet betöltő vas, vagy a folsav, amely elengedhetetlen az idegrendszer és a gerinc megfelelő fejlődéséhez, továbbá a vörös vérsejtek előállításához.

A tápanyagok akkor hasznosulnak a leghatékonyabban, ha napi 5-6-szori könnyű étkezéssel jutnak a szervezetbe, a kis adagok ugyanis kímélik az emésztőrendszert, a gyakori étkezés pedig egyenletesen tartja a vércukorszintet, ezzel megelőzhetőek a falásrohamok, kordában tartható az étvágy.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!