Fehér foltos bőr, avagy vitiligo: a különleges bőrelváltozás bárkinél felbukkanhat

Fehér foltos bőr, avagy vitiligo: a különleges bőrelváltozás bárkinél felbukkanhat

Címlap / Stílus / Test / Fehér foltos bőr, avagy vitiligo: a különleges bőrelváltozás bárkinél felbukkanhat

Persze, nem görcsölök ezen, nem akarok szembemenni a természettel sőt, sokkal inkább próbálok együttdolgozni vele. Adalékmentes, a lehető legtermészetesebb alapanyagokra építő termékeket használok és folyamatosan figyelem a bőrömet.

Erre azért van szükségem, mert hajlamos vagyok vállalhatatlan helyekre anyajegyeket növeszteni, amiktől a bőrgyógyászom javaslatára rendre meg is szabadulok. Nem mondom, hogy örülök neki, de minimális kényelmetlenséggel jár az egész. Ahhoz képest főleg, hogy folyton azt kellene lesnem, mikor fordul rosszra egy normálisnak tűnő bőrelváltozás.

Aztán tavaly nyáron feltűnt, hogy lett egy pici fehér pöttyöm a semmiből. Ráadásul az egészet úgy vettem észre, hogy egy közös képen szerepeltünk a lányommal, akinek ugyanolyan, fehér pöttye van – ugyanott. Csak így, nyáron, lebarnult bőrrel vettük észre, egyébként nem látszik egyikünknek se. Másnak ez talán szépséghiba lenne, én viszont azonnal megszerettem.

Már korábban is sokszor mosolyogtunk azon, hogy centire pontosan ugyanott van anyajegyünk, például a nagylábujjunk tövében. És most itt van ez a különleges fehér pöttyöcske is, ami mutatja a genetikai összetartozásunkat. Nem is tulajdonítottam neki különösebb figyelmet, csak próbáltam gondosabban kenni, mert azt észrevettem, hogy máshol szépen barnulok, ez a pötty viszont hajlamos leégni.

Idén lett még egy ilyen fehér folt rajtam, teljesen máshol és ekkor döntöttem úgy, hogy kicsit utánajárok, mi is lehet ez a pigmenthiányos állapot, hiszen a vitiligoról már korábban hallottam. 

Vitiligo, vagy sem?

Először is megtudtam, hogy egy fehér folt nem feltétlenül vitiligo. Bár ennél az elváltozásnál megfigyelhető családi halmozódás, és mivel nekünk ugyanott jelentkezett egy pötty a kislányunkkal, lehetséges, hogy ez nem véletlen. Fehér folt maradhat a bőrön korábbi (akár észrevétlen) gyulladásból eredően, gyógyszerek, krémek is hagyhatnak ilyen nyomot a testünkön. Sőt, az úgynevezett napgomba szintén fehér foltokat produkál.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást