Egészség / Életmód

Zárt terekben jobban terjed? Ezekkel a szabályokkal elkerülheted a fertőzést

Zárt terekben jobban terjed? Ezekkel a szabályokkal elkerülheted a fertőzést

Nagyjából február óta a mindennapjaink része a koronavírus, azóta sok mindent megéltünk már vele kapcsolatban, többek között egy közepesen szigorú karantént is. A tavaszi bezártság azért nem viselte meg az embereket annyira, mert jó idő volt, ki lehetett menni a szabadba. Most viszont, hogy érkezik a hideg és a sötétség, a hátunk közepére sem kívánnánk valami hasonlót. Pedig télen megváltoznak az emberek szokásai, járványügyi szempontból méghozzá nem is a legjobb irányba: több időt töltünk zárt helyen, és kevesebbet vagyunk a szabadban, mint egyébként. Ez pedig a vírus terjedése szempontjából kifejezetten veszélyes, főleg így, a második hullám derekán.

A tavaszi időszak óta nagyon sok fontos dolgot megtanultunk a koronavírusról, többek között azt is, hogy zárt térben sokkal jobban terjed. Ezen kívül vannak úgynevezett „szuperfertőzők”, akik statisztikailag több embernek tudják továbbadni a vírust, mint valaki, aki csak simán elkapta, és átesett rajta.

Egy ilyen szuperterjesztővel huzamosabb ideig zárt légtérben tartózkodni minden, csak nem biztonságos.

fizkes/istockphoto.com

1 2

1 hozzászólás

  • Avatar
    Háry László
    2020.11.15., 14:37

    Igen, a zárt tér! S főleg a nem megfelelően szellőztetett zárt tér. Ahol számos ember található. Buszon, vonat fülkében, bevásárló központban, akár zárt sport-létesítményben, stb. A vírus a nedves nyál, orrváladék cseppekhez tapadva lebeg, és felhalmozódik a helyiségben. Nagyobb veszéllyel -eséllyel- fertőz, mint “vektorálisan” a velünk szemben beszélő, netán köhögő embertársunk. Autóbuszon is halottnak csók, ha a vezető beállít 26 fok hőmérsékletet és a klímaberendezés 15 percenként benyom minimális hideg levegőt! AZ NEM SZELLŐZTETÉS!!

    Válasz

Írj egy hozzászólást