Ők a világ legnagyobb kisebbsége – Mindent másként csinálnak!

Ők a világ legnagyobb kisebbsége – Mindent másként csinálnak!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ők a világ legnagyobb kisebbsége – Mindent másként csinálnak! / 2. oldal

Megoszlás

Szintén a statisztikák szerint a férfiak között több a bal kezes, mint a nők körében. Földrészekre vetítve pedig a legtöbb balkezes arányaiban Európában és Amerikában él, de nincs nagy eltérés a számok között.

A balkezesek a lakosság mintegy 10%-át teszik ki, ilyen szempontból ők a világ legnagyobb kisebbsége.

Negatív jelkép

A balkéz és az ebből képzett szavak érdekes módon nagyon sok kultúrában negatív dolgot takarnak. Elég csak a saját anyanyelvünket megnézni: balsors, balkézről való, balfácán, balul üt ki, stb.  Mindez azzal magyarázható, hogy az elmúlt évszázadokban még kevésbé voltunk nyitottak és elfogadók a kisebbségekkel szemben – ezen egyébként még mai napig van mit csiszolnunk.

Híres balkezesek

Bizonyított, hogy már az ősemberek között is voltak balkezesek, és a történelemben nagyon sok híresség büszkélkedhetett ezzel. Híres balkezes volt például Ludwig Van Beethoven, Albrecht Dürer, Johann Wolfgang von Goethe, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Wolfgang Amadeus Mozart és Pablo Picasso is.

Kimagaslóan jó sportolók is kerülnek ki a balkezesek táborából, elég csak Nadalra, a spanyol teniszezőre gondolni, aki szokatlan előnyre tett szert azzal, hogy bal kezével üti a labdát.

Nadal – depositphotos.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást