A világ legjobb rostforrása, a fejtett bab

A világ legjobb rostforrása, a fejtett bab

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A világ legjobb rostforrása, a fejtett bab

Bud Spencer mindig hagymás babot evett a Piedone-filmekben, emlékszel? Férfias ételnek tűnik, de mindenkinek érdemes rendszeresen fogyasztani, ugyanis a legértékesebb rostforrás. Összeszedtük a róla szóló legfontosabb tudnivalókat.

A bab a legjobb rostforrás a Földön

Legtöbben azonban nem kapjuk meg belőle a szükséges mennyiséget. A rostgazdag étrendhez kapcsolódik a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulási lehetőségének csökkentése.
A bab pótolja az étrendünkből hiányzó rostot. Mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle. A babban rengeteg a rost. Egy csésze fejtett babban fajtától függően 11-17 grammnyi található belőle. Nincs más olyan étel, amely ilyen kiváló forrása lenne ennek a nagyon fontos étel-alkotóelemnek.

Hatása a vércukorra

A vércukor a legjobb ellenőrzője. A babban található rostnak fontos következménye van azokra nézve, akik vércukorproblémával küzdenek, mert a babban levő oldható rostok hatással vannak a glükózfelszívódásra. Kutatások kimutatták, hogy az étrendben a rostok túlsúlya magas vércukorszintet (hiperglikémiát) eredményezhet.
Az alacsony glikémiás étrend azoknak javasolt, akik cukorbetegek, súlyproblémákkal és anyagcsere-szindrómával küzdenek. A bab a legalacsonyabb glikémiás étel. Magas rosttartalma azt jelenti, hogy nagyon lassan emeli meg a vércukorszintet, és a babhoz hasonlóan magas rosttartalmú ételek fogyasztása javítja a glikémiás kontrollt, azaz a vércukor és az inzulin szabályozását.

Hatása a rákra

A kutatók rájöttek, hogy jelentősen csökkent a mellrák gyakorisága azon nők között, akik több babot vagy lencsét fogyasztottak. Nem is kellett olyan sok hozzá, hogy ezt az eredményt elérjék. Hetente kétszeri vagy többszöri babfogyasztás 24 százalékos csökkenést eredményezett. A rákellenes anyagok egy része a babban a rost melletti egyéb alkotóelemekből is származik.
Egy fitokemikália, a diosgenin, amely a babban megtalálható, megakadályozza a rákos sejtek többszöröződését. Ezenkívül a babban levő többi fitokemikália megvédi a sejteket az olyan genetikai károsodástól, amely rákhoz vezethet. Megakadályozzák a rákos sejtek reprodukálását, osztódását, és lassítják a daganat növekedését.

Hús helyett

A többi hüvelyeshez hasonlóan a fejtett babban is sok fehérje fordul elő. A húsféléket helyettesítheti az étrendben, ugyanis a benne levő fehérjék a gabonafélék (pl. rizs, főtt durumtészta) fehérjéivel kiegészítve egyenértékűek a hús vagy a tojás fehérjéivel. A vegetáriánus táplálkozásba is be lehet iktatni.

Tippek a főzéshez

Azt tanácsoljuk, hogy ha főzöl, száraz babot használj, mert a konzervben egészségtelenül sok só van. Legalább 6 óra hosszáig áztasd a száraz babot, lehetőleg egész éjjel, másnap pedig 40 percig főzd. Miközben fő, csökken benne az emészthetetlen szénhidrát mennyisége, és a puffadást előidéző hatás.
A hasi puffadást úgy is megelőzhetjük, ha fűszereket teszünk a babételbe. A fejtett babhoz illik például a babérlevél, a gyömbér, a köménymag, a zsálya. A vesebabbal vigyázz! Van benne egy vegyület, ami mérgező. Főzés nélkül soha ne edd, csak miután beáztattad, megfőzted, és villával ellenőrizted, hogy teljesen megpuhult! A többi hüvelyesben is megtalálható ez a vegyület, de emészthető formában.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!