Kikapcsolódás / Szórakozás

A világ 10 legboldogabb országa: ezeket csinálják másképp

A világ 10 legboldogabb országa: ezeket csinálják másképp

A legboldogabb országok listáját minden évben kiadják egy részletes felmérést követően, ami több tényezőt vizsgál. A 10 „nyertes” a következő, a 10.-től az elsőig haladva: Ausztrália, Svédország, Új-Zéland, Kanada, Hollandia, Svájc, Izland, Dánia, Norvégia és az első helyen Finnország. Magyarország a 156-os listában a 69. helyen szerepel. Lássuk, mit érdemes eltanulnunk a legboldogabb országok szokásai közül!

Kiveszik az őket megillető szabadságot

A munka is fontos része egy ember életének, és boldoggá is teheti, feltéve, ha olyat csinál, amit tényleg szeret. De a jóllét szempontjából a szabadság is kulcsfontosságú – a fent említett országok lakói szemrebbenés nélkül kiveszik az őket megillető szabadságot minden évben, és nem viszik át a megmaradt napokat a következő évre. Tudják, hogy megérdemlik a feltöltődést.

Minden alkalmat kihasználnak a mozgásra

A skandináv országokban mindenhol bicikliző vagy sétáló embereket láthatsz, hiszen számukra ez a természetes közlekedési forma. Így mennek munkába is, ettől pedig általánosságban jobb a közérzetük és az egészségi állapotuk. Persze ehhez normális körülmények is szükségesek, például jól kiépített bicikliút, de a lényeg, hogy tényleg aktív életmódot folytatnak, amit eltanulhatnánk tőlük.

Szerencsére egyébként itthon is egyre többen bicikliznek, úgyhogy jó úton haladunk.

Mediterrán étrendet követnek

Nem meglepő, hogy az egészséges étrend is nagy szerepet játszik az emberek jó közérzetében.

A legboldogabb országokban a mediterrán étrend a népszerű, ami sok halat, olajos magvakat és olíva olajat tartalmaz, ezek pedig köztudottan nagyon jó hatással vannak az egészségünkre nézve.

Állítólag az ilyen étrend követőinek körében ritkább az Alzheimer-kór kialakulása is.

Ügyelnek a munka-magánélet egyensúlyára

Mindig találnak időt arra, ami igazán feltölti őket. Legyen ez egy hobbi, sport, vagy csak szimplán pihenés.

A felnőttek sokszor hajlamosak mindent alárendelni a munkájuknak, ezzel pedig megfeledkezni az élet igazi értelméről. Persze nem mindig könnyű helyet szorítani a szabadidőnek, de hosszú távon nagyon is megéri.

Sok időt töltenek a családdal és a barátokkal

A fent említett országokban elsődleges szerepet töltenek be a személyes kapcsolatok – az ott élők veszik a fáradságot, hogy meglátogassák barátaikat, vagy épp áthívják őket vacsorára, és nem csak a közösségi médián keresztül kommunikálnak velük.

Tudják, hogy sokkal értékesebb és jobban feltölti az embert, ha személyesen találkozik azokkal, akik közel állnak a szívéhez.

Nem véletlenül olyan népszerű például a „hygge” a dánoknál, ami tulajdonképpen az otthonos, meghitt környezetben lévő együttlétet jelenti szeretteinkkel.

Megbíznak másokban

Az emberi kapcsolatok tehát fontosak a boldogság tekintetében, és több felmérés is arra jutott, hogy ennek egyik alapja, hogy ezeknek az országoknak a lakói alapvetően megbíznak egymásban.

A legjobbat feltételezik a másikról, nem ítélkeznek és nem rosszindulatúak, ezáltal pedig a közösség ereje is nagyobb náluk.

Ez az oka annak, hogy a skandináv országokban sokkal ritkábbak a mentális zavarok és a depresszió, hiszen az egymást támogató közeg a legjobb ellenszer ezek ellen.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást