Vigyázz! 6 hatalmas hiba, amit a nyaralás alatt elkövethetsz

Vigyázz! 6 hatalmas hiba, amit a nyaralás alatt elkövethetsz

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Vigyázz! 6 hatalmas hiba, amit a nyaralás alatt elkövethetsz

Nyaralni azért megyünk, hogy kipihenhessük a mindennapok fáradalmait és feltöltődhessünk, nem pedig azért, hogy valamilyen baki végett az egész utazást tönkretegyük. Lássuk a leggyakoribb bakikat, amiket érdemes messzire elkerülnöd!

A helyi szokások figyelmen kívül hagyása

Minden egyes országnak megvan a maga sajátos kis világa, éppen ezért olyan nyújthat annyi változatosságot az utazás. Mivel ezek a szokások mélyen beivódtak a mindennapokba és az emberek tudatába, nagyon megsértheted őket, amennyiben bármelyiket figyelmen kívül hagyod.

Lehet, hogy neked felesleges macera arra odafigyelni, hogy ne nyúlj bal kézzel az étel után, de ha ezzel megőrizheted az asztalnál a békességet, akkor érdemes betartanod az előírásokat. Fordított esetben talán számodra is furcsa lenne, ha valaki a közös étkezés során hangosan böfögne, pedig olyan ország is van, ahol ez az elvárt. A helyi szokásoknak tehát mindig járj utána és azokat tartsd is be.

Kihívó öltözködés

Ami az ízléses öltözködést illeti, valahol középtájékon állhatunk. Akadnak olyan országok, ahol jóval extrémebb megjelenéssel bír az átlagember, s mégsem néz rá furcsán senki – nos, ez hazánkban garantáltan nem igaz.

De akadnak olyan országok is, ahol a számunkra természetes megjelenés már nagyon is kihívónak számít.

Bármerre visz az utad, a szent helyekre, épületekbe sose menj kihívó ruházatban (sokszor be se engednek). Sőt, az a legjobb, ha tartalékban mindig van nálad egy kendő, amit a vállaidra teríthetsz, eltakarva így minden kilógó bőrfelületet.

Nyilvános elégedetlenkedés

Azt valószínűleg nem kell ecsetelni, hogy mindenkire furcsán nézünk, aki nyilvánosan botrányt csinál, főleg akkor, ha egy külföldi lázadozik valami olyasmi ellen, ami számunkra természetes. Ugyanez igaz akkor, csak éppen fordítva, ha te mész külföldre.

Ott és akkor te vagy az, aki vendégnek minősül. Mivel senki sem hívott, önként indultál útnak, ugyanígy kell vállalnod mindazon feltételeket, amik az adott országban uralkodnak.

Nincs értelme nyilvánosan lázadoznod, mert ha túllősz a célod, akkor hamar elküldhetnek hűsölni, és minden bizonnyal te sem vágysz egy külföldi börtönlátogatásra. Ugyanígy nincs értelme annak, hogy magyarul mondd a magadét (főleg a környező országokban), mert az is bőségesen elég, ha csak egyetlen egy ember megérti, hogy mennyire gyűlölöd az egész kócerájt.

Rámolás a szállodából

Többek között azért rossz a magyar turisták megítélése, mert sokan úgy állnak a nyaraláshoz, hogy „egyébként is drága volt, akkor pedig használjuk ki maximálisan”. Ezért tűnik el a törököző és a bögre a szobából, valamint az utolsó utáni falat is a svédasztalról.

De ha jobban belegondolsz, mennyit ér egy agyonfehérített törölköző és egy bögre? Annyit biztos nem, hogy érdemes legyen kicsempészni.

Ezek a tárgyak használatra vannak ott, nem azért, hogy elhozd őket. A svédasztal pedig azért lett kitalálva, hogy kedvedre falatozhass, nem azért, hogy felcipeld őket az emeletre, ahol a kiadós esti habzsolást megfejelheted egy éjféli nassolással.

Szemetelés

Remélhetőleg neked is ökölbe szorul a kezed, ha valaki szemetel az utcán, hiszen pontosan tudod, hogy ezzel szennyezi a környezetét, rontja az összképet, ráadásul másoknak ad munkát ahelyett, hogy pár métert odébb sétálva a kukába dobná azt, ami odavaló. Nos, még szörnyűbb érzés az, ha mindezt egy külföldi teszi a saját országodban, éppen ezért te se adj okot a rosszallásra.

Ha nem látsz szemetest, akkor tedd a táskádba a hulladékot és a következő alkalommal hajítsd ki. Akkor se tegyél másként, ha egyébként azt látod, hogy a helyiek is eldobják a szemetüket – mert sajnos több ilyen ország is van. Ne feledd, hogy nem kizárólag regionálisan probléma a környezetszennyezés, hanem az egész Földre kihat.

Szuvenírek gyűjtése

Milyen nagyszerű emlékeket gyűjteni a nyaraláson, nemde bár? Szinte nincs olyan, aki ne hozna haza egy üvegcsében homokot a sivatagból, vagy egy zacskónyi kagylót az óceánpartról… De nem is feltétlenül ezzel van a baj.

Hanem éppenséggel azzal, ha egy műemléket, vagy éppen egy ókori csodát szabadítasz meg egy aprócska darabjától, mondván, hogy jó lesz erre még visszaemlékezni mindig, amikor rápislantasz a szobád polcán.

A valóság viszont az, hogy ezek a szuvenírek sokszor a kukában, vagy a fiók mélyén végzik, onnan viszont nagyon is hiányoznak, ahonnan elhoztad őket. Ha minden turista letör egy darabot a Szfinxből, akkor egy idő után nem lesz mit megnézni…Nézz jól körül, gyűjts emlékeket gondolatban, fotózz sokat, de ne károsítsd a műemlékeket!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!