Veszélyes lehet az elektromos cigaretta a legújabb kutatások szerint

Veszélyes lehet az elektromos cigaretta a legújabb kutatások szerint

Címlap / Hírek / Veszélyes lehet az elektromos cigaretta a legújabb kutatások szerint

Világszerte hódít a „vaping”, vagyis az az elektromos cigaretta, amely különböző ízesítésű folyadékokat használ, és – elméletben – sokkal egészségesebb, mint a hagyományos változat. Csakhogy az Egyesült Államokban komoly járvány terjed a használók körében, és egyelőre nem tudni biztosan, hogy mi okozza, az orvosok is csak találgatnak. Ez az, amit tudunk eddig a rejtélyes elektromos cigaretta kórról.

Az Egyesült Államokban főként a fiatalok, sőt, leginkább tinédzserek használják a folyadékos elektromos cigarettát, a Harvard statisztikája szerint az USA-ban a végzős középsulisok 37%-a használja rendszeresen az eszközt. Ez összesen 3,6 millió fiatalt jelent.

Alapvetően ezzel sok baj nem lenne, hiszen a folyadékos elektromos cigaretta, vagyis a „vape” sokkal egészségesebb, mint a hagyományos verzió, hiszen nincs benne füst, és ha nem olyan folyadékot vesz hozzá az ember, amiben nikotin is található, nem igazán okoz függőséget sem. A tinédzserek közötti elterjedésének leginkább az az oka, hogy a marketingje nagyon jó, és rengeteg youtubert és influenszert nyert meg magának a néhány legnépszerűbb márka, amitől menő lett a „vaping”.

Csakhogy az Egyesült Államokban komoly járvány terjed a használók körében: októberi adatok szerint 37 ember halt meg eddig a tüdőt érintő betegségekben, amelyeket a cigaretta okozott, és 1888-an betegedtek meg az eszköztől.

A szakértők azt is megjegyezték, hogy még azok, akik túlélik a rejtélyes tüdőbetegséget, is számíthatnak hosszú távú, krónikus tüdőproblémákra a jövőben. Egyelőre csak találgatások vannak arra nézve, hogy pontosan mi is okozhatja a megbetegedéseket.

A tünetek általában a légszomj, a mellkasfájdalom, majd a betegek úgy érzik, egyáltalán nem kapnak levegőt. Egyre ijesztőbb kutatások jelennek meg arról, hogy mi történik ilyenkor a tüdővel: egy friss tanulmány szerint például égési sérüléseket okoz, olyanokat, mint amilyet a mustárgáz okozna belélegzés során. A probléma nem íz- vagy márkafüggő, de egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a nikotinos, vagy az illegális, kannabisztartalmú folyadékokkal van probléma.

librakv/depositphotos.com

A megbetegedők nagy része ugyanis ezeket a folyadékokat használta, főleg a THC-tartalmút, ami a kannabisz aktív hatóanyaga. Az orvosok egyelőre nem tudják, pontosan mi lehet a probléma velük, de valószínű, hogy olyan szennyeződésről van szó, ami komolyan irritálja a tüdőt. 

A THC és a nikotin mellett probléma lehet magukkal az ízesítésekkel is, amelyek ugyan szájon át szedve nem jelentenének problémát, de elpárologtatva már veszélyesek lehetnek. Ilyen például a vanília, amelynek összetevői hő hatására lebomlanak, és ilyenkor olyan molekulák képződnek, amiket egyébként a folyadék nem is tartalmaz.

Ezek ismeretében nem csoda, hogy az Egyesült Államok Járványügyi Hivatala (CDC) azt ajánlja mindenkinek, hogy inkább ne használjon elektromos cigarettát, főleg ne a nikotinos és a THC-tartalmú folyadékkal, de ha lehet, inkább teljesen hagyja el az eszközt. Egészen addig, amíg nem jövünk rá, hogy mi okozza ezeket a megbetegedéseket, korántsem nevezhető biztonságosnak a cigaretta, arról nem is beszélve, hogy hosszú távú, még ismeretlen káros hatásai is lehetnek.

Azok pedig, akik megbetegszenek, éveken keresztül viselik majd az elektromos cigarettázás következményeit – az egyik megbetegedett tinédzsernek például olyan lett a tüdeje, mint egy hetvenévesé lenne, és valószínűleg később sem lesz már soha teljesen egészséges.

Ennyit pedig valószínűleg nem ér meg egyetlen elektromos cigaretta sem – mindegy, hogy milyen menő trükköket mutatnak be vele Youtube-on az influenszerek.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!