Egészség / Életmód / Hírek

Ennyire veszélyes rád a koronavírus a vércsoportod alapján

Ennyire veszélyes rád a koronavírus a vércsoportod alapján

Az általuk készített kutatások megbízhatóságát azonban többen megkérdőjelezték, ezért nyáron készült Európában egy hasonló felmérés, amit most kiegészítettek egy még átfogóbb kutatással. A vizsgálatok megerősítették a korábban inkább csak feltételezésként elfogadott megállapításokat.

A New England Journal of Medicine-en megjelent tanulmány szerint számos tényező befolyásolhatja, hogyan reagálnak az emberek a koronavírusra. Rengetegen vizsgálják, mitől függ a kór lefolyása, milyen kockázati tényezők akadnak.

Azt mindenki tudja, hogy a meglévő alapbetegségek, az életkor éppúgy komoly veszélyt jelentenek, mint a túlsúly. Most viszont már azt is tudjuk, hogy még a vércsoportunk is komoly befolyással bírhat.

Kik a legveszélyeztetettebbek? 

Az elemzés során 835 beteget és 1255 kontroll résztvevőt vizsgáltak Olaszországból, valamint 775 beteget és 950 kontroll résztvevőt választottak ki Spanyolországból. A kutatás során találtak egy olyan géncsoportot, amelyik fokozott genetikai érzékenységet mutat a COVID-19-cel szemben. Ezenfelül a szakértők rájöttek, hogy a vércsoportunk ugyancsak befolyást gyakorolhat arra, miként reagálunk a fertőzésre.

Kiderült, hogy legnagyobb kockázattal az A-vércsoportúaknak kell szembenézniük, a legkevésbé pedig a nullás vércsoportúak veszélyeztetettek. 

Koronavírus vércsoport
eROMAZe/Istockphoto.com

Mit is jelent ez?

A kutatások alapján 45-50%-kal nagyobb arányban betegszenek meg súlyosan azok, akik A-vércsoportúak. Az átlagot tekintve pedig kb. 35-40%-kal kisebb az esélye a nullás vércsoportúaknak arra, hogy légzési rendellenességgel kelljen szembenézniük.

Ez hatalmas különbség a két vércsoport között, különösen akkor, ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy az A-vércsoportúak esetében 34%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy pozitív lesz a teszt, szemben az AB-s és a nullás vércsoporttal. 

Oldalak: 1 2

5 hozzászólás

 • Avatar
  Kisvárdai Pál
  2020.11.07., 23:59

  És mi van a B vércsoportúakkal ???

  Válasz
  • Avatar
   Ninduska
   2020.11.18., 12:03

   Pont ez ugrott be nekem is, főleg, hogy B vércsoportom van.

   Válasz
  • Avatar
   Szabó Albin
   2021.02.16., 16:08

   Valóban ski Á-mond, mondjon B- is!!!!!

   Válasz
 • Avatar
  A rh negatív
  2021.01.09., 11:09

  A B-és vércsoportúból kevés van, szinte már el is hanyagolható. 😀 Az A-ból viszont rengeteg, több, mint 50% Tehát, a riogatást, félelemkeltést a legnagyobb célközönséggel kezdjük. A többi jön magától. 😀 (ha valaki nem értené, szarkazmus) Engem igazából jobban foglalkoztat, miért néznek minket gyerekeknek, illetve komplett hülyének? Az őszinte, és tárgyszerű tájékoztatás hatékonyabb lehetne. A kérdés költői. Mind tudjuk a választ.

  Válasz
  • Avatar
   Varga Ágnes
   2021.02.17., 13:02

   B- vagyok és kaptam vért is egy baleset kapcsán.
   Éppen pozití teszt után egy hete itthon vagyok. Torokfájás, gyengeség, abszolút influenzaszerű tünetek. Semmi láz. Nem érzem rosszul magam.

   Válasz

Írj egy hozzászólást