Egészség / Életmód / Hírek

A koronavírus ennyire veszélyes a különböző vércsoportokra

A koronavírus ennyire veszélyes a különböző vércsoportokra

Az általuk készített kutatások megbízhatóságát azonban többen megkérdőjelezték, ezért nyáron készült Európában egy hasonló felmérés, amit most kiegészítettek egy még átfogóbb kutatással. A vizsgálatok megerősítették a korábban inkább csak feltételezésként elfogadott megállapításokat.

A New England Journal of Medicine-en megjelent tanulmány szerint számos tényező befolyásolhatja, hogyan reagálnak az emberek a koronavírusra. Rengetegen vizsgálják, mitől függ a kór lefolyása, milyen kockázati tényezők akadnak. Azt mindenki tudja, hogy a meglévő alapbetegségek, az életkor éppúgy komoly veszélyt jelentenek, mint a túlsúly. Most viszont már azt is tudjuk, hogy még a vércsoportunk is komoly befolyással bírhat.

Kik a legveszélyeztetettebbek? 

Az elemzés során 835 beteget és 1255 kontroll résztvevőt vizsgáltak Olaszországból, valamint 775 beteget és 950 kontroll résztvevőt választottak ki Spanyolországból. A kutatás során találtak egy olyan géncsoportot, amelyik fokozott genetikai érzékenységet mutat a COVID-19-cel szemben. Ezenfelül a szakértők rájöttek, hogy a vércsoportunk ugyancsak befolyást gyakorolhat arra, miként reagálunk a fertőzésre.

Kiderült, hogy legnagyobb kockázattal az A-vércsoportúaknak kell szembenézniük, a legkevésbé pedig a nullás vércsoportúak veszélyeztetettek. 

eROMAZe/Istockphoto.com

Mit is jelent ez?

A kutatások alapján 45-50%-kal nagyobb arányban betegszenek meg súlyosan azok, akik A-vércsoportúak. Az átlagot tekintve pedig kb. 35-40%-kal kisebb az esélye a nullás vércsoportúaknak arra, hogy légzési rendellenességgel kelljen szembenézniük. Ez hatalmas különbség a két vércsoport között, különösen akkor, ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy az A-vércsoportúak esetében 34%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy pozitív lesz a teszt, szemben az AB-s és a nullás vércsoporttal. 

Oldalak: 1 2

2 hozzászólás

 • Avatar
  Kisvárdai Pál
  2020.11.07., 23:59

  És mi van a B vércsoportúakkal ???

  Válasz
  • Avatar
   Ninduska
   2020.11.18., 12:03

   Pont ez ugrott be nekem is, főleg, hogy B vércsoportom van.

   Válasz

Írj egy hozzászólást