A vendégfogadás alapszabályai, amit mindenkinek ismernie kell

A vendégfogadás alapszabályai, amit mindenkinek ismernie kell

Címlap / Életmód / Egészség / A vendégfogadás alapszabályai, amit mindenkinek ismernie kell

A kezdő háziasszonyok egyik tesztje az első vendéglátás, pláne, ha az érkezők fontos személyek, nem csupán minden próbát kiállt barátok. A leggyakoribb bakikat szerencsére könnyű elkerülni, csak fel kell rájuk készülni.

A vendégek meghívásakor

Amikor meghívod a vendégeket, nagyon fontos, hogy pontos időtartamot jelölj ki, csak így tudsz kapkodás és aggodalom nélkül elkészülni. Ha késnek, vagy nem egyértelmű, mit mondtál nekik, akkor előfordulhat, hogy kihűl az étel, vagy a vendégek fele unatkozni fog és sóhajtva nézeget a főfogás felé, mert a csapat nagy része még úton van.
Az időpont nem csak neked, hanem a vendégeknek is nagyon fontos, ezért kösd a lelkükre, mikorra várod őket.

A leggyakoribb konyhai bakik

A vendégfogadás legfontosabb eseménye mindig maga a vacsora, márpedig ha valahol, akkor itt igazán nagyot lehet bakizni. Rettentően könnyű kifutni az időből és elrontani a fogást sem éppen ritka dolog. Ezért nem ajánlott például új ételkülönlegességekkel próbálkozni, hiszen tapasztalat híján nagyobb a hibalehetőség.
További gyakori baki, hogy a háziasszony az egész estét a konyhában tölti, így a vendégekkel nem tud foglalkozni – ezt ugyancsak el kell kerülni.

Gondold át a főzést

Ahhoz, hogy az említett vendégváró bakikat elkerüld, két alapszabályt jó figyelembe venned:
1. Olyan ételt főzz, amit nagyrészt elő lehet készíteni, és ami a kisujjadban van. Úgyis mindig a jól bevált, hazai ételeknek van a legnagyobb slágerük, márpedig ezeket minden kezdő vendéglátónak hamar be kell látnia. Ha már rutinos leszel, nyugodtan variálhatsz, de az első vendéglátáskor menj biztosra, nehogy elveszítsd az önbizalmadat.
2. Tervezd meg a menüt, a hozzávalókat és jegyzeteld le a főzés menetét. Ha egyszerre több fogást kell elkészíteni, fontos jól összehangolni a konyhai műveleteket.

Előkészületek

Amit csak lehet, készíts elő, hogy a nagy napon tényleg csak a legfontosabb és legutolsó simításokkal kelljen foglalkoznod. Találd ki, milyen lesz a dekoráció, s ha van rá mód, előző nap nyugodtan teríts meg, készítsd fel a környezetet.
A legtöbb ételt is el lehet kezdeni már előző nap, a panírozást, pácolást nyugodtan megejtheted, s nem utolsó szempont azt sem, hogy egyesek ételeknek kifejezetten jót tesz, ha állnak egy éjszakát.

A vendégek fogadása

A vendégek fogadásakor azonnal váltólábbelivel, majd ülőhellyel és itallal kell kínálnod őket. Ha mindenki helyet foglalt és megkapta az italát, akkor elkezdheted kínálni az előételt, vagy ha az már helyet kapott az asztalon, akkor el kell mondanod, melyik finomság milyen ízeket takar.
Ne kapkodj, és ne sürgess senkit, nyugodtan ülj el egy kicsit a vendégek közé, míg fogyasztják az előételt, csatlakozz te is bátran. Amikor a tányérokat összeszeded és kiviszed a konyhába, gyorsan befejezheted a főételt és tálalhatod már is.

A menü végén

Ha a desszertet is megkapták a vendégek, már nem kell azon nyomban összeszedned a tányérokat, hiszen előfordulhat, hogy valaki az este folyamán még szeretne repetázni.
Amennyiben nincs elegendő hely az asztalon, készíts oda néhány tiszta tányért, majd szedd le a használtakat. Tegyél fel sós ropogtatnivalókat, valamint italokat, amiket igyekezz rendszeresen kínálni vendégeid számára, de sose legyél tolakodó.

Alapszabályok

Bár valószínűleg tökéletesen fog sikerülni az első vendéglátásod, ha ügyelsz az előbbiekre, itt van még néhány alapszabály:
– Koccints a vendégeiddel egész nyugodtan, de véletlenül se csiccsents be. Erre ráérsz majd akkor, ha nem kell a tűzhely körül sürgölődnöd, mert te vagy a vendég.
– Sose hagyjátok magára a vendégeiteket. Ha valamilyen okból kifolyólag ki kell menned a konyhába, a kedvesed maradjon velük, és figyeljen kéréseikre, kérdéseikre.
– A vendéglátás áldozatokkal és kiemelt odafigyeléssel jár, erre fel kell készülnöd. Mindenképpen ki kell derítened, van-e a társaságban vegetáriánus, vagy valaki, aki nem szereti azt a menüt, amit kiagyaltál. A vendégek igényeihez kell alkalmazkodnod, s ez nem csak a vacsorát, hanem az italokat illetően is így van.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!