Ilyen egy igazi vegyszermentes kertészet – interjú az Osgyáni Tanya tulajdonosával

Ilyen egy igazi vegyszermentes kertészet – interjú az Osgyáni Tanya tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ilyen egy igazi vegyszermentes kertészet – interjú az Osgyáni Tanya tulajdonosával

Sokszor mondják, hogy ha bizonyos jó dolgokat eltanulunk a szüleinktől, azok bizony örökre velünk maradnak. Ez lehet egy olyan egyszerű dolog, mint az, hogyan kell bekötni a cipőnket, miként süssünk kenyeret, vagy akár az, hogy miért is olyan jó a kertészkedés.

Pontosan az utóbbi történt Osgyáni Attilával is, aki hamar megtanulta a családjától, mekkora érték, ha az ember maga is tud kertészkedni és termeszt. Mostanra pedig családi örökségként viszi tovább és fejleszti vegyszermentes kertészetüket, az Osgyáni Tanyát.

Honnan ered a kertészkedés iránti szereteted?

A kertészkedés és a föld művelése mindig is az életem része volt. Igaz nem egy tradicionális parasztcsaládban születtem, de mikor gyerekként még a családdal a városban éltünk, emlékszem, akkor is mindig volt a hátsó kertben kis veteményes és baromfi. Gyümölcsfák és minden, ami ahhoz kellett, hogy a szüleim, minket gyerekeket biztonságban tudjanak, mármint, ami az étkeztetésünket illeti. Még akkor is, ha az csak kis mennyiségben volt is elérhető. 

Valamikor 2004 környékén döntöttek úgy a szüleim, hogy feladják a kényelmes városi létet és tanyára költözünk az önfenntartás érdekében. Valami fura látnoki képességüknek köszönhetően, ők már akkor tudhatták azt, hogy a gondtalan élet csak akkor lehetséges, ha az ember nincs kiszolgáltatva a bolti kínálatnak. Mostanában látszik igazán, hogy mennyire tünékenyek azok a dolgok, amiket amúgy természetesnek veszünk. Ezt kiküszöbölendő lett a fő cél az, hogy amire szükségünk lehet, azt magunk állítsuk elő, saját magunknak. 

Zöldségektől a húsfélékig, tej, tojás és sajtokon keresztül mindent, ami az egészséges élethez elengedhetetlen. Természetesen ezek előállításában akkor nekem is ki kellett vennem a részem. Suliból hazaérve ledobtam a táskám, ebédeltem és már mentem is segíteni. Nem is volt választásom, hiszen egy tanyán mindig van mit csinálni! Az állatok éhesek, a növények meg szomjasak! De már gyerekként láttam az értelmét annak, amit csinálunk, és jólesően hatott rám a fizikai munka is.

Minden, a kertészkedéshez szükséges tudnivalót tapasztalati úton szereztem. Sok év telt el úgy, hogy csak kísérleteztem. Megfigyeltem mit, mikor kell ültetni/palántázni, melyik növény mit szeret és akármilyen külső behatásra miként reagál. A növénytermesztés unalmas dolognak tűnhet kívülről, de egy nagyon bonyolult és összetett rendszer, amit meg kell ismerni ahhoz, hogy megértsük. Fogalmazhatnék úgy is, hogy ez egy hosszú spirituális utazás, mert miközben a növények életét figyelem, a sajátomat is tanulom. A kertészkedés jóval többet ad nekem, mint egy munka és megélhetési forma. Talán emiatt szeretem igazán!

Fotó: Osgyáni Tanya

Milyen indíttatásból vágtál bele az Osgyáni Tanya igazgatásába?

Az Osgyáni Tanya nekem egy örökség. Én csak tovább fejlesztem az alap ötletet és eljuttatom oda, ahol erre szükség van. Az Osgyáni Tanya egy olyan „világ”, ahol az ember és a teremtett világ harmóniában él együtt. Nem vagyunk ősemberek, használjuk a modern technológia számos vívmányát, kezdve az automata öntözőrendszertől a wifis hőmérséklet figyelő berendezésen át a közösségi média platformokig, de mindezt úgy, hogy az alap értékek nem változnak!

Ebben a szellemben fejlődünk úgy, hogy az általunk elkerülhetetlen „károkozást” a lehető legnagyobb mértékben minimalizáljuk. Mára már tudom, hogy ez egy jó út, jó közösséggel! Gondolok itt a vevőkre, a kertészetben tevékenykedő szorgos csapatra és az önkéntesként kikapcsolódni vágyó emberekre, akik beállnak segíteni, gyomlálnak, kapálnak és közben élvezik a napsütést és csendet, ami itt körülvesz mindent! 

Fotó: Osgyáni Tanya

Miért olyan előnyös, ha egy kertészet vegyszermentes?

Ennek több oka is van. Az első és legfontosabb, hogy egy vegyszermentes gazdálkodás kisebb terhelést jelent a környezetre. A növényvédő szerek használata során keletkező környezeti károk olyan, sokszor visszafordíthatatlan folyamattá alakulnak, aminek következménye, hogy az azelőtt jó minőségű termőföldek konkrét sivataggá pusztulnak. Ma már sok helyen az országban látszódnak a 30-50 évvel ezelőtt elkezdett hibás növénytermesztési technológiák, nehezen visszafordítható (de nem lehetetlen) eredményei! 

Visszafordítható, sőt folyamatosan javítható a talajélet. Mi is ezt tartjuk elsődlegesnek. Komposztálással, mulcsolással és a termőréteg minimális mozgatásával igyekszünk fenntarthatóbbá tenni a munkánkat. Ezek a módszerek mind a talajlakó mikroorganizmusok életét biztosítják, ezek a kis mikro kultúrák pedig a bő termést számunkra.

Másodsorban egészségesebbek azok az élelmiszerek, amiket egy vegyszermentes gazdaságból származó alapanyagból állítanak elő. Ezek a növények nem tartalmaznak szermaradványokat a műtrágyából, gyomírtókból és egyéb kémiai úton előállított növényvédőszerekből. Az ilyen kertészetekből jó minőségű és az emberi szervezetnek fontos tápanyagokat tartalmazó növények kerülnek ki. És még az ízük is sokkal finomabb! Sokan nem tudják, de a tiszta élelmiszerek fogyasztása nagymértékben befolyásolja az egészségi állapotunkat rövid és hosszú távon egyaránt.

Fotó: Osgyáni Tanya

Mi az, amit a leginkább szeretsz a munkádban?

Talán a legjobb dolog benne a teremtés folyamata. Egy száraz, apró magból a segítségemmel egy mindenki számára egészséges és finom dolgot teremthetek. Kézzel fogható és szemmel látható minden folyamat, amit végzek nap mint nap, és ezt nem lehet megunni. Nyilván sokszor monoton, olykor bosszantó is tud lenni, amikor egy végeláthatatlan ágyást kell kigyomlálni, de ilyenkor igyekszem tudatosan átlépni a saját fizikai és mentális határaim.

Ha sikerül legyőzni a lustaságom, az igazán felemelő érzés! Ugyanolyan spirituális utazás ez, mint egy zarándoklat vagy egy törökülésben eltöltött másfél óra, csak itt közben teremtek is valamit.

Jó érzéssel tölt el a tudat, hogy amit csinálok, az sokak számára fontos. Tudom, hogy amit teszek az hasznos dolog, így magamat is hasznosnak érezhetem, pláne úgy, hogy tudom, mennyien számítanak a zöldségeimre hétről hétre. Felelősséggel tartozom a vevői bizalomért, és ez motivál arra, hogy évről évre tudjak valami újat és valami jobbat mutatni. Szeretném azt hinni, hogy a munkámmal hasznos tagja vagyok a társadalomnak.

Fotó: Osgyáni Tanya

Melyik évszakban általában milyen zöldségek teremnek nálatok?

Nálunk mindig az évszaknak megfelelő növények a teremnek és ezen nem is szeretnék változtatni a jövőben sem. Nem áll szándékomban szembemenni a természet tökéletességével, inkább igyekszem annak örülni, ami éppen terem, és amit éppen frissen ehetek. Kora tavasszal a hideg időjárást jól toleráló zöldségekkel indulunk, mint például a salátafélék, hagyma és spenót. Ilyenkor sok olyan zöldségféle van, ami a téli vegetációs időszak után hirtelen megindul egy kis napsütéstől és mint egy energiabomba, úgy hat rám is. 

Hiszem azt, hogy azok a növények teremnek éppen, legyen az tavasz, nyár vagy ősz, amire az embernek aktuálisan szüksége van.

Talán nem véletlen, hogy a hideg tél után az első zöldségek a hagymák vagy a rukkola. Tele vitaminokkal éppen időben adják az utánpótlást az emberi szervezetnek. Az is teljesen logikus, hogy a nyári nagy melegben a lédúsabb paradicsomra, körtére vagy dinnyére van szükségünk a megfelelő hidratáltság eléréséhez. 

Ősszel már csak olyan zöldségeket és gyümölcsöket találsz, amik a télre készítenek fel. Burgonya, tök, répa, vagy az alma, hogy egy párat említsek. Ezek mind elvermelhetők, sokáig tartósítás nélkül is ehetők maradnak, és ha jó termés volt belőlük, akár az egész telet átvészelhetjük a kamrából. Ezeket látva és végiggondolva lett az „Azt eszem, ami terem” a mi jelmondatunk! Ha az ember azt eszi, ami aktuálisan terem, azzal csak jót tehet magának és a természetnek!

Fotó: Osgyáni Tanya

Ti milyen ételeket készítetek a legszívesebben a zöldségekből?

Én magam a gyümölcsök és zöldségek friss és nyers fogyasztását kedvelem a leginkább. Főzéssel vagy sütéssel veszíthetnek a beltartalmi értékükből, de nekem a napi munkám elvégzéséhez minden energiára szükségem van. Nálunk a főétel manapság olyan, mint másnál csak a köret. Rengeteg salátát fogyasztunk. De nagyon szeretjük a grillen sült padlizsánt, paradicsomot is. Kísérletezünk sokat. Szeretjük a finom ételeket és a zöldségekben az a jó, hogy mindig változatosak! Mindent mindennel lehet kombinálni, nehéz elrontani és soha nem unalmas.

Fotó: Osgyáni Tanya

Mivel biztatnál másokat arra, hogy manapság is megéri friss, minőségi, vegyszermentes zöldségeket beszerezniük?

A friss és minőségi zöldségek nagyobb tápértéket tartalmaznak, mint mondjuk a már feldolgozott, vagy vegyszerekkel kezelt zöldségek. Sokszor a feldolgozás során veszítenek a vitamin- és ásványi anyag tartalmukból, szóval, ha frissen fogyasztjuk, több tápanyaghoz juthatunk! Plusz egészségesebbek lehetünk, hiszen ezekből a növényekből nem szívódnak fel ismeretlen biológiai hatású vegyszerek a szervezetünkbe. Csökkenhetnek az allergiás reakciók, a hormonális problémák és sokkal energikusabbak is lehetünk!

Sokkal finomabbak, ez nagyon fontos! A friss alapanyagból készült ételek mindig finomabbak, élvezhetőbbek, mert nem veszítettek annyit, mint a tárolt vagy messziről szállított növényekből készítettek. Plusz csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat is. A vegyszermentesség mellett hozzájárul a környezetvédelemhez, hogy a fent említettek csak akkor lehetségesek, ha a lakóhelyünkhöz legközelebb eső ilyen gazdaságtól szerezzük be azt, amire szükségünk van! Így tudjuk, hogy amit eszünk, azt nem a világ másik végéről, tankerhajókon hozták el nekünk.

Fotó: Osgyáni Tanya

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Nagyon sok ötletem van a jövőre nézve, nem is szeretném előre elsütni őket, de egy-kettőt azért megosztok. A doboz rendszerünk mennyiségileg behatárolt volt, ami azt jelenti, hogy hétről hétre csak bizonyos számú rendelést tudtunk fogadni és kiszállítani, ami várólistát eredményez. Ezt elkerülendő, kidolgoztam egy megoldást, amivel azok is hozzájuthatnak Osgyáni Tanya zöldségekhez, akiknek esetleg nem maradt az összeállított zöldségdobozokból, de erről egyelőre csak ennyit.

Szeretnék a jövőben a salátákra és az azonnal fogyasztható termékekre nagyobb hangsúlyt fektetni, és az idei szezont már úgy terveztem el, hogy ez megvalósítható legyen! Szeretném a nyers zöldségfogyasztás hasznosságát és jótékony hatásait népszerűsíteni, és ez csak így lehetséges!

Készül a webshopunk is, ami jóval egyszerűbbé fogja tenni a rendeléseket, és nekünk is könnyebb lesz az adminisztrációs feladatok ellátása, plusz egy csomó újdonsággal készülök az élesítésére időzítve. Az élesítést már nagyon várom, mert a második éve készítem az oldalt, és már nagyon izgatott vagyok, hogy tetszik majd a használóinak!

Tervezem a tanyát további fóliasátrakkal, kisebb hűtőházzal, feldolgozó helyiséggel bővíteni a közeljövőben, ahogy azt a lehetőségeim majd engedik, és szeretném a későbbiekben egy igazi közösségi hellyé varázsolni, ahol bárki jól érezheti magát. Ahol az ember tanulhatja önmagát és ahol úgy piheni ki magát, hogy közben elfárad!

Nyitófotó: Osgyáni Tanya

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!