Nem mindennapi, spenótos-mascarponés töltött húst készítettem. A töltelék kellemes zöld színű, és nagyon finom az íze. Az íze pedig mennyei…
A mascarponét hazánkban többnyire tiramisu alapanyagként ismerik. Pedig ennél sokkal többet jelent a gasztronómiában.
Édes krémeken kívül például különböző mártásokba, zöldséges ételekbe is tehetjük. Most a spenótos tölteléket gazdagítja.
Hozzávalók:
- 1 szép darab tölteni való sertéshús (nem zsíros, középen felszúrt, kb. 80 dkg-os)
- só
- bors
- fokhagyma granulátum
- 2 nagy marék spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg mascarpone
- 2 dkg vaj
- olaj
Elkészítés:
A húst középen felszúrjuk, vagy megkérjük a hentest erre a feladatra. Lehetőleg sovány és csontmentes húst vegyünk. A húst kívül-belül sózzuk, borsozzuk, fokhagyma granulátummal enyhén megszórjuk.
A spenótot megtisztítjuk, eres részeitől megszabadítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a spenótot. Ha a spenót megfonnyadt, lehúzzuk a tűzről az edényt. A spenótot botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a mascarponét. Ha szükséges, még sózzuk meg a krémet.
A húst ezzel a spenótos-mascarponés masszával töltjük meg. 2-3 hústűvel zárjuk le a nyílást, ahol betöltöttük a húst.
Enyhén olajozott bevonatos tepsibe helyezzük a töltött húst. Alá öntünk ½ dl vizet. Lefóliázzuk, és 180 fokon 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 15-20 perc kell neki, hogy jó legyen.
Ha megsült a hús, legalább félóráig pihentessük, hogy szépen tudjuk szeletelni.