A koronavírus csak a válásoknak kedvez! Így változott a válások száma a járvány alatt

A koronavírus csak a válásoknak kedvez! Így változott a válások száma a járvány alatt

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A koronavírus csak a válásoknak kedvez! Így változott a válások száma a járvány alatt

A gazdasági nehézségek, a beteg családtagok ápolása, a gyerekek kérdéseinek, félelmeinek kezelése és az online oktatás, a megváltozott munkakörülmények vagy éppen az elvesztett állások mellé még jön az elszigetelődés a barátoktól, családtagoktól. Mindez a stressz komoly terhet mér mindenkire. Ha ilyenkor még össze is vagyunk zárva valakivel, aki pontosan ugyanilyen stresszes, az kihívás elé állíthat egy egyébként jól működő kapcsolatot is, vagy felszínre hozhatja az esetleges problémákat. A bizonytalanság pedig csak még rosszabbá tesz mindent. Nem tudjuk, meddig tart a járvány, meddig kell kitartanunk, így sokan végzetesnek érzik a negatív irányba változott állapotot – magyarázza a PsycologyToday szakembere.

Nagy a teher a párokon, és sokak számára ez már túl nagy teher. Az Egyesült Államokban a statisztikák szerint megdöbbentő arányban emelkedett a válások száma. 2020 nyarán 34%-kal többen adták be a válóperes papírokat, mint ugyanebben az időszakban a tavalyi évben. Az adatok szerint a hatás gyors volt: csak három hete voltak az emberek karanténban, amikor már érezni lehetett a válóperes keresetek emelkedését.

A legnagyobb veszélyben pedig, úgy tűnik, a fiatal házasok vannak. A beérkezett kérvények felét olyan párok nyújtották be, akik kevesebb mint 5 éve voltak házasok.

A nyárnak vége, a járványnak és a válásoknak azonban koránt sincs. Egy washingtoni ügyvédi iroda arról számolt be, hogy októberben 70%-kal többen keresték őket telefonon, mint egyébként szokták. Rengetegen érdeklődnek a válásokkal kapcsolatban.

simarik/istockphoto.com

Miért most nő a válások száma?

Sokan úgy értelmezik az adatokat, hogy a boldogtalan, de valamelyes kiegyensúlyozott párok egyfajta status quo-ban éltek 2020-ig. Ha kellő időt töltöttek a másiktól távol, képesek voltak egy stabil, működőképes kapcsolat fenntartására.  Az ingázások, a munkaidő, a társadalmi tevékenységek, a családi kötelezettségek és a gyerekek nevelése között a házaspárok mindennapjai anélkül telhettek, hogy huzamosabb időt kellett volna egymás társaságában tölteniük. Sok boldogtalan párnak elegendő zavaró tényezője volt ahhoz, hogy elterelje a figyelmüket a házasságuk tényeges állapotáról. Az otthon maradás és a társadalmi elszigeteltségre vonatkozó ajánlások megváltoztatták ezt. Hirtelen a párok nem hagyhatták figyelmen kívül a kapcsolatukat.

Ezeknek a spekulációknak van némi alapjuk. Tudjuk, hogy a külső stresszfaktorok rosszabb hatással vannak a már eleve sérülékeny kapcsolatokra. A COVID-19 minden bizonnyal számos stressztényezőt vezetett be a mindennapjainkba. Ezek a stresszfaktorok jobban ártanak egyes romantikus pároknak, mint másoknak, mivel megnehezíthetik számukra az adaptív folyamatokban való részvételt.

A felek nem élhetnek azokkal a szokásaikkal, amiket általában a stressz levezetésére használnak, legyen az a barátokkal töltött idő vagy a vásárlás.

A HVG cikke szerint a karantén alatt itthon is megemelkedett a válások száma. Ez az ügyvédeket nem lepte meg, hiszen a karácsonyi és nyári szünet – azaz a huzamosabb együtt töltött idő – után egyébként is gyakoribbak a megkeresések. Talán ennél is szomorúbb, hogy érezhetően emelkedik a családon belüli erőszakos cselekmények elkövetésének száma is. Spronz Júlia,  Patent egyesület jogásza az ATV-nek nyilatkozva elmondta: „alsó hangon duplázódás volt, de volt olyan időszak, hogy háromszor annyian kerestek, mint amúgy.”

Az emberek sokféle okból válnak el, de ezek az adatok aggasztó tendenciára utalnak. A válások száma Amerikában a pandémiához köthetően növekszik. Ez azt jelenti, hogy sok ember nemcsak a járvány által előidézett gyakori stressztényezőkkel (pl. elszigeteltség, munkaváltások, egészségügyi problémák) néz szembe, hanem az egyik legnehezebb élethelyzettel, a válás megélésével is. Utóbbi még egy nyugodt világban is komoly érzelmi megpróbáltatást jelent.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást