Ezért érzed úgy utazás után, hogy tudnál az adott helyen élni

Ezért érzed úgy utazás után, hogy tudnál az adott helyen élni

Címlap / Életmód / Lélek / Ezért érzed úgy utazás után, hogy tudnál az adott helyen élni

Mik a pszichológiai okok a jelenség mögött?

Az egyik ok mindenképpen az újdonság ereje, hiszen általában ezért is utazunk, hogy megismerjünk más helyeket, kultúrákat. Mindez pedig az agyunkra is pozitív hatással van, hiszen friss nézőpontokat alkotunk a világról.

Az újdonság ereje már önmagában elég ahhoz, hogy a boldogság fokozott érzését hívja elő, azonban a másik oldalon hamis remények is csatlakoznak hozzá. Ilyen például, hogy az adott helyen sokkal boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lennénk hosszú távon is. Sajnos azonban az 1-2 hetes utazások nem nyújtanak kellő ismeretet ahhoz, hogy racionálisabban lássuk az ottani életet. 

Önmagában a nyaralás során – jó esetben – nem szembesülünk az otthoni problémákkal, szabadságot veszünk ki, így egy halom negatív behatástól megkíméljük magunkat. Nincsenek határidők, csekkek, túlórázás, csak új emberek, csodás környezet. Ezzel szemben a pihenésre, élményekre, kalandokra fókuszálunk, amiket később az adott helyhez társítunk. Ez az érzelmi kötődés táplálja aztán a vágyat, hogy maradjunk és ott folytassuk az életünket.

RossHelen/istockphoto.com

Az utazás átformál

A „tudnék itt élni” elv megtestesíti mindazt, ami miatt az utazás átformálhatja a pillanatnyi nézőpontodat. Ugyanakkor az sem véletlen, hogy a hazaérkezés után már egyre kevésbé maradunk elhivatottak és nem is teszünk lépéseket annak érdekében, hogy az adott helyre költözzünk.

A szürke hétköznapok során ugyanis felszínre tör a sok kérdés, ami a költözéssel jár: Vajon mennyi időt tudnál a tengerparton tölteni? Könnyedén találnál munkát? Mi a helyzet a beilleszkedéssel? Egyáltalán milyen ingatlanban élnél? Mennyi pénzre lenne szükség mindehhez? Mi lenne a családdal?

Ezek a kérdések pedig rekordsebességgel rántanak vissza az álomból a valóságba. Az új kezdet izgalmas, azonban érzelmileg, fizikailag és anyagilag is kimerítő folyamat.

Mi a megoldás?

Gondolatban még később is sokszor visszarepülhetsz a kedvenc helyeidre és persze számtalan módon őrizhetsz meg emlékeket az adott útról. Szerencsés esetben még sokszor vissza is térhetsz és még több élményben lehet részed.

Ha alapvetően foglalkoztat a külföldre költözés gondolata, első körben jó ötlet, ha minél több információt szerzel az adott helyről. Számtalan csoport van a neten, ahol az adott országban élő magyarokkal is felveheted a kapcsolatot és tájékozódhatsz a kinti életről.

Ha megteheted, például távmunkában dolgozol és anyagilag is megengedheted magadnak, a tájékozódást követően érdemes lehet néhány hónapra kiköltözni, hogy megtapasztald, milyenek lennének a hétköznapok.

Feltétlenül nézz utána, milyen az oktatás, egészségügy helyzete, milyenek az ingatlanárak, milyen adózási szabályok érvényesek az adott helyen. A kulcs tehát az, hogy minél részletesebben megismerd az általad szeretett helyet, mielőtt komolyabb lépésre szánnád el magadat.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!