Egészség / Életmód

Utánajártunk, mi történik, ha kihagysz egy fogamzásgátló tablettát – és mit kell tenned

Utánajártunk, mi történik, ha kihagysz egy fogamzásgátló tablettát – és mit kell tenned

Számtalan tanácsot hallottam már barátnőktől, ismerősöktől, jót akaró nagymamáktól azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen az ember lánya, ha kihagy egy tablettát (neadjisten kettőt, hármat). A válaszok onnan, hogy „nyugi, én mindig kihagyok egyet-kettőt” odáig terjedtek, hogy „soha többet ne szexelj óvszer nélkül” – pedig az igazság valahol a kettő között van.

Hogyan hat a tabletta?

A fogamzásgátló tabletta gyakorlatilag átveri a tested: elhiteti vele, hogy terhes vagy, ezért nem kell további, megtermékenyítésre váró petesejtet kilöknie magából.

Nagyjából minden bogyó ösztrogént és progesztint taralmaz, amelyek mesterséges hormonokként segítenek stabilizálni a természetes hormonszintedet, és megelőzik az ösztrogénszint felemelkedését – ez jelezné a testednek, hogy ovuláljon.

Ezeket a mesterséges hormonokat minden egyes nap beviszed a szervezetedbe, így korántsem mindegy, hogy egy, kettő, vagy esetleg több tablettát hagysz ki.


Erre számíthatsz, ha abbahagyod a fogamzásgátlót – Negatív hatások


Ha kihagysz egy tablettát

Előfordul, hogy valami miatt nem veszel be egy tablettát (este már fáradt vagy és elfelejted; máshol alszol és nem vitted magaddal), de nem érdemes kockáztatni – ilyenkor ugyanis, persze csak minimálisan, de megnő a teherbeesés kockázata. Ha te pont termékenyebb típus vagy, máris nyílt terepet biztosítasz annak, hogy célt érjen az a lelkes hímivarsejt.

Ha időben eszedbe jut, és még 12 órával a szokásos bevétel után vagy, pótolhatod, mintha mi sem történt volna, de utána már érdemes egy hétig kiegészítő védekezést is alkalmazni.

Minél régebben szeded a bogyót, annál kevésbé valószínű, hogy ez a kis kiesés a hormonadagolásodban bármilyen változást eredményez, de érdemes biztosra menni.

Ha kihagysz két tablettát

Két tablettánál már rázósabb a helyzet. Ugyan a tengerentúlon hajlamosak azt mondani, hogy még ilyenkor is nagyon kicsi a teherbeesés kockázata, nőgyógyászok általában óva intenek attól, hogy két tabletta kihagyása után elbagatellizáljuk a helyzetet.


Ezt olvastad már? 5 súlyos tévhit a fogamzásgátlásról


Egyszerre két tablettát nem érdemes bevenni, nagyon maximum úgy, hogy az egyiket reggel, a másikat este – de legalább egy hétig védekezzetek más módon is, ne hagyatkozz teljesen a bogyóra.

Lehet játszani a dologgal, de nem éri meg, ha a vége egy nem kívánt terhesség lesz.

Ha kihagysz három tablettát

Itt válik igazán bonyolulttá és veszélyessé a dolog, ugyanis három nap után a mesterséges hormonjaid szintje annyira lecsökken, hogy azt a szervezeted már megérzi.

A teherbeesés kockázata jelentősen megnő, ha ebben az időszakban szexelsz, és utána még két hétig érdemes kiegészítő védekezést is alkalmazni, hogy biztosan visszaálljanak a dolgok a rendes kerékvágásba.

Ez egyébként nem csak akkor fontos, ha elfelejtetted bevenni a tablettát, hanem akkor is, ha hányással és/vagy hasmenéssel járó betegséged van, ugyanis a tablettának legalább 8 óra kell, hogy felszívódjon – ha ezelőtt előtt kijön belőled, nem tudja kifejteni a hatását.

Mi történik, ha abba akarod hagyni?

Eldöntöttétek a nagy Ő-vel, hogy gyereket szeretnétek, vagy esetleg más fogamzásgátló módszerre váltanál? A tabletta elhagyásának mellékhatásai attól függenek, hogy miért kezdted el szedni a bogyókat – ha a fogamzásgátló hatás mellett a pattanásaidat akartad eltüntetni, újra előjöhetnek, ha kiürülnek a szervezetedből az extra hormonok.

Ha szerettél volna egy kicsit rendszeresebb menstruációt, az első néhány hónapban búcsúzz el tőle, hiszen a szervezetednek hiányozni fog a rendszeres hormonadag, így valószínűleg újra felborul majd a ciklusod. A menstruációs görcsök visszatérnek, és az is lehet, hogy egy-két hónapig teljesen kimarad a menzeszed, még akkor is, ha nem vagy terhes. Ha ennél hosszabb ideig nem jelentkezik, keresd fel a nőgyógyászodat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást