Undorító! A Te otthonodban is van penész? Így távolítsd el örökre

Undorító! A Te otthonodban is van penész? Így távolítsd el örökre

Címlap / Otthon / Háztartás / Undorító! A Te otthonodban is van penész? Így távolítsd el örökre

A penészgombák az egész világon előfordulnak. Jellemző rájuk, hogy jól alkalmazkodnak és igénytelenek. Legtöbbjük ártalmatlan, némelyek azonban fertőzést, allergiát okozhatnak.

Mivel fonalas gombák, ezért jellemzően meleg és nedves helyeken szaporodnak el. Elhalt szerves anyagokkal táplálkoznak, így például fák lombjaiban, a háziporban és a talajban telepszenek meg, de a tapétába, a kárpitba és az építőanyagokba is belekerülnek. Az építőanyagok tisztítását penészesedés esetén szakemberek végzik, a háztartásban viszont mi magunk is eltávolíthatjuk a penészt.  

Hogyan keletkezik a penészgomba?

Penészgombát legtöbbször romlott ételek felületén látunk, spórái azonban ott vannak a szemetesvödrön, a virágcserepeken, a matracokon, a légkondícionáló berendezésben és a porszívóban. Ha a levegő útján szétterjednek, akkor bárhol letáborozhatnak, ahol a létükhöz szükséges feltételek megvannak. A penészgomba legtöbb fajtája a 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletű, nedves helyeket részesíti előnyben.   

Az átnedvesedett sarkokban, a fürdőszobában, a zuhanyfüggönyön, a szekrények mögött és az ablakok környékén gyakori jelenség a penészesedés. Energiatakarékossági okokból a lakásokat napjainkban gyakran eléggé “légmentessé” alakítják, ezért aztán megnő odabent a levegő páratartalma, ami kedvező feltételeket teremt a penészesedéshez.  

A penészgomba fertőzés tünetei

A penészgombák a szennyezett levegőből belégzés útján bejutnak a tüdőbe, vagy az élelmiszerekkel együtt a gyomor-bél traktuson át kerülnek be a testbe. Ezért leginkább a belső szerveket támadják.

Májkárosító és rákkeltő anyagokat (aflatoxinokat) termelnek, és allergiát idézhetnek elő. A felületükön található struktúrák (enolázok) felelősek az allergiás reakciók létrejöttéért. Egy gombához korlátlan mennyiségű enoláz tartozhat, ezért a hatástalanításuk nem könnyű feladat.   

A fertőzés tünetei sokfélék lehetnek, ezért nem könnyű felismerni, hogy penészgomba okozta: köhögés, nátha, nyálkahártya-gyulladás, asztma, bőrelváltozások, migrén, gyomor- és bélpanaszok, ízületi problémák.  A penész megelőzése a lakásban  

Íme néhány ötlet ahhoz, hogyan előzzük meg a penészt és egyúttal a lehetséges egészségkárosító következményeket:

1. Az alapos szellőztetés hatására csökken a levegő nedvességtartalma, amely ideális körülmények között 40-50%-os.

2. Sok esetben a rejtett helyek (pl. a szekrény mögött, a sarkokban) penészesedése idéz elő allergiát, ezért ezekről a helyekről is rendszeresen el kell távolítani a penészt.  

3. Használj porzsák nélküli porszívót, és a filtert cseréld rendszeresen. 

4. A hálószobában ne tarts szobanövényeket! A virágcserepek a penészgombák kedvelt tartózkodási helyei. 

5. A zöldségeket és a gyümölcsöket a hűtőszekrényben tárold, mert ha romlani kezdenek, vonzzák a penészgombákat. 

6. A kenyeret ne sokáig őrizgesd, és fogyasztás előtt nézd meg jól, hogy nem penészesedik-e. Főleg csapadékos időszakban ajánlatos óvatosnak lenni a penészgombákat illetően. 

7. A penészedésnek indult élelmiszert azonnal ki kell dobni! Nem elég csak a ránézésre szürke részt eltávolítani, mert a fonálgombák láthatatlan hálói már átszőtték.  

8. A szemeteskuka gyakori ürítése is segít elejét venni a panészgombák megtelepedésének.

9. A párásító készülékeket és a párologtatókat gyakran tisztítsd.

10. A légkondícionáló berendezés alapos áttisztítása szintén fontos. Általában ezt a munkát évente egyszer szakember végzi.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást