Csak akkor tudsz IGAZÁN figyelni, ha unatkozol – a keleti tanítások szerint

Csak akkor tudsz IGAZÁN figyelni, ha unatkozol – a keleti tanítások szerint

Címlap / Életmód / Lélek / Csak akkor tudsz IGAZÁN figyelni, ha unatkozol – a keleti tanítások szerint

Mindenkivel előfordul, hogy unatkozik, habár a legtöbbször azért panaszkodunk, mert rengeteg a tennivalónk: ugyan, kinek van ideje unatkozni, mondogatjuk. Kevesen tudjuk, hogy az unalomnak létezik krónikus változata is, amely akár meg is betegíthet. A tartósan unatkozó ember könnyen vigasztalódik káros szokásokkal, alkohollal, túlzásba vitt étkezéssel, szerencsejátékkal.

Kutatások pedig kimutatták, hogy a munkahelyükön gyakran unatkozó emberek sokkal nagyobb eséllyel halnak meg szív-és érrendszeri betegségben, ráadásul, korábban, mint nem unatkozó kollegáik. Ezek szerint nem véletlenül születnek a „megöl az unalom” jellegű szólások…

Az unalom és a figyelem összetartozó fogalmak. Tudományosan bizonyított, hogy azért alakul ki az unalomra jellemző frusztrált állapot, mert az agy figyelmi hálózatában következik be hiba. Iskolás éveinkből biztosan emlékszünk olyan órára, amely egyszerűen képtelen volt lekötni a figyelmünket.

Ilyenkor éreztük, hogy a percek ólomlábakon cammogtak és szenvedtünk az unalomtól.

Mindenképpen kellemetlen érzés és szabadulnánk tőle. Sokszor a tevékenységek hada sem elég az unalom legyőzésére: teljesen mindegy hány munkaórát töltünk el, ha a tevékenységet érdektelennek, monotonnak tartjuk.

Az unalom egyesek szerint nem elítélendő

Az unalom megítélése egészen más a zen buddhizmusban. A rendszeresen és hosszan végzett ülő meditáció egy kívülállónak unalmasnak tűnhet, épp ezért érdekes, hogy a buddhista felfogás a meditáció közben megjelenő unalmat teljesen elfogadhatónak tartja, sőt a meditáció gyakorlás részének tartja. Ha a meditáló személy érezni kezdi a gyakorlat unalmasságát, akkor kezd elmélyülni a tevékenységben.

Az unalom ugyanis akkor jelenik meg, amikor a gyakorló felhagy minden elvárásával, amelyet a meditációval szemben támasztott: már nincsenek elképzelései, mit kellene éreznie, nem vár el eredményt, nem ostorozza magát, ha nem teljesül az, amit elvárt. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást