Tehetetlenség, az unalom ötödik típusa

Tehetetlenség, az unalom ötödik típusa

Címlap / Életmód / Egészség / Tehetetlenség, az unalom ötödik típusa

Amíg a depresszióról annyi könyv, tanulmány született, hogy Dunát lehet vele rekeszteni, addig az unalomnak még definíciója sincs. Pedig életünk fontos része…

Egyesek azt mondják, hogy akkor unatkozik igazán az ember, amikor már unatkozni sincs kedve. Az élet sokféleképpen próbára tudja tenni a kitartást. Vagy azzal, hogy nem történik semmi, vagy azzal, hogy minden egyszerre történik. Akinek túl sűrű az élete, az egy kis unalomért, nyugalomért esdekel, aki pedig megtapasztalja az unalmat, azért nyafog, hogy ingerdúsabb legyen az élete. Az viszont bizonyos, míg a depresszióról annyi könyv, tanulmány született, hogy Dunát lehet vele rekeszteni, addig az unalomnak még definíciója sincs. Pedig életünk fontos része…

Mi is az unalom?

Egy érdeklődés nélküli állapot. Egy hangulat, egy érzelmi szint. Akkor tör ránk, ha nem tudjuk eldönteni, hogy mit csináljunk, és a döntésképtelenség miatt inkább nem csinálunk semmit, pedig minden lehetőség meg lenne arra, hogy cselekedjünk. Ha úgy tetszik, ez egy pihentető, ingerszegény üzemmód, melyből elegünk van, de nem vagyunk elég motiváltak ahhoz, hogy változtassunk a helyzeten.

Az unalom oka

Egészen addig, míg csak néha-néha unatkozik az ember, addig minden rendben van. Viszont az unalomnak létezik krónikus formája is. Akkor unatkozunk, amikor nehezünkre esik azokra a minket ért információkra figyelni, melyek eljuttatnak a minket kielégítő tevékenységhez. Ezt az ellentmondásos állapotot, miszerint vágyunk a tevékenységre, ám mégsem tudjuk megtalálni azt – egyesek – az agy hálózati hibájának vélik.

Az unalom veszélyei

Van, aki a karosszékben unatkozik, viszont van olyan is, aki munkája közben. Ez többnyire olyan tevékenységeknél fordul elő, melyek monotonok. Ez figyelmetlenséggel jár, ami igen balesetveszélyes. Tehát, az unalom valóban ölhet, ha úgy tetszik. Kutatók stratégiát akarnak kidolgozni az unalomban szenvedők részére, hogy a baleseti kockázatot csökkenteni lehessen.

Az unalom típusai

Eddig az unalomnak négy fajtáját különböztették meg a kutatók. Létezik közömbös unalom, ami az ellazultságot, zárkózottságot foglalja magában. Van kalibráló unalom, ami bizonytalanságot, a változásra való fogékonyságot jelenti. Van reagens unalom, amit a kellő motiváció hiánya okoz, és van kereső unalom, amikor az ember folyamatosan keresi a változást, nyugtalanságot.

Az unalom ötödik típusa

Az ötödik típus az apatikus unalom, ami gyakorlatilag a tehetetlenséggel egyenértékű. Dr. Thomas Götz már hét éve kutatja az unalmat, annak okait. A négy alaptípus vizsgálata közben talált rá az ötödikre. Az unalom, különböző típusai fizikai és érzelmi reakciókat okoznak melyek igen változatosak: jelen lehet a nyugalom, a szorongás és az ingerlékenység is. Azt is megfigyelte, hogy egyes emberek mindig egyféle képen unatkoznak. Sőt, az ötödik unalomtípus a leggyakrabb, mely a vizsgált egyetemisták körében 36 százalék volt.

Az unalom terápiás kezelésének kutatása

A kutatók abból indultak ki, hogy az értelem minden életkörülményben adott egy ember számára, sőt, az értelem alapvető emberi igény. Tehát bármilyenek a körülmények, az embernek mindig ott a lehetősége, hogy értelmet adjon az életének. Amennyiben viszont ezt nem teszi meg, egzisztenciális tüneteket produkál – például unalmat. Az unalomnak több egyéb alfaja van, mint a szorongásos unalom, a dühös unalom, vagy a depressziós unalom. Megszüntetéséhez szükséges tapasztalati érték, amit a művészetben és emberi kapcsolatunkban élünk meg. Szükségesek ,,dacoló” értékek, ami az életben való továbblépéshez is szükséges – ez az a dac, ami átsegít a gondokon. Ezen felül szükségesek kreatív értékek, tevékenységek, hobbik.

Bárhonnan is nézem, a lényeg az, hogy gyerekkorban megfelelő mennyiségű inger kell, hogy érje a gyermeket, minden készséget érdemes benne kifejleszteni alapfokon. Így, amikor elkapja őt egy körre az unalom, lesz mihez nyúlnia, lesz elegendő motivációja, hogy unalom helyett a tartalom mellett döntsön, és tartalmasan élje az életét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást