Veszélyes, ha túl sok vizet iszol – Íme a jelei, ha túlzásba estél

Veszélyes, ha túl sok vizet iszol – Íme a jelei, ha túlzásba estél

Címlap / Életmód / Egészség / Veszélyes, ha túl sok vizet iszol – Íme a jelei, ha túlzásba estél / 2. oldal

Bár enyhébb következményekkel járhat, nem szerencsés az a TikTokon terjedő trend sem, ami egy liter víz egyszerre történő megivására buzdít. Az sem egészséges, ha rövid időn belül nagyobb mennyiségű vízzel sokkolod a szervezetedet.

Ilyen esetben olyan enyhe tünetek jelentkezhetnek, mint a hasmenés, a gyakori éjszakai vizelés, a színtelen vizelet, a fáradtság vagy a hányinger. Ha azonban már sokadszorra fordul elő a túlhidratálás, vagy rendkívül erősen lép fel, görcsroham, zavartság, kettős látás, légzési nehézség, ájulás és kóma is felléphet.

Míg a sötét színű vizelet vízhiányra utal, addig a színtelen vizelet általában azt jelzi, hogy kevesebb vizet is elegendő lenne innunk. Ideális esetben a vizelet halványsárga, így ha ezt tapasztalod, valószínűleg nincs okod aggodalomra.

A vizelés ugyanakkor más módon is jelezheti a túlzott vízfogyasztást, méghozzá úgy, ha éjjelente többször is fel kell keresned a mellékhelyiséget.

Természetesen e mögött más betegségek, például húgyúti fertőzés vagy cukorbetegség is állhat, de minden jelre érdemes odafigyelned.

A túlhidratáltság jelei
todaydesign/istockphoto.com

A fejfájás és a hányinger mögött is rendkívül sok ok állhat. Ha huzamosabb ideje tart, akkor azt is jelezheti, hogy a vér nátriumkoncentrációja lecsökkent, amit a túlzott vízfogyasztás is kiválthat. Szintén jellemző tünet az állandó fáradtságérzet, amit a kiadós és kiegyensúlyozott alvás sem képes csökkenteni.

Összességében tehát a túlzott vízfogyasztás veszélyes, de ha a tested jelzéseire hallgatsz, könnyen megelőzheted a bajt.

A napi ajánlott közel két liter folyadékon felül annyi vizet fogyassz, amennyit kívánsz. Ha pedig bármelyik tünetet észleled, akkor minél előbb fordulj a háziorvosodhoz, hogy megbizonyosodj róla, valójában túlzott vízfogyasztás vagy más probléma okozza a felmerülő kellemetlenségeket.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • István
    2021.07.08., 10:49

    Bezony sokan haltak meg dihidrogénoxid mérgezésben. (Különösen azok akik nem tudtak úszni.)

    Válasz

Írj egy hozzászólást