A túlzott izzadás 7 leggyakoribb oka

A túlzott izzadás 7 leggyakoribb oka

Címlap / Életmód / Egészség / A túlzott izzadás 7 leggyakoribb oka

A testeden több mint 2,5 millió verejtékmirigy várja, hogy valamilyen külső vagy belső inger hatására akcióba léphessen. Az izzadás a tested egészséges hőelvezetési mechanizmusa, melyet bizonyos helyzetek fokoznak. Mikor fordulhat elő, hogy jobban izzadsz?

Ha mérges vagy

Ha fölmegy benned a pumpa, a stresszhormonjaid fokozzák a szívműködést, ami a testhőmérséklet emelkedéséhez vezet. Teljesen oké, ha akár egy e-mail hatására is érzed a homlokodon legördülő cseppeket, ám ha ez naponta többször megesik, érdemes lenne valamilyen indulatkezelési stratégiát alkalmaznod! A relaxáció, a meditáció vagy a jóga hasznos lehet.

Ha edzel

Egy kiadós edzés során valamennyi porcikádról ömlik a víz. Ne ijedj meg, ezzel semmi gond! Csak arra kell ügyelned, hogy pótold az elveszített folyadékot. A lehető legjobb, ha a mozgás előtt és után is megiszol fél liter tiszta vizet, hiszen így a teljesítményed is javulhat.

Ha nyomás alatt vagy

Határidőre elkészítendő feladat, közönség előtt tartandó bemutató vagy csak egy sima munkahelyi értekezlet, ahol a főnök számon kérhet?
A stressz, az idegesség és a tény, hogy zavarban vagy, olyan fiziológiai folyamatokat indít el benned, amelyeknek eredményeként főleg a tenyered és a sarkad kezd verejtékezni.
Segíthet, ha mindig tartasz magadnál antibakteriális törlőkendőt, és áttörlöd vele a kezed a sorsdöntő kézfogások előtt!

Ha lázas vagy

Ha beteg vagy, az agyad kicsit „erősebbre veszi a fűtést”, hogy elűzze a kórokozókat. Már 37°C-os hőemelkedésnél is fokozott izzadást tapasztalhatsz, ám lázcsillapítóért csak 38°C fölött célszerű nyúlnod, hiszen saját érdeked, hogy a vírusok vagy baktériumok megfutamodjanak.

Ha rosszul vagy

Nem feltétlenül kell láz ahhoz, hogy rosszul érezd magad és leizzadj. Bizonyos szív- és érrendszeri kórképek, fertőzések, cukorbetegség vagy pajzsmirigygondok pocsék közérzetet és erős izzadást okozhatnak. Amennyiben gyakran tapasztalsz hasonló tüneteket, fordulj orvoshoz!

Ha kávézol

A koffein a központi idegrendszerre hatva közvetlenül serkenti a verejtékmirigyek működését, a forró ital pedig melegíti a tested. Napi egy-két csészényi még nem káros, ha azonban ennél többet fogyasztasz, csökkentsd az adagod!

Ha fűszeresen étkezel

A csípős íz ugyanazokat az idegrendszeri érzékelősejteket stimulálja, amelyek a hőre is reagálnak. Így könnyen előfordulhat, hogy egy tál kínai csípős leves után gyöngyözik a homlokod.
Amennyiben az emésztőrendszered nem érzékeny az ilyesmire, semmilyen negatív hatástól nem kell tartanod – egyszerűen csak ne lepődj meg, ha megizzaszt az ebéded!

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!