Ezekből a tulajdonságokból ismerheted fel azonnal, hogy a nagy Ő-vel állsz szemben

Ezekből a tulajdonságokból ismerheted fel azonnal, hogy a nagy Ő-vel állsz szemben

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ezekből a tulajdonságokból ismerheted fel azonnal, hogy a nagy Ő-vel állsz szemben

Egy metaanalízisben (The five-factor model of personality and relationship satisfaction of intimate partners) 19 tanulmány eredményeit egyesítették a kutatók, és arra voltak kíváncsiak, milyen tényezők befolyásolják döntő módon a párkapcsolati elégedettséget. Kiderült, hogy ötből négy tulajdonság alapvetően kapcsolódott a lelki intimitáshoz. Ez tehát azt jelenti, hogy ha igazán boldog és kiegyensúlyozott társra vágysz, akkor nem érdemes legyintened a romantikára, éppen ellenkezőleg! De mire figyelj még?

Keress olyat, aki…

… nem szorong és hisz magában

A párkapcsolati elégedettség legerősebb jelzője az alacsony neuroticizmus volt. A neuroticizmus képes megmutatni, hogy egy adott személy mennyire szorong a világ történései hatására, avagy mennyire könnyen befolyásolja a hangulatát a környezete. A magas fokú neuroticizmussal küszködők ingerlékenyek, könnyen megsértődnek, sokat aggodalmaskodnak és jellemző módon alacsony önértékeléssel bírnak. A szakértők sokszor impulzívnak, negatívnak írják körül őket. Ez tehát azt jelenti, hogy amikor a nagy Ő tulajdonságait keresed, akkor ezek a vonások intő jelek lehetnek számodra.

Az ellentettjei viszont annál vonzóbbak, mégpedig okkal. Azok a férfiak, akik nem húzzák fel magukat mindenen, nem idegeskednek állandóan, hanem inkább a megoldásokat keresik, tökéletesebb partnerek lesznek.

Úgy tűnik, az ideális jelöltek viszonylag gyorsan alkalmazkodnak a környezetükhöz, jól reagálnak a váratlan helyzetekre és nem másoktól várják a megoldást. Kezeikbe veszik az irányítást, döntenek a sorsuktól és azt gondolják, a boldogságuk, elégedettségük elsősorban saját magukon múlik.

mapodile/istockphoto.com

… toleráns és elfogadó másokkal

Szintén nagyon lényeges szempont volt a tolerancia és a vele járó magas elfogadóság. A kutatók szerint – és azt hiszem, ezt mindannyian tapasztaljuk magunk is – sokkal könnyebb kijönni azokkal az emberekkel, akik alapvetően jókedvűek. Vonzóbbak is az ilyen jelöltek, főleg akkor, ha szembeállítjuk őket az arrogáns, önző, bizalmatlan jelzőkkel, valamint az alacsony egyetértés képességével. 

Milyen tulajdonságokról ismerheted fel azokat a férfiakat, akik megfelelnek ennek a pontnak is? Elsősorban fontos, hogy ne érezd feszélyezve magadat a társaságukban, ne gondold azt, hogy bizonyos témákat kerülnöd kell, mert „mit fognak majd gondolni a véleményed hallatán”. Lényeges személyiségvonás a megértés, a barátságosság és az, ha toleránsan, megértően beszélnek másokról: családtagjaikról, barátaikról, volt partnereikről. 

… inkább extrovertált, mint introvertált

A harmadik lényeges szempont a kutatásban a magas extrovertáltság volt. Azok a partnerek számoltak be nagyobb elégedettségről a romantikus kapcsolatok tekintetében, akik extrovertált társ mellett tették le a voksukat. Ezek a férfiak energiát és erőt adnak környezetüknek, szívesebben vannak társaságban, mint egyedül. 

Ez tehát azt jelenti, hogy olyan személyiségvonásokat érdemes figyelned a választás során, mint a jelölt nyitottsága, társaságkedvelő mivolta, energiaszintje.

Az, aki baráti társaságban, vagy a hétvégi kiruccanás során magába fordul, elsőként hazamegy, és úgy általában nem szeret beszélgetni, inkább introvertáltnak mondható. Természetesen ezzel a személyiséggel sincs semmi gond, de a tartalmas párkapcsolatok szempontjából problémásabbak lehetnek. Egyszerűen azért, mert ők érzelmileg hűvösebbek, nehezebben érvényesítik az érdekeiket, valamint fizikálisan is elfáradnak a társadalmi interakciókban. 

Studio4/istockphoto.com

… lelkiismeretes

Végül, de nem utolsó sorban a lelkiismeretesség is felkerült a listára, ami mind rövid, mind hosszútávon nagyon sokat tud adni egy tartalmas kapcsolat alakulásához. A lelkiismeretes partnerekről kiderült, hogy nem csak becsületesebbek társaiknál, hanem a kötelesség- és felelősségtudatuk is jelentősebb. Ez egyúttal megkönnyíti a velük való együttműködést, akár olyan szempontokban is, mint a házastársi-szülői feladatok megosztása.

Az alacsony lelkiismeretességgel rendelkező férfiak a tanulmányok szerint hanyagnak, felelőtlennek és alulteljesítőnek minősültek, márpedig ezek a tulajdonságok nem csupán a kapcsolat kialakítását, hanem fenntartását is megnehezítik.

A szakértők szerint a lelkiismeretességet olyan szempontok alapján tudjuk felismerni már az elején, minthogy a partner mindig pontos, nem fújja le a találkozókat, tartja magát ahhoz, amit korábban mondott és a régi történetek esetében mindig felismeri a saját részét, felelősségét is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást