Óvónőt kérdeztünk: mi a dolgunk szülőként, és mit várhatunk az óvónőktől?

Óvónőt kérdeztünk: mi a dolgunk szülőként, és mit várhatunk az óvónőktől?

Címlap / Életmód / Család / Óvónőt kérdeztünk: mi a dolgunk szülőként, és mit várhatunk az óvónőktől?

Mit gondolnak a szülők?

„Minden gyerkőcöt a saját szülei ismernek a legjobban, épp ezért elfogultak is. Az a tapasztalatom, hogy a legtöbb szülő ezt az elfogultságot elvárja az óvónőktől is. Ez azt jelenti, hogy az egy csoportban lévő összes gyerekkel elfogultnak kellene lennünk, hogy mindenki elégedett legyen. Ám mi nem vagyunk a gyermekek szülei, mi óvodai nevelők vagyunk. Ezt kevesen tudják különválasztani, és szülői feladatok teljesítését várják el tőlünk” – mondja Légrádi Gabriella, óvónő.

Gabriella szerint, amikor a gyerekek bekerülnek az oviba, többnyire még nem önállók. Sokan még nem teljesen szobatiszták, vagy ha azok, akkor nem tudják helyesen használni a vécépapírt, vannak, akik nem tudnak egyedül öltözködni, nem tudnak orrot fújni.

„A szülők az óvodától, az óvónőktől várják el, hogy mindezekre  megtanítsák a gyerekeket. Ám az óvónőknek ez nem feladata. Nem várható el, hogy egy 20-25 fős óvodai csoport összes gyermekének megtanítsuk a személyes higiéniát, és minden további olyan dolgot, amikre valójában a szülőknek kéne megtanítani saját gyermekeiket.”

Az óvónő és a szülők feladata
Liderina/istockphoto.com

Mi valójában egy óvónő feladata?

„Természetesen minden óvodai korcsoportban más és más a gyermekek igénye, és az is, hogy mire fogékonyak” – mondja Gabriella. „Az óvónők segítik a gyermekek szocializációját, természetesen mindezt úgy, hogy a családi hátteret is figyelembe veszik.

A munka, a játék, a tanulás irányítása is az óvónők feladata. Segítik a kognitív, az anyanyelvi, az irodalmi és a vizuális fejlődést, közelebb hozzák a gyermekekhez a természeti környezetet, a számok világát és a mozgást is. Mindez azt jelenti, hogy az óvodában a gyermek az iskolára készül fel, miközben játszik.

„A játék ugyanis egy óvodás gyermek számára alaptevékenység. Ezen keresztül ismerkedik a külvilággal.”

Az óvónő szeretettel kell, hogy bánjon a gyermekekkel, hogy érezhessék, biztonságban vannak érzelmileg. Fontos, hogy az óvónő ösztönözze a gyermekeket arra, hogy bátrak legyenek, merjék felvállalni magukat minden területen. Az óvónő figyelembe veszi minden egyes gyermek fejlettségi szintjét, a tehetségüket, azt, hogy milyen családi háttérrel rendelkeznek. Az óvónő feladata az is, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a szülőkkel. Minden, az óvodában zajló dologról tájékoztatja őket, és ha kell, tanácsot ad, javaslatot tesz a különböző felmerülő problémák megoldására.”

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást