Az indoklás, amire mindannyian (oké, a vegánokat és a laktózérzékenyeket kivéve) oly’ régen várunk, végre megszületett. Bármilyen rossz híre is volt a sajtnak az elmúlt években (és most nem az olcsó trappistáról beszélünk), imádjuk és legszívesebben mindenbe beletennénk, sőt – hála az égnek – bele is tesszük. Ez pedig nem is rossz ötlet… Megmondjuk, miért!
A sajt nem növeli a koleszterinszintet
Egy dublini kutatás nemrégiben kimutatta, hogy a rendszeres sajtfogyasztásnak nincs köze a magas koleszterinszinthez.
Ezt egyébként sajtimádó vékony és túlsúlyos emberekkel vizsgálták, az eredmény pedig magáért beszél; egyértelműen kizárták kedvencünket a koleszterinszint növekedési okai közül, úgyhogy csak bátran edd a mozzarellát esténként, nem lesz bajod belőle!
Aki sok sajtot eszik, vékonyabb lehet
Egy másik kutatás már a tejtermékek és az elhízás kapcsolatát vizsgálta.
1500, 18 és 90 év közötti alany fogyasztása alapján kiderült, hogy azok voltak átlagban a legvékonyabbak, akik a legtöbb minőségi tejterméket ették (sajtokat, joghurtot, tejet, tejfölt) – van még kérdésed?
Csökkenti a stroke kockázatát
A Journal of the American Heart Association kutatása arra jutott, hogy a sajt igenis fontos szerepet játszhat a stroke megelőzésében, összesen 3%-kal képes csökkenteni annak előfordulási esélyeit.
Azért ez megér egy jó fondüt, nem?
Fontos kalciumforrás
Tudtad, hogy a cheddar sajtban rengeteg kalcium található?
Nemcsak tejivással és plusz tablettákkal viheted be ezt a nagyon fontos ásványi anyagot, hanem simán azzal is, ha többet szórsz belőle a pizzádra.
Én beáldoznám magam a helyedben!
Izmosít
Ha hiszünk egy kutatásnak, azonnal el kell mennünk sajtért, aztán edzeni, ugyanis ebben a kísérletben 12 héten keresztül vizsgálták az alanyokat, akiknek minden nap kellett enniük egy kis ricottát – kitalálod, mi lett a végeredmény?
Jelentős izmosodás!
Megelőzheti a látásromlást
Azt már régóta tudjuk, hogy a répa, az édesburgonya és az áfonya is segíthet a jó látás fenntartásában, de hogy a sajt?
Igen, az is: egy csomó A-vitamin van benne, amiről köztudott, hogy támogatja a szemeink egészségét.
Most már tényleg muszáj enned egy jó kis gourmet válogatást!
Védi a fogaidat
Tudtad, hogy a sajt is segíthet a szájhigiénia és a szép fogak fenntartásában?
Egy kutatás csak ezzel foglalkozott, és meglepő eredményeket mutatott ki: a sajt tök jó hatással van a szád pH-értékére, ráadásul szuper nyálképző – enni kéne egy jó kis grillsajtot, nem?
Eltelít
Biztos te is fogyóztál már úgy, hogy estére csak egy kis nasit engedtél meg magadnak, és bizonyára azt is tapasztaltad, hogy a sajt ilyenkor a lehető legjobb választás: nem puffaszt (ha nincs semmiféle intoleranciád), ellát jó zsírokkal, isteni az íze, mindenhez megy, és ami a legjobb… Eltelít!
Próbálj meg esténként sajtos zöldségtálat enni (azért ne gyümölcsöt, mert abban sok a cukor, ami éjszakára nem a legjobb választás), esetleg avokádós-paprikás mártogatóssal.
Kinek kell ide kenyér?
Egészséges bélműködés
Tudtad, hogy a sajtban vannak olyan jótékony baktériumok, amiket imádnak a beleid?
Egy kutatás szerint még több, természetesen minél magasabb minőségű sajtot kéne ennünk és közben élveznünk a probiotikumok szorgalmas munkáját – a még könnyebb emésztésről nem is beszélve!