Egészség / Életmód

5 trükk, amit jó, ha ismersz, mert egy nap az életedet is megmenthetik

5 trükk, amit jó, ha ismersz, mert egy nap az életedet is megmenthetik

Az élet kiszámíthatatlan, és bár mindannyian azt hisszük, hogy velünk nem történhet semmi baj, sajnos a sors gyakran közbeszól. A váratlan helyzetekre lehetetlen felkészülni, de azért akad pár tipp, amivel jó, ha képben vagy. Ezek ugyanis egy veszélyes helyzetben akár az életedet is megmenthetik.

Ha tűz üt ki

Épp sütöttél valamit a konyhában, de ki kellett szaladnod az udvarra vagy egy másik szobába pár percre?

Ha visszalépve azt látod, hogy lángra kapott például egy törölgetőruha, amit ott felejtettél a gáztűhelyen, és a lángok átterjedtek a serpenyőre is, légy óvatos!

Ha vízzel próbálod meg eloltani, nagyobb bajt okozhatsz, mint korábban, hiszen a forró olaj és a víz keveredéséből még nagyobb lángok csapnak fel.

Helyette vedd elő a szódabikarbonát, és ezt szórd rá az égő serpenyőre.

A szén-dioxid ugyanis eloltja a tüzet; de ezt a trükköt csak kisebb lángok esetében vesd be!

 

Pánikroham esetén

Ha szorongós típus vagy, és könnyedén pánikba esel, valószínűleg megtapasztaltad már párszor ezt a kellemetlen érzést. Ilyenkor akár annyira rosszul lehetsz, hogy ájulás is lehet a vége, ami akár sérülésekhez vezet.

Ezért amikor azon kapod magad legközelebb, hogy pánikolsz, vesd be az alábbi trükköt.

Először is, próbáld meg elterelni a figyelmed azzal, hogy elkezded megnevezni, milyen tárgyak vesznek körül téged jelenleg.

Közben igyekezz lassan lélegezni az orrodon át, ne a gyomrodból, hanem a tüdődből.

Ezek után, amikor kicsit jobb a helyzet, mondd el magadnak, hogy mit fogsz csinálni; például hogy lassan felállsz, aztán leszállsz a buszról, és besétálsz az ajtón.

 

Ha sérülés ér

Tegyük fel, hogy figyelmetlenségből nekimentél egy üvegajtónak, vagy elejtetted a kést a lábadra.

Ilyenkor sose távolítsd el a nagyobb szilánkokat vagy a kést a sebből, ugyanis könnyen lehet, hogy ezek állítják meg a vérzést átmenetileg.

Sokan elkövetik ezt a hibát, azt gondolván, hogy az idegen eszközt minél előbb ki kell venni, de ez halálos is lehet, hiszen percek alatt rengeteg vért veszíthetsz!

Inkább hagyd úgy a sérülést, és azonnal hívj mentőt.

 

Áramütés esetén

Az áram nagyon veszélyes, ezért igyekszünk a lehető legbiztosabbá tenni az otthonunkat. A balesetekre viszont akkor is fel kell készülnöd!

Ha egy ismerősödet megrázza az áram például a mikrohullámú sütő miatt, sose érj hozzá puszta kézzel!

Próbáld meg arrébb lökni egy olyan eszközzel, ami nem vezeti az áramot – akár egy fából készült seprűvel vagy gumikesztyűvel.

Akkor se érj hozzá az adott személyhez szabad kézzel, ha már úgy látod, hogy nincs áram alatt, hiszen így is veszélyes lehet.

Inkább hívd a mentőket, és figyelj oda arra, hogy a készülék ne tudja ismételten megrázni – ezért legalább 9-10 méter távolságba próbáld elhúzni tőle.

 

Ha elveszted a pénzed

Bárkivel megtörténhet, hogy ellopják a táskájából a pénztárcáját, és nem tud hazautazni, mert nincs nála elegendő összeg.

Ilyen esetekre is érdemes felkészülnöd.

Legalább egy ezrest tegyél bele a telefontokodba, és mindig tartsd ott.

Így ha el is veszítenéd a pénztárcádat, akkor is lenne nálad annyi pénz, hogy haza tudj utazni, vagy legalább ételt vehess magadnak, amíg vársz egy ismerősödre.

Már csak azért is jó ötlet ez, mert így mindig van nálad készpénz, arra az esetre, ha megfeledkeznél levenni pénzt a kártyádról.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást