Lilla Kakaó Nagykövetként az igazán jó csokoládék varázslatos világát mutatja meg

Lilla Kakaó Nagykövetként az igazán jó csokoládék varázslatos világát mutatja meg

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Lilla Kakaó Nagykövetként az igazán jó csokoládék varázslatos világát mutatja meg

Neked mi jut eszedbe, ha arról van szó, milyen az igazán finom csokoládé? A legtöbben ma is egy nagy, szinte minden élelmiszerboltban elérhető márka egyik termékére összpontosítunk. De kóstoltál már valaha craft csokoládét?

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

Általánosságban elmondható, hogy sokan elképesztően keveset tudunk arról, hogy mennyire változatos és csodálatos a csokoládék világa. Tóth-Tatai Lilla Kakaó Nagykövetként és bean-to-bar csokoládészakértőként nap mint nap rengeteget dolgozik azért, hogy ez megváltozzon, és minél többünkhöz eljusson a valóban minőségi csokoládék híre és mesés ízvilága.

Honnan ered a kakaó és a csokoládé iránti szereteted?

Amióta az eszemet tudom, édesszájú vagyok. A gyerekkorom biztos pontja volt a reggeli kakaóm, az ajándékba kapott csokikat pedig egy saját kis szekrényben tároltam. De én is ugyanazokkal a bolti csokikkal nőttem fel, mint mindenki más, a jobb minőségű craft csokoládékkal csak később, a 2010-es években ismerkedtem meg. 

Fotó: Baté Digital Media

Mit jelent pontosan, hogy bean-to-bar csokoládészakértőként tevékenykedsz?

Eléggé sokrétű a munkám, de számomra a legfontosabb része ennek a csokikóstoló események szervezése, ahol nemcsak beszélek a craft bean-to-bar csokoládékról, de meg is kóstoltatom őket a résztvevőkkel. Az a tapasztalatom, hogy ez hozza meg az igazi áttörést. Mert aki egyszer megérzi azt az ízkavalkádot, amit ezek a csokik nyújtanak, már nem fog tudni ugyanolyan szemmel nézni a kommersz csokoládékra.  

Emellett a közösségi média felületeimen igyekszem minél több emberrel megismertetni a magyar és külföldi bean-to-bar manufaktúrákat és az értékeket, amiket képviselnek. 

Tanácsadóként segítem a hozzám forduló szakmabelieket, például cukrászokat, vagy kezdő csokoládékészítőket, illetve prémium élelmiszereket forgalmazó delikátokat, webáruházakat is. Például tavaly óta az Édes Város hivatalos csokiszakértőjeként nemcsak edukatív tartalmakat írok az oldalukra, hanem a bean-to-bar csokoládé kínálatot is az én ajánlásaim alapján állítják össze. 

Végül pedig aktív munkatársa vagyok az International Chocolate Awardsnak, ahol egyrészt szintén tartalomkészítőként dolgozom, illetve fel szoktak kérni, hogy zsűrizzek is az egyes regionális versenyeken is. 

Fotó: Baté Digital Media

Sokan Kakaó Nagykövetként ismernek, mit jelent ez a név a gyakorlatban?

Sajnos még nincs valódi nagykövetségem és diplomata autóm, a névválasztás viszont teljesen tudatos volt a részemről. Azért emelem ki a kakaót, mert számomra a csokoládészakértői lét sokkal több annál, hogy csokoládét kóstolok vagy kóstoltatok. 

Holisztikus szemlélettel a kakaónövény termesztésétől, a kakaóbabok feldolgozásán és csokoládékészítésen át egészen a csokikóstolás művészetéig mindent felölel az, amit át szeretnék adni az érdeklődőknek. Misszióm, hogy az átlag csokifogyasztók is lássák, értsék, milyen különleges növénnyel van dolgunk, milyen fantasztikus a craft csokoládék világa, mennyire gazdag ízeket rejt, ha megfelelően dolgozzák fel a jó minőségű alapanyagokat. 

Hogy látod, hogyan viszonyulnak manapság az emberek idehaza a csokoládéfogyasztáshoz?

Az utóbbi években szerencsére egyre többen kezdtek el nyitni a craft csokoládék felé. Azok, akik valamilyen más élelmiszer, például bor, sör, specialty kávé, szálas tea, whisky, sajtok, olívaolaj kapcsán már találkoztak a jó minőségű, tradicionálisan készített, területszelektált termékek világával, ők könnyen megértik, hogy ez a csokoládénál sincs másként. Rengeteg hasonlóság is van akár a termesztésben, feldolgozásban, sőt a kóstolás módjában is. Remek párosításokat is lehet kreálni szinte az összes fent említett élelmiszerrel és a csokoládéval. 

A többség számára viszont a csokoládé még mindig egy bűnös élvezet, démonizálják a cukortartalma miatt, és sajnos nagyon sok termékkategóriát a “csoki” címszó alá sorolnak, amelyek szinte alig tartalmaznak kakaót.

Emiatt sok tévhit és félreértés kering a köztudatban, amelyek ellen minden erőmmel igyekszem fellépni. Bizakodó vagyok, hogy egyre szélesebb lesz az a tudatosabban táplálkozó fogyasztói réteg, akik át tudják írni a korábbi mintákat, az érzelmi evést, és a jó minőségű csokoládét élvezettel és mértékkel tudják fogyasztani. 

Milyen jegyekről ismerhetjük fel laikusként, ha egy csokoládé jó minőségű?

A legelső dolog, amit érdemes ellenőrizni, az az összetevők listája. Ez minél rövidebb, annál jobb. Szigorúan véve egy étcsokoládéhoz nem kell más, csupán kakaóbab és cukor. Minden, ami ezen felül a csokoládéba kerül, az gyakran felesleges adalék (például vanília aroma vagy rosszabb esetben vanillin, savópor, kakaópor, aromák, szója lecitin), amivel egyrészt olcsóbbá teszik a terméket, másrészt elfedik a rossz minőségre utaló kellemetlen ízjegyeket. Ezek tehát mindenképp figyelmeztető jelek lehetnek. 

Minél több információt megtudunk az adott csokoládéról, annál jobb. Nem elég feltüntetni a termőországot. Hiszen ezek gyakran hatalmas országok, ahol több száz féle kakaófajtát termesztenek, teljesen eltérő klíma és földrajzi viszonyok mellett, másként dolgozzák fel a kakaóbabokat és ezeknek teljesen más ízjegyei lehetnek. Craft csokoládéknál gyakran a konkrét farm nevét is feltüntetik. Az ilyen fokú visszakövethetőségre a bolti tömegtermékek esetén nincs lehetőség. 

Akármilyen nehéz is elfogadni, a csokoládé ára is jó indikátor lehet a minőségre. Ha egyszer megértjük, mennyi munka van abban, hogy egy adag kakaóbabból csokoládé készülhessen, szinte felfoghatatlan, hogy ehhez hogy juthatunk hozzá pár száz forintért. Sajnos még a magukat fair trade termékként feltüntető márkák esetén is gyakori, hogy a bolti ár annyira alacsony, hogy abból képtelenség a farmerek számára méltányos megélhetést biztosítani. 

A csokoládé a többi élvezeti cikkel összehasonlítva még így is a legmegfizethetőbb luxusnak számít. Át kell helyezni a fókuszt a mennyiségről a minőségre. A craft csokoládék annyira gazdag ízűek, hogy valóban kevesebb csoki is megadja azt a jóleső érzést, amire várunk, amikor édesség után nyúlunk. De ezt csak akkor értjük meg, ha adunk neki egy esélyt, és kipróbáljuk. 

Végül pedig nyilván az ízélmény az, ami a legszembetűnőbb a jó minőségű csokoládék esetén. Érdemes összehasonlító kóstolást végezni, és egy átlagos bolti étcsokoládé mellett egy azonos kakaótartalmú craft csokoládét megkóstolni. Garantálom, hogy ég és föld lesz a különbség, és ehhez nem kell csokiszakértőnek lenni. Ezt mindenki képes érezni. 

Fotó: Baté Digital Media

Mivel biztatnál másokat, hogy megéri az igazán jó minőségű csokoládék közül válogatni?

Kár lenne egy életet abban a hitben leélni, hogy a csokoládé az csupán csoki ízű, az étcsokoládé keserű, a fehércsoki nem is csoki. Ezek mind tévhitek és nagyon messze állnak a valóságtól. Egy egészen új világ nyílik meg azok előtt, akik megismerkednek a craft csokoládékkal. Az egész világot körbeutazhatjuk ezekkel a csokikkal az otthonunk kényelméből. Csökkenthetjük az elfogyasztott csokoládé mennyiségét anélkül, hogy sanyargatni kéne magunkat. 

A craft csokoládék fogyasztásával ráadásul hozzájárulunk az etikus kereskedelemhez, hiszen itt a farmerek a világpiaci ár többszörösét kapják a jobb minőségű kakaóbabokért, így jobb megélhetéshez jutnak, a gyerekeiket is tudják iskolába járatni. 

Emellett a környezetvédelemért is sokat tehetünk, hiszen ezeket a kakaóbabokat fenntartható és bio gazdálkodásban termesztik, szemben a tömeggyártott csokoládékhoz használt kakaóbabokkal, amelyek miatt gyakran védett esőerdőket is kiirtanak.  

Milyen élményekkel gazdagodhatnak, akik részt vesznek egy csokoládékóstolódon?

Reményeim szerint egy új dimenzió nyílik meg számukra a csokoládét illetően. Általában nagy felismerések, aha-pillanatok, kellemes meglepetések érik a résztvevőket. Közelebb kerülnek a kedvenc édességükhöz, megértik, milyen különleges ajándéka ez a Földnek. 

Érdekes ízutazás, interaktív és játékos tanulás közben nemcsak a kakaóról és a csokoládéról tudnak meg többet, hanem egyfajta önismereti és mindfulness gyakorlat részesei is lehetnek. Hiszen az ízlelés annyira szubjektív és egyedi mindenkinél, itt nincs jó vagy rossz válasz. 

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben, és milyen jövőbeli terveid vannak?

Azoknak a visszajelzéseknek örülök a legjobban, amikor valaki elmondja, hogy ő egyáltalán nem szerette az étcsokoládét, és itt végre megtapasztalta, hogy ez lehet finom is. A felismerés és megkönnyebbülés, hogy nem vele van a baj, csupán eddig nem jó csokoládékat kóstolt. 

Sokan a kóstoló után pár héttel szoktak írni nekem, hogy “elrontottam őket”, mert már nem ízlik nekik az a bolti csoki, amit eddig évekig vásároltak, és azóta a családtagjaiknak és a barátaiknak is craft csokoládét ajándékoznak, terjesztik ezeknek a hírét. 

Szeretném folytatni az elkezdett edukatív munkát, a magyar craft csokoládék népszerűsítését nemcsak a hazai, de a külföldön élő magyar közönség számára is. Nagyon fontosnak tartom a gyerekek korai tudatos édességfogyasztási szokásainak kialakítását is, így szeretnék több időt szánni iskolai programok szervezésére, ahol a különböző tantárgyakhoz kapcsolódóan sok érdekességet megtudhatnak a kakaóról és a csokoládéról.

Nyitófotó: Baté Digital Media

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!