Egészség / Életmód

Mi történik a testeddel, ha életveszélyben érzi magát?

Mi történik a testeddel, ha életveszélyben érzi magát?

Biztosan veled is történt meg már, hogy hirtelen pánikba estél, vagy borzasztó veszélyben érezted magad – ilyenkor a tested teljesen átalakul, és működésbe lép az önkéntelen védekezési mechanizmusod.

Az izmaid megfeszülnek

Ha veszélyben érzi magát a tested (teljesen mindegy, hogy arról van-e szó, hogy a főnök behív megbeszélni valamit, vagy egy száguldó autó közeledik feléd, mindegyik lehet ilyen hatással rád), az izmaid megfeszülnek, hogy a potenciális fájdalmat és sérüléseket minimalizálják.

Ez egy természetes válaszreakció, és nem sok mindent tudsz tenni ellene – egyszer még talán jól is jöhet.

Kiszárad a szád

Ha stresszhelyzet ér – akár akkor is, ha hazugságon kapnak –, a szervezeted elkezdi a folyadékot a tested fontos részei felé áramoltatni.

Ez alól az ajkaid pont kivételt képeznek – ezért van az, hogy ilyen helyzetben a szád rögtön kiszárad, és úgy érzed, mintha vattát nyeltél volna.

Hiába természetes reakció, nagyon kellemetlen tud lenni, mégis szükséges ahhoz, hogy a legkevesebb károsodással túléld a veszélyesnek minősített helyzetet.

Felgyorsul a szívverésed

Már apróbb stresszhelyzet során érezheted, hogy a szíved kalapálni kezd a helyén.

Ez sem véletlen: az adrenalin, a noradrenalin és a kortizol nevű hormonok okozzák, amelyek fokozzák a szívműködésedet.

Bár zavarónak tűnhet, ez is a túlélésedet szolgálja, és az ősidők óta beleivódott a szervezetedbe – lehetővé teszi, hogy minél gyorsabban, minél hatékonyabban cselekedj, ha tényleg bajba kerülsz.

Felgyorsul a légzésed

Ez korántsem tréfa – bár kisebb stresszhelyzet esetén csak enyhén érzékelheted, hogy felgyorsul a levegővételed, ha nagyobb a pánik, bajba is kerülhetsz. Ez a szapora légzés ugyanis hiperventillációt okozhat, ami azt jelenti, hogy a testedbe túl sok oxigén jut.

Ezt csak azzal gyógyíthatod meg, ha akaratlagosan lelassítod a légzésedet (ez nagyon nehéz pánik idején), vagy egy zacskóba lélegzel – ezzel a kiadott szén-dioxidot szívod vissza, és a testedben létrejövő oxigéntöbblet csökken.

Nő a testhőmérsékleted

Mivel a szervezeted ilyenkor felkészül egy esetleges harcra is, a testhőmérsékleted növekedhet, hogy hatékonyabban tudd használni a testrészeidet.

Ennek egyenes következménye, hogy jobban izzadsz – így ne csodálkozz, ha például vizsgadrukk során elkezd izzadni a tenyered.

Csak a tested jelez neked, hogy bajban vagy!

Megváltozik a keringésed

A tested SOS módba kapcsol, és arra koncentrál, hogy a fontosabb izmoknak juttassa el a megfelelő vérmennyiséget.

Ez egyszerre jelenti azt, hogy megnövekszik a vérnyomásod, valamint azt is, hogy elsápadhatsz – hiszen az arcodból is olyan területekre áramlik a vér, ahol nagyobb szükség van rá.

Az agyad is koncentrál

Az agyad amigdalának nevezett része is vészjelzésbe kapcsol.

Ez azt jelenti, hogy a normálisnál több emlék vésődik be az agyadba. Így az az érzésed támadhat, hogy az idő lelassul – pedig valójában csak az agyad jegyez meg több dolgot, mint amennyit egyébként szokott.

Az egész csak egy illúzió – mégis ijesztő lehet átélni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást