Torokfájás és húgyúti kín: mikor van szükséged antibiotikumra, s mikor nincs?

Torokfájás és húgyúti kín: mikor van szükséged antibiotikumra, s mikor nincs?

Címlap / Életmód / Egészség / Torokfájás és húgyúti kín: mikor van szükséged antibiotikumra, s mikor nincs?

Nagy lehet a kísértés, hogy néhány tablettával megpróbáld leküzdeni a gyulladás okozta panaszokat. Az antibiotikumok tényleg fantasztikusak, és akár az életedet is megmenthetik – ám ha szükségtelenül folyamodsz hozzájuk, például vírusos megbetegedés esetén, akkor sajnos nem érnek semmit. Sőt: a felelőtlen antibiotikum-használat minden eddiginél ellenállóbb, úgynevezett rezisztens kórokozók kialakulásához vezet. Lássuk, milyen körülmények között indokolt következő tünetek észlelésekor!

Torokfájás

A torokfájás az antibiotikumok szedésének leggyakoribb oka. Többnyire viszont vírusok elszaporodásának eredményeként jelentkezik, tehát a bacik gyilkolása nem visz előre a gyógyulásban. 

Mivel az antibiotikumok utóbbiakat célozzák, sokkal jobban jársz, ha valamilyen vény nélkül kapható tünetcsillapítót választatsz – például paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagút, valamint pihenéssel segíted az immunrendszered működését
Amennyiben viszont belázasodsz, esetleg a manduládon fehér pöttyök formájában látszik a gyulladás, javasolt az antibiotikum. 48 óránál tovább tartó panaszok esetén mindenképp érdemes orvoshoz menned!

Alsó-légúti bajok

A mellkast érintő légúti fertőzések mélyebb köhögéssel járnak, mint a jellemzően orrdugulással, illetve garati csorgással járó felső-légútiak. Gyerekeknél, időseknél és krónikus légúti panaszokkal küszködőknél gyakoribbak. 

A hörghurut, azaz a bronchitis általában vírus számlájára írható. Elképzelhető, hogy ha egyébként egészséges vagy, egy-két hetes köhécselés után magától elmúlik a dolog, mégis azt javasoljuk, hogy sóhajts néhányat a doki sztetoszkópja alatt – az a biztos. 
Amennyiben belázasodsz, fulladsz, vagy kellemetlen szagú váladékot köhögsz fel, fennáll a tüdőgyulladás veszélye. Irány az orvos, mert azonnal erős antibiotikumra van szükséged!

Arcüreggyulladás

Ez a kellemetlen betegség arcfeszüléssel és fejfájással jár. Tipikusan az a nyavalya, ami néhány napra szinte pokollá teheti az életed. Rá is igaz, hogy túlnyomórészt vírus áll a hátterében, tehát gőzöléssel és inhalálással többre mész, mint antibiotikumokkal. 

A fájdalomcsillapítók és az orrcseppek is sokat segíthetnek a vitaminok mellett. Ha azonban egy hét elteltével sem leszel jobban, esetleg bizonyos időszakokban rendszeresen visszaesel, másodlagos bakteriális fertőzés miatt az antibiotikumos kezelés is indokolt lehet. 
Ilyenkor egy arcüregi röntgen segíthet rájönni, mennyire súlyos odabent a helyzet.

Fülfertőzés

A csemeték a legfogékonyabbak a fülpanaszokra, mivel még szűkebbek a hallójárataik, amelyeket könnyedén eltömíthet a gyulladáskor képződő váladék. A fertőzés többnyire a középfület érinti, ahol folyadék halmozódik fel. 

A feszülő érzet mellett szédülés és halláscsökkenés is jelentkezhet. A korábban felsorolt bajokhoz hasonlóan itt is általában vírus a ludas a dologban – ilyenkor három nap alatt magától megszűnik a probléma. 
Amennyiben viszont tovább tart, sőt hányás vagy gennyes váladék is társul a tünetekhez, valószínűleg amoxicillin hatóanyagú antibiotikumra lesz szükség.

Húgyúti fertőzés

Akkor alakul ki, ha baktérium kerül a húgyutakba. Gyakoribb, csípős vagy fájdalmas vizeletürítés jellemzi. 

Anatómiai okok miatt a nőknél sajnos ötször gyakoribb – minket rövidebb húgyvezetékkel áldott meg a természet, amelyen hamarabb felkúsznak a kórokozók. A szakértők azt javasolják, hogy a panaszok jelentkezésekor igyál minél több folyadékot, illetve naponta negyed-fél liter minél tisztább áfonyalevet
A gyümölcs természetes hatóanyaga segít megakadályozni, hogy a bacik a hólyag falához tapadjanak. Erős fájdalom, láz vagy elhúzódó panaszok esetén azonban a vesét érintő gyulladás veszélye miatt valószínűleg antibiotikumot fogsz kapni az orvostól.

Hallgass a dokira!

Összeállításunk célja nem az volt, hogy tíz perc alatt egészségügyi szakembert faragjunk belőled. Csupán szerettük volna, ha egy kicsit tisztább képet kapsz az antibiotikumok szerepéről az orvoslásban. 

Elterjedt ugyanis a gyakorlat, hogy a betegek kiváltják az ilyen gyógyszert, de nem szedik be az egész dobozzal, hanem eltesznek belőle „vész esetére”, s akkor már orvosi utasítás nélkül nyúlnak érte
Ezzel sajnos két bakot lősz egyszerre, hiszen az adag meghagyásával a betegség kiújulását kockáztatod, a következő alkalommal pedig egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz a készítmény kell – már ha szükséges egyáltalán valamilyen. 
Kövesd tehát mindig az orvos utasításait, és tájékozódj hiteles forrásból, amikor csak lehet!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!