VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A torma az egyik legkülönlegesebb gyógy- és fűszernövény, amit bár sokan csupán erős íze miatt használnak, valójában lenyűgöző egészségügyi előnyökkel bír. Ez az alábecsült konyhai alapanyag több, mint egyszerű ízesítő: rengeteg pozitív hatást gyakorol a testre, és érdemes lenne a mindennapi étrend szerves részévé tenni.
A torma története hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Már az ókori rómaiak is ismerték és használták gyógyászati célokra. A középkorban pedig a csatahajók kötelező felszereléséhez tartozott, hiszen a hosszú útra induló tengerészek számítottak gyógyító és fertőtlenítő hatására. Mindezek ellenére, manapság leginkább a húsvéti asztalokon jelenik meg, pedig rendszeresen fogyasztva ennél sokkal több feladatra is alkalmas.
A torma, amely tudományos nevén Armoracia rusticana, hihetetlenül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például a C-vitaminban, mely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. A gyökérben található egyéb összetevők, mint például a kén vegyületek, antioxidáns tulajdonsággal ruházzák fel ezt a növényt, jelentősen hozzájárulva a szervezet egészségének fenntartásához.
Torma a természetes antibiotikum
Amikor a természetes gyógymódok között válogatunk, a torma előkelő helyen szerepel a listán. Az antibakteriális hatása már régóta ismert, és gyakran alkalmazzák különböző fertőzések kezelésére. Úgy tűnhet, mintha egy erős pirulát vennénk be, pedig csupán az otthon előállított tormás szósz is elég lehet a baktériumok elleni harcban.
Emellett köztudott, hogy a légutakat is alaposan kitisztítja. Ezért ha megfázással küzdünk, vagy éppen járványos időszak van, egy kis torma csodákra képes. Belélegzése egyfajta természetes inhalációs terápiaként is működhet, amely megkönnyíti a légzést és hozzájárul a tüdő egészségének fenntartásához.
