Életmód / Család

Top10 terhességi panasz és fájdalom

A terhességet átvészelni fájdalom nélkül lehetetlen, minden terhes nő legalább egy panaszt észlel a következők közül, de a legtöbb esetben mindegyik előfordul.

Íme a tíz leggyakoribb terhességgel összefüggő fájdalom.

1. Reggeli rosszullétek

A leggyakoribb panasz, amelyet a terhes nők észlelnek a reggeli hányinger és rosszullét. Tanulmányok szerint a terhes nők 80%-a bizonyos fokig megtapasztalta. A legjobb módja kivédeni a reggeli rosszulléteket, hogy a vércukorszintet stabilan tartod, egész nap kell enned valamit. Étkezések közben nem ajánlott folyadékot fogyasztani, mivel növelheti a hányingert. Kerüld a szoros ruházatokat is.

2. Fáradtság

Az anyatermészet fáradtsággal emlékeztet arra, hogy le kell lassítanod. Végtére is a tested egy babával van elfoglalva. Jelentősen a második trimeszterben csökken az energiaszinted, de mindvégig érezheted bágyadtnak magad. A legjobb módja ezzel meggyűrkőzni, ha sokat alszik a terhes anyuka.

3. Emlőfeszülés

Előfordulhat, hogy a mellek el kezdenek fájni, duzzadni és feszülni, ez körülbelül akkor történik, amikor kiderül, hogy a nő terhes. Szerencsére a mellfájdalom panasza viszonylag gyorsan elmúlik. Addigis érdemes felhívni a partner figyelmét, hogy kerülje a “zónát”.

4. Székrekedés

A magas progeszteron-szint okozhatja a bélizmok mozgásának lelassúlását, ez pedig székrekedéshez vezet. Szerencsére a problémán könnyű javítani, gondoskodni kell elegendő vízfogyasztásról, nagy mennyiségű rostos élelmiszerek beviteléről és rendszeres testmozgásról.

5. Aranyér

Sok nőnél alakul ki aranyér a szülés következtében, amelyet az erőlködés és a baba feje vált ki. Az aranyér nem más, mint a végbél környékén megdagadó vénák. Csökkentheted a kellemetlen aranyér-fájdalmat jegeléssel, illetve kenőccsel. Mindig tartsd a végbélnyílást tisztán és kerüld az erőlködést székletürítésnél. Az aranyérben szenvedőknek nem ajánlott sok ideig kemény helyen ülniük, vagy sokat állniuk. Több hét/hónap mire az aranyér visszahúzódik.

6. Derékfájás

Ugyancsak gyakori panasz a terhes nőknél a derék- és hátfájás. A hasi izmok túlzott tágulásától, a testtartás változásától, valamint a gerinc görbe tartásától a derék gyakran megfájdul. A legjobb módszer minimizálni a kellemetlenséget, ha kerüljük a megerőltető tevékenységeket, mint a futás, hajolás, emelés, vagy egyéb pozícióváltással járó megterhelő testmozgást. Mindig figyelj a testtartásodra, ne engedd, hogy a derekad és gerinced vegye át a teljes súlyt.

7. Gyomorégés

A terhesség során végbemenő hormonális változások következtében egy gyakori panasz a gyomorégés. A legjobb módja ezt kivédeni, ha gyakran étkezik a nő, kerüli a fűszeres vagy sült ételeket, evés előtt pedig iszik egy pohár tejet. Ha ezek nem segítenek, az orvos biztosan tud ajánlani egy hatásos gyógyszert, ami nem árt a magzatnak.

8. Légszomj

Nem meglepő, ha egy terhes nő levegő után kapkod, ha például lépcsőzik. Ez általában rosszabbodik a terhesség előrehaladtával, mert a magzat egyre jobban nyomja a tüdőt is. Sokat nem lehet ez ellen tenni, kerülni kell a sok mozgással és megerőltetéssel járó helyzeteket, törekedni kell a nyugalomra.

9. Álmatlanság

Sokszor a szülés küszöbén álló nők pszichikai aggodalmának következménye az álmatlanság, de a terhesség bármely szakaszában előfordul. Próbálj ez ellen rendszeresen mozogni, lefekvés előtt érdemes inni egy bögre meleg tejet, és nem étkezni késő este. Gondoskodj a kényelmes alvásról, puha párnákkal.

10. Braxton Hicks összehúzódások

A terhesség utolsó felében fordulnak elő, ilyenkor a test elkezdi “gyakorolni” a terhességgel járó összehúzódásokat. Bár kényelmetlen és néha fájdalmas, nincs mód elkerülni. Emlékeztesd magad arra, hogy a terhesség korlátozott ideig tart, inkább élvezd ki teljes lényeddel a kezdődő anyai örömöket.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást