Ilyenkor októberben nem csak a város borul vidám narancsszínbe a halloweeni tököknek köszönhetően, hanem az asztalunk is egyre több sütőtökös finomsággal gazdagodik. Az itthon is őshonos élénksárga sonkatök, ismertebb nevén sütőtök azon kívül, hogy rendkívül egészséges és kedvező árú, még aromásan finom is. Nézzünk néhány izgalmas receptet belőle!
3/3 Egzotikus tökös latte
Ha az ízesített tejeskávék szerelmese vagy, bizonyára vágyakozva figyeled a kávézók őszi szezonális ajánlatát. Nagy sláger ilyenkor az egzotikus fűszerekkel és tök aromával kombinált szirup, amiből pár cseppnyi mennyeivé varázsolja a reggeli lattét.
Ahelyett, hogy a pénztárcád megsínylené a költekezést, készíts házilag „pumpkin spice” fűszert, hogy bármikor élvezhesd a speciálisan ízesített forró kávé zamatát.
Hozzávalók:
¼ sütőtök,
10 dkg barnacukor,
két tasak vaníliás cukor,
1 kávéskanál juharszirup,
fél teáskanál őrölt fahéj,
1 mokkáskanál őrölt gyömbér,
csipetnyi szerecsendió és őrölt szegfűszeg.
Elkészítés:
Vágd fel a kimagozott sütőtököt kis kockákra, és tedd egy nagyobb serpenyőbe. Rakd hozzá a fűszereket, majd főzd egészen puhává. Hagyd félig kihűlni, majd öntsd hozzá a juharszirupot. Ezután keverd simára botmixerrel, és még melegen töltsd bele légmentesen záródó csatos üvegbe. Minden alkalommal két kávéskanálnyi sziruppal bolondítsd meg a kávédat, tejszínhabbal is díszítheted. A keverék multifunkcionális, mert a későbbiekben felhasználhatod akár egy isteni tökös lepény, rétes, muffin vagy palacsinta ízesítéséhez is.
Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!