Így töltheted ki tartalmasan a holtidőt

Így töltheted ki tartalmasan a holtidőt

Címlap / Életmód / Egészség / Így töltheted ki tartalmasan a holtidőt

Nap mint nap előfordul, hogy hosszú perceket vagy órákat elvesztünk az életünkből: ücsörgünk a buszon, várunk a rendelésen, sorban állunk… Ha összeadnánk ezt az időt, valószínűleg elborzadnánk az eredménytől. Ha azonban hasznosan töltjük ki ezeket az “üres járatokat”, a végén olyan érzésünk lehet, mintha időt nyertünk volna!

Szörfölj a neten

Egyre több tömegközlekedési eszköz, rendelő és különböző intézmény kínál ingyenes wifit, így akkor is elütheted netezéssel az időt, ha nincs előfizetésed.

És hogy mihez kezdj ilyenkor a neten? Persze Facebookozhatsz, de most a holtidő hasznos eltöltéséről van szó.

Amikor ráérsz, nyugodtan kereshetsz anyagot a beadandó dolgozatodhoz, esetleg összeválogathatsz néhány receptet a hétvégi bulihoz – például a bienről 😉

A lényeg, hogy olyasmire szánj időt, amire amúgy is kéne, így legalább később már nem kell annyit foglalkoznod vele.

Tanulj, vagy csak lazíts

Te is azok közé tartozol, akik sokat utaznak tömegközlekedéssel? Akkor bizony neked is akad jó pár “szabad” órád, amit akár hasznosan is eltölthetsz.

Az elején nehéz lehet, de érdemes a hosszú perceket tanulással, önmagad fejlesztésével töltened. Persze nem mindig tudsz erre kényelmesen sort keríteni. Ilyenkor jöhet a B-terv!

Tegyél a telefonodra idegen nyelvű hanganyagokat, így leporolhatod kicsit a megkopott német/francia/olasz tudásod.

Ha a kora reggeli, vagy éppen késő esti órákban mindenre vágysz, csak tanulásra nem, akkor is van megoldás: zene mellett (vagy éppen helyett) letölthetsz hangoskönyveket vagy rádió előadásokat is, amiket szintén meghallgathatsz, amikor pihenni szeretnél.

Készülj olvasnivalóval

Olvasni bárhol és bármikor lehet, ám nem mindig van mit.

Ha úgyis mindig több kilós a táskád, akkor bizonyára nem sok kedved van magaddal cipelni egy vaskos könyvet, hátha olvasásra kerül a sor. 

Az e-könyv olvasó viszont tökéletes lehet azok számára, akik messze laknak a munkahelyüktől és ezért sok időt töltenek a metrón, buszon, villamoson.

Nagyon könnyű, így nem nehezíti el még jobban a táskád, és több száz mű ráfér, ráadásul a magyar nyelvű e-könyvek kínálata is egyre szélesebb.

Eddz a buszon is

Gondoltad volna, hogy észrevétlenül tudsz tornázni akkor is, ha emberek vesznek körül? Ha otthon, nyugodt körülmények között elsajátítod az intim torna alapjait, akkor a napi gyakorlatokat akár a buszon ülve is elvégezheted. Senki sem fogja látni!

Ilyenkor néhány relaxációs gyakorlat szintén jól jöhet (főleg, ha megint sikerült kifognod a lehető legidegesítőbb utasokat).

A körülötted levők csak azt fogják észrevenni, hogy csukva van a szemed és mélyeket lélegzel, akár azt is gondolhatják, hogy pihensz.

És valóban: éppen befelé figyelsz, önmagadra koncentrálsz, lazítasz. Ez egész biztosan jobb időtöltés, mint a mérgelődés és a bosszankodás!

Szedd össze a gondolatidat

Várakozás közben fejlesztheted a memóriádat is.

Nézz körül a közvetlen környezetedben, majd próbáld felidézni az apró részleteket! Meglátod, nem is lesz olyan könnyű…

Ha nem csak memóriafejlesztésre, hanem a mindennapok alapos megtervezésére is rászorulsz, akkor mindenképpen hasznos, ha hordasz magadnál egy határidőnaplót.

Holtidőben nyugodtan összegyűjtheted, átgondolhatod, milyen teendőid vannak még a héten, mit kell elintézned, hogyan tudod a legpraktikusabban beosztani a rád váró feladatokat.

Megnézheted, kinek közeleg a szülinapja, névnapja, és gyorsan ki is találhatod, mivel fogod meglepni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást