8 új tojásdíszítő technika, a pingáláson túl

8 új tojásdíszítő technika, a pingáláson túl

Címlap / Otthon / Hobbi / 8 új tojásdíszítő technika, a pingáláson túl

Ha unod már a hagyományos és megszokott tojásfestési technikákat, akkor ideje, hogy kipróbálj néhány kevésbé ismert megoldást. Ne aggódj, ezek sem bonyolultabbak, mint a megszokott technikák, mégis jóval látványosabbnak ígérkeznek.

Cukorkákkal tarkított színes tojások

Egész biztosan láttál már miniatűr cukorkákat te is, ha máshol nem, hát a fantasztikusan feldíszített tortákon. Jó helyen keresgélsz, a cukrászdákban, cukrászati kellékboltokban tudsz ilyen cukorkákhoz hozzájutni, s ezekkel máris háromdimenzióban díszítheted a festett, színezett húsvéti tojásaidat.

Persze, ha van otthon marcipánformázó készleted és fondantod, vagy esetleg keményre száradó gyurmád, akár maradék anyagból is elkészítheted a kisebb-nagyobb virágokat.

Szárítás után nincs más dolgod, mint óvatosan ráragasztani a tojásokra a szirmokat, vagy bármilyen más miniatűr díszt, és el is készült a modern külsejű, egyedi dekorációd.

Színes papírba csomagolt tojások

Nos, ha a legkisebb kézügyességgel áldott meg a sors, ám szeretnél különleges húsvéti hangulatot az otthonodba, akkor ezt a technikát neked találták ki. Miután megfőzted és kihűtötted, végül szárazra törölted a tojásokat, jöhet a csomagolás.

Ehhez színes krepp papírra lesz szükséged, amiből négyzet, vagy akár körformákat is kivághatsz. Helyezd a papír közepére a tojást, majd fogd össze úgy, hogy a keskenyebbik vége legyen felül. Itt a papírt kösd át egy szalaggal, rendezd el ízlésesen a kilógó részt, és lényegében el is készültél.

A szalagot megkötheted masniformában, díszítheted gombbal, de ha a kilógó papírfelületet külön-külön fogod össze, akkor máris megkaptad az aranyos nyuszifüleket.

Tojásra írt szavak

Az előző rendkívül egyszerű tojásdíszítő technikához képest ez a megoldás némileg bonyolultabb, de azért nem kivitelezhetetlen. Azoknak ideális, akiknek az utolsó pillanatban jut eszükbe a húsvét, és semmilyen extra anyaguk nincsen otthon.

Bár kétségtelen, hogy a hagyományos változat helyett a libatojás fehér színe jobban kiadja a mintákat, feliratokat, azért előbbivel is bátran kísérletezhetsz. Kézügyesség nélkül sablonnal is dolgozhatsz, sőt, ha van otthon nyomdázó szetted, azzal is érdemes próbálkoznod.

Egyébiránt csak rajzold fel ceruzával a megvalósítani kívánt feliratot, majd óvatosan, de határozott mozdulatokkal, alkoholos filccel erősítsd meg a körvonalakat (persze használhatsz festéket is, ha van egy kellően vékony ecseted).

Decoupage technika

A decoupage technikát nem kell senkinek bemutatni, ám népszerűsége ellenére sokan mégsem gondolnak arra, hogy ily módon a tojásokat is díszíthetjük. Pedig a lehetőség adott, akár részenként, akár teljes egészében boríthatod ezzel a módszerrel az üres felületeket.

Natúr tojáson éppúgy dolgozhatsz, mint előre megfestett változatokon, az biztos, hogy most nem lesz nehéz húsvéti, tavaszi mintával bíró szalvétákat beszerezned. Vágd ki a tetszetős részeket, majd a szalvéta legfelső rétegét válaszd le.

Kend be decoupage ragasztóval a tojás felületét, majd ragaszd rá a kivágott mintát. Legyél gyors, de gyengéd, ha kezdő vagy, még ki kell tapasztalnod, mekkora erőre van szükséged ehhez a technikához. Száradás után ismét kend át a mintát, így szép fényes felületet kapsz.

Kaparós technika

Ezt a módszert egész biztosan ismered már, csak éppúgy, ahogy a decoupage esetében, lehet, hogy nem jutott eszedbe a tojásokon alkalmazni.

Míg általános iskolában zsírkréta és tempera segítségével leheltünk új életet a lapra, addig ennél a technikánál a festékkel színezett tojásra varázsolhatunk különleges mintákat.

A hagyományos módon fesd meg a tojásokat, majd száradás után rajzolj rájuk ceruzával mintát. Ezt követően fogj egy vastagabb tűt, és karcold végig az előzőleg felfestett motívumokat. Ahogy a korábbiakban már kiemeltük, ennél a technikánál is célszerű fehér tojást alapul választani, hiszen így a karcolás után sokkal élénkebbek lesznek, szinte világítani fognak a vonalak.

Szalaggal átkötve

Ismét egy olyan megoldás, ami nem igényel különösebb kézügyességet, bár némi türelmet igen, mígnem ráérzel a technikára. Nemes egyszerűséggel fesd meg az általad választott színekben a tojásokat, majd száradás után kösd át őket egy szép szalaggal.

Ne feledkezz meg a masniról, amit díszíthetsz bármilyen extra gyönggyel, medállal, de akár szabadon is hagyhatod. Ízléses és kifinomult, ha ugyanolyan színű szalagot választasz, mint amilyen színű a tojás héja, de természetesen jóval vidámabb és tavasziasabb, ha egymástól eltérő árnyalatokat használhatsz.

Az mindenesetre biztos, hogy ez az egyedinek ható technika a legkevésbé sem nehéz, és akár maradék anyagokból is kivitelezhető.

Vidám mézeskalácstojások

Ha nem tetszenek a hagyományos megoldások, vagy egyszerűen már unod a főtt tojás látványát, akkor természetesen semmi sem kötelez arra, hogy megragadj ezeknél a technikáknál. Egész nyugodtan készíthetsz három-, vagy akár “kétdimenziós” süteményeket, alapreceptnek akár a mézeskalácsot is bátran felhasználhatod.

Ugyanúgy díszítsd a megsütött falatokat színes cukormázzal, vagy akár gyöngyökkel, fondant virágokkal, mintha csak karácsony lenne, majd száradás után rendezd el a süteményeket egy szép kis tálkában.

Tökéletes vendégváró falatoknak ígérkeznek, ráadásul a locsolók is örülni fognak, hogy végre valamilyen újdonsággal kínálják őket. Különlegesebb formákkal is próbálkozhatsz, nem csupán a hagyományos tojással, jöhetnek a barikák, csibék, vagy akár a nyuszik.

Még több kreatív húsvéti mézeskalácsformát itt találhatsz!

Cukormáz minta

Végül, de nem utolsó sorban – ha már a cukormázat megemlítettük –, ennél a technikánál újragondolhatod a dekoráció fogalmát. Készítsd el hagyományos módon, de jó sűrűre a cukormázat, amit ételfestékkel, vagy sima festékkel is megszínezhetsz, hiszen a tojáshéjra feltett mintát nem ajánlatos elfogyasztani.

Ezt követően habzsák, vagy megtekert sütőpapír segítségével fesd fel az általad preferált motívumokat, lehetőleg egy tojástartó bevonásával.

Ez a hasznos kis eszköz megkönnyíti a munkádat, ráadásul a cukormázas tojások anélkül tudnak száradni, hogy bármit összekennének. Ha akad otthon bármilyen háromdimenziós díszítő tollad, akkor természetesen az is tökéletes a célra, nem kell mindenáron habzsákkal próbálkoznod.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást