Így tisztítsd ki a hosszú szálú szőnyeged, házi szőnyegtisztító keverékekkel

Így tisztítsd ki a hosszú szálú szőnyeged, házi szőnyegtisztító keverékekkel

Címlap / Otthon / Háztartás / Így tisztítsd ki a hosszú szálú szőnyeged, házi szőnyegtisztító keverékekkel

A hosszú szálú szőnyegek nagyon népszerűek, ami nem is csoda, hiszen szépek, puhák, mutatósak. A tisztításuk azonban már egy egészen más kérdés! Szóval ha te is úgy érzed, hogy eljött a szőnyeg életében az a pont, amikor a porszívózás már nem elég, próbáld ki tippjeinket, amikkel gyorsan felfrissítheted!

Szódabikarbóna és levendula

A szódabikarbóna már önmagában is segít, hogy a szőnyeged felfrissüljön. Mivel nem csak a kellemetlen szagokat, de a nedvességet is magába szívja, így gyorsan felfrissül tőle a kárpit, eltűnnek a rossz szagok és a szennyeződések is. Ha extra frissességet szeretnél, akkor azonban ne állj meg itt: a szódabikarbónát el is keverheted más illatos anyagokkal, például szárított levendulával, reszelt citromhéjjal.

A keveréket szórd a szőnyegre, és hagyd hatni egy órán keresztül.

Ezalatt a szódabikarbóna minden szennyeződést és rossz szagot magába gyűjt! Ezután nincs más dolgod, csak alaposan kiporszívózni a szőnyeget, és a szódabikarbónával együtt a kellemetlen szagok is távoznak. Ha megteheted, érdemes utána szabad helyre vinni a szőnyeget, és alaposan ki is porolni, hogy valóban a szálak mélyéről is távozzon a szennyeződés.

A makacs foltok is eltűnnek

Ha régi, akár már beszáradt foltoktól szabadulnál meg, nedvesítsd be egy kicsit a szőnyegedet, majd szórj a foltra egy kanál bóraxot.

Hagyd, hogy a keverék megszáradjon. A bórax kioldja a szőnyeg szálaiba ivódott szennyeződéseket, és száradás után egyszerű porszívózással a bórax és a folt is eltűnik, mintha sohasem lett volna ott.

A legtöbb szőnyeg jól bírja a bóraxos kezelést, de természetesen előbb érdemes egy színpróbát végezni a szőnyeg egyik sarkában. 

Persze, túl sok veszíteni valód nincs, hiszen egy picit megfakult szőnyeg is jobb, mint egy foltos szőnyeg.

Házi szőnyegmosó

Ha kisebb méretű a szőnyeged, de a mosógépbe mégsem dobnád be, akkor is átmoshatod saját kezűleg.

Ez hosszú szálú szőnyegek esetében különösen ajánlott, mert a sima porszívózás nem mindig hatol a szálak mélyéig, ellenben a szennyeződések, lerakódások egy idő után csomóssá tehetik a szőnyeget.

Egy kis vödör vízben keverj el egy fél pohár ecetet és egy fél pohár citromlevet, majd fogj egy finom szálú kefét, mártsd a citromos-ecetes vízbe, és kezdd el átdörzsölni vele a szőnyeget.

A kefét a vízbe mártás után nem kell leráznod vagy lecsepegtetned, hagyd nyugodtan jó nedvesen.

Miután az egész szőnyeget átmostad, csak hagyd megszáradni a kárpitot.

Ha bolti szőnyegtisztítót használsz

Ha bolti szőnyegtisztítóval suvickolod a szőnyeget, mindig pontosan tartsd be a használati utasítást és a javasolt hatóidőt, ellenkező esetben a szőnyeg foltosodhat, bolyhosodhat, hullámossá válhat.

A samponok vagy porok alkalmazása előtt mindig nagyon alaposan porszívózd ki a szőnyeget, hogy a lehető legjobb hatásfokot érd el, a foltokat pedig kezeld külön.

A szőnyegtisztítókat mindig szálirányban dolgozd a kárpitba, és a vegyi tisztítószerek esetében is ajánlott mindig színpróbát végezni egy kevésbé látható helyen.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást