Tippek a zöldségek és gyümölcsök kíméletes tárolásához és feldolgozásához

Tippek a zöldségek és gyümölcsök kíméletes tárolásához és feldolgozásához

Címlap / Otthon / Háztartás / Tippek a zöldségek és gyümölcsök kíméletes tárolásához és feldolgozásához

Cikkünkben tippeket adunk a zöldségek és gyümölcsök tárolásához, főzéséhez és sütéséhez, hogy minél több maradjon meg a bennük lévő tápanyagokból, amelyek a szervezetünkbe beépülve egészségesen tartanak minket. 

Tárolás és feldolgozás

Amikor élelmiszereket tárolunk és feldolgozunk, figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy táplálékaink sérülékenyek is. 
A legértékesebb táplálékokat is tönkre lehet tenni: számos növényi anyag tönkremegy a hosszú tárolás során, a vitaminok nagy része és a másodlagos növényi anyagok pedig a főzéssel és sütéssel kioldódhatnak, kimosódhatnak. 

Hűtés

A tárolás legfontosabb szabálya, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket lehetőleg rövid időn belül használjuk fel, addig pedig tartsuk hűtőszekrényben. Az élelmiszer állaga és lédússága határozza meg, hogy mennyi ideig maradhat feldolgozatlanul a hűtőszekrényben. 

Ha friss, rugalmas héjú, akkor hosszabb ideig, akár egy hétig is eláll minőségromlás nélkül, de 1-2 napig tartható el, ha lédús vagy kevésbé friss.

Blansírozás és mélyhűtés

A másik legkíméletesebb módszer a tárolásra a mélyhűtés, amelynek során csak kevés összetevő károsodik. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt érdemes blansírozni, hogy felolvasztás után ne legyen fagyos az íze. 

A zöldségek összetevőinek megtartása érdekében is a blansírozás a legjobb eljárás. Ez a módszer lassítja a vitaminok lebomlását és a legtöbb enzimfolyamatot. 
Az eljárás egyszerű: a zöldséget vagy gyümölcsöt aprítsuk fel, majd szűrőkanállal merítsük 1-3 percre forrásban levő vízbe. Rögtön utána hideg vízzel hűtsük le.

Ne túl magas hőfokon!

A főzéssel és sütéssel nagyon sok anyag kárba vész, amit a szervezetünk hasznosíthatna. Van néhány zöldségféle, például a burgonya, amely csak főzve vagy sütve fogyasztható, de a legtöbb zöldség- és gyümölcsféleséggel kíméletesen kell bánni.

Kerüljük a túl magas hőfokot és a hosszú főzést! Ami nyersen is fogyasztható, azt inkább nyersen fogyasszuk!

Gyümölcsök nyersen és feldolgozva

Ha a gyümölcsből befőtt készül, elvész a benne található ásványi anyagok és a ballasztanyag egy része, továbbá C-vitamin tartalmának több mint a fele.

Ha az elpépesített gyümölcsöt tovább főzzük, majd átpasszírozzuk, hogy lekvárt készítsünk belőle, újabb fontos anyagok semmisülnek meg, a bennük lévő C-vitamin és a folsav pedig teljesen lebomlik

Az értékes tápanyagokat nemcsak a hőkezelés károsítja, hanem a mechanikai eljárások, a préselés, szűrés, darálás, szárítás is ‒ már pedig a gyárilag előállított élelmiszerek ilyen eljárási folyamatokon mennek keresztül.

Párolás

Az egyik legkíméletesebb főzési eljárás a párolás, azaz amikor az apróra vágott zöldségféléket vízfürdő fölött szűrőbetéttel ellátott főzőedényben, fedő alatt puhítjuk meg.

Így a C-vitamin tartalomnak csupán mintegy 10-20%-a megy kárba, míg főzéssel csaknem a fele. Ugyancsak kíméletes eljárásnak számít, ha a zöldségeket kevés vízzel fedő alatt pároljuk.

Magas víztartalom

A magas víztartalmú zöldségféléket, például a leveles spenótot vagy a paradicsomot megmosás után vizesen aprítsuk fel, majd hideg lábasba téve, fedő alatt, külön folyadék hozzáadása nélkül pároljuk meg
Ez az eljárás is segít abban, hogy az értékes alkotóelemek ne károsodjanak. 

A helyes melegítés

Nagyon sok értékes anyag elvész ételeinkből, ha több óra hosszáig melegen tartjuk.

Amikor tudjuk, hogy a megmaradt ételt csak órák múlva fogjuk elfogyasztani, jobban tesszük, ha nem hagyjuk ott a tűzhelyen, hanem hideg vízfürdőben lehűtjük, majd betesszük a hűtőszekrénybe.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!