Egészség / Életmód / Lélek

Tippek, hogy soha többet ne késs el

Tippek, hogy soha többet ne késs el

Meg vagyok győződve róla, hogy a késésre való hajlam genetikai dolog – főleg azért, mert én sem vagyok képes semmiféle határidőt betartani, és általában mindenhonnan elkésem, hiába próbálkozom a pontossággal. Vannak viszont olyan praktikák, amikkel jócskán tudsz javítani a helyzeten, ha te is hasonló cipőben jársz!

Ismerd fel, hogy problémáid vannak!

Mint ahogy a függőségek esetében is, itt is az az első lépés, hogy felismerd: valami nem stimmel.

Ha ugyanis nem kezeled helyén a problémát, nem is tudsz ellene tenni, hiszen a „csak tíz percet késtem” és a „nem lesz semmi baj, ha nem adom le időben a beadandót” nem tudatosítja benned, hogy igazából tényleg foglalkoznod kéne a dologgal.

Szóval, ha notórius késő vagy, akkor most mondd ki szépen hangosan: mindig elkésem, és szeretnék javítani rajta! Ugye, nem is volt nehéz? Akkor most jöhet a második pont.

Vizsgálódj!

Miért késel el mindig? Mi az oka annak, hogy nem tudod betartani a határidőket? Van, aki azért, mert inkább siet, minthogy várjon és unatkozzon, van, aki túl fontosnak érzi magát ahhoz, hogy ő igazodjon másokhoz, de van olyan is, aki így érzi magát igazán elfoglaltnak, hogy mindennel sietnie és mindenhova rohannia kell.

Legtöbben azonban azért késünk, mert mindig elszöszölünk valami mással, mielőtt a kötelező feladatokra szánnánk az időnket – ez az, amit a legnehezebb orvosolni, hiszen amíg a többinek lelki okai lehetnek, mi csak egyszerűen nehezen bánunk az időnkkel.

Mondj nemet!

A legfontosabb, hogy mondj nemet azokra a dolgokra, amik nem halaszthatatlanok – általában a legtöbb feladat tud várni még egy-két órát.

Priorizálnod kell, hogy mi az, ami igazán fontos, és mi az, ami nem – például, hogy időben odaérj az orvosi időpontodra, valószínűleg fontosabb, mint az, hogy gyorsan válaszolj még öt e-mailre, ami egyébként is órák óta pihen a postaládádban.

Rakj rendet a fejedben, és először mindig azokat a feladataidat végezd el, amik halaszthatatlanok, vagy amikhez pontos határidőd van, majd utána fogj hozzá azokhoz, amelyek igazából teljesen ráérnek, és csak elszöszölnél velük feleslegesen.

Tervezz előre!

Úgy tűnik, anyunak mégis igaza volt, amikor kiskorunkban megpróbálta belénk erőszakolni, hogy a siker kulcsa az, ha előre felkészülsz másnapra. Ez azt jelenti, hogy este igenis elmosogatsz, összerámolsz, bekészíted a kapszulát a kávéfőzőbe, kiválasztod a másnapi ruhákat, és agyban összeállítod, mi mindent, és milyen sorrendben kell majd csinálnod.

Így kevesebb lehetőséged lesz arra, hogy indulás előtt csak még gyorsan elmosogass, vagy órákig válogasd a ruháidat, ezzel is növelve a kockázatát, hogy mindenhonnan elkésel, ahonnan fizikailag lehetséges. Ha rászánsz fél órát az estédből arra, hogy rákészülj a következő napra, sokkal összeszedettebbnek érzed majd magad, és könnyebben megy az indulás is.

Számíts a legrosszabbra!

Elég pesszimistán hangzik, ráadásul folyton azt halljuk, hogy irtsuk ki magunkból ezt a hozzáállást, pedig rengeteg időt megspórolhatunk vele, ha a lehető legrosszabb szcenárióra készülünk fel.

Hogy miért? Mert ha alapvetően arra számítasz, hogy dugó lesz a belvárosban, és így indulsz útnak, legrosszabb esetben is igazad lesz, legjobb esetben pedig előbb érsz be az iskolába/munkahelyedre, és még bőven van időd felkészülni a teendőidre.

Ha így tervezed a napodat, sokkal kevésbé leszel stresszes az olyan dolgok miatt, amiket nem tudsz irányítani. Ha pedig véletlenül korábban kezded így a napot, sokkal hatékonyabb lehetsz a későbbi feladataidban is.

Használd ki a várakozási időt!

Ha te is olyan vagy, mint én, akkor mindennél jobban utálsz várni – valószínűleg a tudatalattim miatt kések mindenhonnan, ami nem engedi, hogy egy váróteremben üldögéljek, folyamatosan frissítve az Instagramot, hátha történik valami, és nem unom halálra magam.

Erre az eshetőségre érdemes felkészülni – a várakozási időt ugyanis nagyon hasznosan is el tudod tölteni! Mindig legyen nálad jegyzetfüzet, a naptárad vagy egy jó könyv – akár dolgozni akarsz, akár kicsit kikapcsolódni, ezekben a holtidőkben mindkettőt megteheted.

Ha például mindig káosz van a naptáradban, tegyél rendet a teendőid között, ha pedig soha nem jut időd olvasgatni, most megteheted. Ne félj az ilyen üresjáratoktól, csak használd ki őket!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást