6 tipp az újévi fogadalmad megtartásához

6 tipp az újévi fogadalmad megtartásához

Címlap / Életmód / Egészség / 6 tipp az újévi fogadalmad megtartásához

Nincs is dicséretesebb törekvés annál, amikor az óév utolsó pillanataiban megfogadod, hogy jövőre valamiben jobbá válasz. Az emelkedett hangulat hevében tett ígéretek azonban sok esetben egy hétig sem tartanak ki, te pedig ismét elkönyveled a kudarcot. Mit tehetsz, hogy megvalósítsd a célod?

Ismerd a határaid!

A fogadalmakat könnyebb megtenni, mint megtartani. Amennyiben túl magas lécet állítasz magadnak, eleve kizárod a siker lehetőségét. Például, ha kikötöd, hogy áprilisig muszáj húsz kilót fogynod, annak kétféle kimenetele lehet: nem jön össze a dolog, vagy nagy nehezen mégis, ám jojóeffektus lesz a vége.
Ha tehát fogyni szeretnél, havi három kilónál semmiképpen se legyen több az elvárásod, a cigarettánál történő leszokást pedig az adag folyamatos csökkentésével érd el!

Egyszerre csak egyet!

Éppen elég egyetlen fogadalmat megtartani, miért terhelnéd magad többel? Ne feledd, hogy a környezetednek is elvárásai vannak veled szemben: bizonyos szerepeknek meg kell felelned otthon és a munkahelyeden.
Ha ezt több önként vállalt teherrel nehezíted, hamar frusztrált lehetsz. A filmvászon szupernői ugyan szempillagörbülés nélkül képesek szélsőséges helyzetben is helytállni, ám tőled ezt nem várja el senki. Ne legyél túl szigorú magadhoz!

Avass be másokat is!

Vannak, akik szerint az újévi fogadalom varázsát éppen az adja, ha titokban marad. Más nézőpontból viszont minél többen tudnak róla, annál nagyobb késztetést érzel a megtartására. A családtagjaidat és a legközelebbi barátaidat tehát nyugodtan beavathatod.
Fontos, hogy olyan személyeket válassz, akik támogatnak a cél megvalósításában.

A visszaeső jojózó barátnőd például biztos, hogy nem veszi jó néven, ha lepipálod kitartásban, mint ahogy a láncdohányos kolléga is csak mosolyogni fog, amikor visszautasítod a cigit.

Jutalmazd meg magad!

Az újévi fogadalom megtartása csöppet sem könnyű feladat, így célszerű elővenni a pavlovi reflexeket. Jelölj ki több kis célt a nagyhoz vezető úton, és azok megvalósításakor élvezz egy kis jutalmat!
Ez egy habos kávétól kezdve egy új ruháig gyakorlatilag bármi lehet. A lényeg, hogy érezd: érdemes kitartani, s tovább haladni. Persze, a jutalomnak olyannak kell lennie, ami nem mond ellent a fogadalomnak.

Várj tavaszig!

Ha visszaeső fogadalom-megszegő vagy, hagyd a szilveszteri formaságokat! Próbálj kijelölni egy másik időpontot, de ne a születésnapodat, mert a buli hevében olyankor is hajlamos vagy rózsaszínben látni a dolgokat, illetve saját magad.
Egy tavaszi hónap kezdete – mondjuk április elseje – kiváló új kezdetet jelenthet. Ráadásul a lenge ruhák előkerülésével nagyobb késztetést érzel majd az alakformáló törekvések megvalósítására.

Ne add fel!

Egészen biztos, hogy találkozol majd nehézségekkel a fogadalmad teljesítése során. A siker kulcsa a kitartás, tehát az első apró hátulütő tapasztalásakor ne könyvelj el rögtön teljes kudarcot! Ne feledd: nem az határozza meg, milyen ember vagy, hogy padlóra kerülsz-e időnként, hanem hogy fel tudsz-e kászálódni onnan! Ha fejben eldöntöd, hogy valamit mindenáron megvalósítasz, semmi nem állhat az utadba.
Újévi fogadalmad megtartására segítségül hívhatod a technológia vívmányait. Számtalan internetes portál és okostelefon-alkalmazás várja, hogy mindennap emlékeztessen a célodra. Ráadásul ha edzéssel, dohányzással vagy pénzköltési szokásokkal kapcsolatos az ígéreted, kifejezetten ezek nyomon követésére szakosodott programocskát is beszerezhetsz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást