8 tipp a szemed egészségéért

8 tipp a szemed egészségéért

Címlap / Életmód / Egészség / 8 tipp a szemed egészségéért

„Úgy vigyázok rá, mint a szemem fényére” – tartja a mondás, jelezve, hogy látószervünk kiemelt szerepet játszik a külvilág érzékelésében. A mindennapi rohanásban azonban előfordulhat, hogy mégsem teszel meg mindent a szemed egészségéért…

Tarts 20 másodperc szünetet!

Bár a monitor nézegetése önmagában nem károsítja a szemet, a pislogás ritkulása gondot okozhat: a nagy összpontosítás közepette ugyanis körülbelül fele annyiszor rebegteted a pilláidat, mint kellene, aminek kiszáradás és szúró érzés lehet a vége.
Kövesd a 20-as szabályt, ami azt jelenti, hogy 20 percenként 20 másodpercen át távolabbi tárgyakra fókuszálsz!

Hordj napszemüveget!

Az UV-sugárzás éppúgy árt a szemednek, mint a bőrödnek. Felületi sérülést és szemkörnyéki bőrrákot idézhet elő – arról nem is beszélve, hogy az érzékeny szemkörnyék így hamarabb ráncosodik.
Megoldás: viselj olyan napszemüveget, amely EU-szabványnak megfelelő UV-szűrőt tartalmaz, így véd a káros sugaraktól! A szűrő erősségét a termék címkéjéről tudhatod meg.

Egyél jól!

A vérkeringésre pozitívan ható tápanyagok a látásodnak is jót tesznek. Ilyenek a citrusfélék, a zöldlevelesek és a teljes kiőrlésű gabonák. A cinkben gazdag bab, borsó, mogyoró, osztriga és baromfihús segít a fény okozta sérülések kiküszöbölésében, míg a sárgarépa kiváló A-vitamin és béta-karotin forrás.
Amennyiben szemproblémáid vannak, fontold meg a lutein tartalmű táplálék-kiegészítőket!

Törődj a szemeddel!

Gyakran vörös a szemed és viszket, esetleg távolra vagy közelre nem látsz rendesen! Ne halogasd, fordulj orvoshoz, mert csak így előzheted meg a nagyobb bajt!
Előfordulhat, hogy egy szemüveg vagy kontaktlencse megszabadít az összes kellemetlen panasztól.

Ismerd az összefüggéseket!

A szemproblémákhoz olyan – látszólag semmilyen szinten nem kapcsolódó – egészségügyi gondoknak is köze lehet, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, hiszen ezek érintik a látószerv vérkeringését.
Egyes ideg- és immunrendszeri kórképek is szemhez köthető tünetekkel járhatnak, már csak ezért is célszerű orvoshoz fordulnod minél hamarabb.

Olvasd el a betegtájékoztatót!

A gyógyszerek és azok bizonyos kombinációja rossz hatással lehet a látásra.
Többek között a nyugtatók, az antidepresszánsok, a vérnyomáscsökkentők, a véralvadásgátlók és az antibiotikumok is szemszárazságot, könnyezést, kettős látást, fényérzékenységet és szemkörnyék-puffadást okozhatnak.

Sminkelj okosan!

A sminktermékek a baktériumok melegágyai. Legjobb, ha a szem környékén napi szinten alkalmazott kencéket – például a szempillaspirált – háromhavonta cseréled, esetleg fertőtleníted a keféjét.
Óvakodj a drogériás teszterektől: a kezeden ellenőrizd az árnyalatot, ha muszáj! A lefekvés előtti sminklemosás pedig egyenesen kötelező, mert alvás közben a vegyi anyagok könnyedén bejuthatnak a szemedbe.

Szokj le a cigiről!

A dohányzás növeli a hályog kockázatát, illetve csökkenti a könnytermelést. Az érelmeszesedés révén pedig gyengíti a szem artériáit is. A nikotinfüggőknek ezért a többi egészségügyi probléma mellett fokozott látásromlással, sőt a megvakulás növekedett veszélyével kell számolniuk.Sokan idő- vagy pénzhiányra hivatkozva hanyagolják el egészségüket, pedig gyakran van lehetőség ingyenes szűrővizsgálatokon történő részvételre. A szemüveg szaküzletekben például bevett szokás, hogy időnként térítésmentes szemvizsgálati lehetőséget hirdetnek. Ha úgy érzed, valami nem oké a látásoddal, nevezz be egy ilyenre!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!